Mari-Ann Wissting och Ann-Mari Nylin gillar att tävla, “sällskapsspel är ett nödvändigt ont”. Foto: Carina Remröd

Spela

Tävlingstokiga tvillingar

Mari-Ann och Ann-Mari är 67-åriga systrar. Tvillingparet från Askersund älskar att tävla i golf. Under förra säsongen deltog de i 101 respektive 93 tävlingar - flest i Sverige.

Text: CM Hellsten • 2010-06-09 Uppdaterad 2010-06-09

På den smala hyllan ovanför besticken och brickorna i restaurangen på Askersunds GK ligger en bunt av små röda häften. Det är Örebro läns Golfförbunds tävlingskalender för 2010. Systrarna Mari-Ann Wissting och Ann-Mari Nylin har bra koll på innehållet.
I fjol var det nämligen ingen i hela Sverige som spelade fler tävlingar än de 67-åriga tvillingarna.
Mari-Ann spelade 101.
Ann-Mari 93.

– Jaså, var det så många? I början av säsongen hade jag koll men tappade räkningen efter ett tag, säger Mari-Ann.
– Mia (Mari-Ann) spelade dessutom match varje torsdag i distriktsserien så det blev faktiskt ytterligare 15 ronder för henne, säger Ann-Mari.

Damerna sitter vid ett av borden längst in till vänster i klubbhusrestaurangen och blickar ut över den vackra seasidebanan vid Vättern, Kärrviks gästhamn till vänster om öppningshålet och de röda husen vid vattnet. De sitter i likadana rutiga och färgstarka lammullströjor från Daily Sports, de är perfekt brunbrända och hyn avslöjar att de precis återvänt till Närke efter ett halvår i solen på Cypern där de tillbringat dagarna med att spela och tävla i boule. Nu ser Mari-Ann och Ann-Mari fram mot ännu en tävlingssäsong på svenska golfbanor.

– Hur många tävlingar det blir i år? Som i fjol, tror jag men vi tar det vecka för vecka. Varje söndagskväll sätter vi oss ner och ser vilka tävlingar som vi vill spela kommande vecka och så anmäler vi oss, säger Mari-Ann.
– Femdagars i Värmland är en av de roligaste tävlingarna men i år kolliderar den tyvärr med golfveckan här på Askersund så då får vi nog stanna hemma, säger Ann-Mari.

Hur orkar ni tävla så mycket?
– Ibland när jag kommer ut och spelar tävlingar så kan andra deltagare säga “oj, det är tredje dagen i rad som jag spelar och jag är så trött” men då kan det vara den 14:e dagen i rad som jag spelar, men det törs jag förstås inte berätta. Jag ser golfen som min motion, säger Mari-Ann.
– Jag tar dock någon ledig dag emellanåt, säger Ann-Mari.

En man i medelåldern, som precis käkat upp sin lunch reser sig upp från bordet bakom för att ställa tillbaka brickan i stället. Han hälsar glatt på Mari-Ann och Ann-Mari och frågar nyfiket om de hunnit ut och spela något ännu. Systrarna svarar artigt.

Händer det att folk blandar ihop er?
– Nej, de kan skilja på oss ganska så bra här på klubben fast namnen kan de blanda ihop, säger Mari-Ann.

Går ni alltid i lika kläder?
– Ja, på golfbanan gör vi det och det beror på att vi båda gillar starka färger som rött och rosa, säger Mari-Ann.
– Fast inte om vi är ute på stan. Eftersom vi tävlar så mycket vinner vi en hel del presentkort på kläder, säger Ann-Mari.

Hur mycket spenderade ni egentligen på tävlingsgolfen i fjol?
– Kanske 10 000 kronor i månaden inklusive golf, mat och bensin, säger Ann-Mari.
– Det kan inte räcka… vi skulle vilja åka runt och tävla ännu mer men greenfeekostnaderna sätter stopp. Vi har ju bara vår pension plus min make Björns lön att leva på, säger Mari-Ann.

Vad är tjusningen med att tävla så mycket?
– Det handlar om självkänsla, att man håller på med något som man behärskar och kan bli bättre på, säger Ann-Mari.
– Och att man får fina priser om man kommer etta, säger Mari-Ann.

Mari-Ann har handicap 20 medan systern har 22,7 och numera spelar de i samma klass.
– Det är lite dumt för nu kan vi inte vinna tävlingarna båda två… Hur vi löser det? Genom att spela bättre än syrran…, säger Mari-Ann.

Är det viktigt att vinna?
– Ja, vi går alltid ut på en tävling för att vinna, säger Mari-Ann som blev klubbmästare i klassen D60 2009.
– Vi kommer ofta bland de tio bästa i tävlingarna och det är en besvikelse om vi inte är topp-5, säger Ann-Mari.

Hamnar ni i samma boll under tävlingarna?
– Inte så ofta och vi tycker egentligen inte om att spela tillsammans, för om den ena spelar dåligt så blir den andra påverkad av det, säger Mari-Ann.

Vad tycker ni om sällskapsspel?
– Ett nödvändigt ont. Jag gör aldrig så bra ifrån mig under sällskapsrundor eftersom det ju inte spelar någon roll om jag får sju eller fyra slag i. Jag skärper mig mer på tävling, säger Mari-Ann.
– Jag kan dock tycka om att gå ut och spela sällskapsgolf.

Ann-Mari och Mari-Ann tävlade länge i orientering och har även genomfört en svensk klassiker (Vasaloppet, Stockholm Maraton, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) 1983 och det var först för sju år sedan som de kom i kontakt med golfen.

– På den tiden jobbade vi heltid och slutade klockan 17, sedan var vi här ute på klubben ända fram tills det mörknade, säger Ann-Mari.
– Det var i april, vi tränade på övningsområdet hela sommaren fram till det att vi i mitten av augusti spelade upp. Det gick galant och sedan var vi fast, säger Mari-Ann.
– En anledning till att vi har blivit så bitna av golfen beror också mycket på att vi har en sådan fin bana här i Askersund. Vi spelade varenda kväll, på slutet var det så mörkt att vi inte såg bollen och det var alltid vår bil som stod kvar sist på parkeringen, säger Ann-Mari.

Tvillingarna är sedan ett par år tillbaka pensionärer, Ann-Mari arbetade som barnmorska och Mari-Ann som sjukgymnast. Ann-Mari har sålt sin bostad och flyttat in i Mari-Anns och maken Pers hus i Askersund. Per arbetar fortfarande och hinner inte tävla fullt lika mycket men kom ändå upp i 74 tävlingar förra säsongen.

På den topp-10-lista över de golfare som spelade flest tävlingar 2009 hamnar Per på tionde plats. Ytterligare två medlemmar i Askersunds GK finns med i den sammanställningen – tvillingarnas svåger Sune Larsson (76 tävlingar) och deras väninna Kerstin Asker (88).

Gillar ni att titta på tävlingsgolf på tv också?
– Ja, vi tittar varje vecka. Man ser hur proffsen gör och försöker lära sig, säger Ann-Mari.
– Min man jobbar skift och om han är på arbetet så spelar vi in golfsändningen och ser tävlingen en gång till med honom dagen efter men det är inte samma sak som att följa live, säger Mari-Ann.

Har ni några favoritspelare?
– Ernie Els, han har en så fin och mjuk sving, säger Ann-Mari.
– Jag gillar också Els, och Villegas. Masters på Augusta och Ryder Cup är våra favorittävlingar, säger Mari-Ann.

Tvillingarna dricker upp sitt kaffe och börjar blicka fram mot sin egen tävlingspremiär 2010 – Startskottet Orrbyslaget på Kumla GK.


Text: CM Hellsten • 2010-06-09
SpelaNyheter
Scroll to Top