Redan den 12 maj kunde Östersund-Frösö GK öppna sina ordinarie sommargreener. På bilden syns den 15:e greenen. Foto: Fredrik Haglund

Spela

Bättre läge i norr

Golfsäsongen lever inte enbart i södra Sverige. Nu börjar sommargreenerna även öppna i norr."Övervintringen har överlag varit bättre i jämförelse med ett normalår", säger bankonsulenten Boel Pettersson.

Text: Henrik Lenngren • 2010-05-31 Uppdaterad 2010-05-31

Här är banan öppen

Gå till Golfguiden för att kolla vilka banor som har öppet. Klicka här.

När Kung Bore strödde sitt vita guld över marken var det många golfare norr om Dalälven som misströstade. Frågorna var angelägna: när skulle golfbanorna egentligen kunna öppna? Och hur hade de påverkats av den stränga vintern?

Enligt bankonsulenten Boel Pettersson har få töperioder och det myckna snöandet i Norrland inte skapat is, vilket gett banorna en bra övervintring.

– Låga temperaturer är inget problem i och med det stabila snötäcket. De som har drabbats av mest skador är de områden där is bildats i samband med första snön som föll i oktober, snö som aldrig försvann utan istället bildade is. Is som legat sedan dess fram till snösmältningen i april…

Ryssvärmen i delar av Norrland har i många fall resulterat att banorna är i bättre skick i jämförelse med en “kallare” vår.

– Det som är trevligt att se är de klubbar som lyckats med vintertäckningen av sina greener. Detta har inneburit bättre kvalitet vid start och krävt mindre insatser som omfattande hjälpsådder nu under våren, säger Boel.

En av klubbarna som lyckats med – just – sin vintertäckning är Östersund-Frösö GK. 2008 köpte klubben in tåliga, genomsläppliga täckdukar. Detta i syfte att bibehålla kvaliteten på banans jordgreener, som byggdes 1967 utan dränering. Dukarna lades på i november.

– Greenerna växtskyddsbehandlades före dukläggningen och har klarat sig bra, berättar banchefen Fredrik Haglund.

Hur har den stränga vintern påverkat banan i sig?
– Vi har noterat en hel del snömögel och trådklubba, men den har på något sätt varit relativt ytlig och efter vertikalskärning kommer nytt gräs i skadorna.

På Östersund-Frösö GK har vitgröe länge varit den dominerande grässorten, men sedan 2002 har greenerna årligen såtts om med kärrgröe.

– Den är snabbetablerad, finbladig, och vinterhärdigare. Dessutom frösätter den inte på samma sätt som vitgröen, berättar Fredrik Haglund.

Han konstaterar att banan i det stora hela är i “mycket bra skick”. De ordinarie sommargreenerna öppnade redan den 12 maj.

– Maj brukar vara en torr månad och nyetableringen kan vara trög men i år är det, trots vårkylan, grönare än någonsin.


Text: Henrik Lenngren • 2010-05-31
SpelaNyheter
Scroll to Top