Har du otur ser gräset ut såhär när snön smält undan. Foto: David Källman

Spela

Vintersjukt gräs – klubbarnas mardröm

Vinterhalvåret är ofta en tuff tid för gräset på våra golfbanor. I värsta fall drabbas gräset hårt av is och kyla. Vi lät SGF:s bankonsulent Kim Sintorn berätta om skador och sjukdomar.

Text: Oskar Åsgård • 2010-04-01 Uppdaterad 2010-04-01

Samtidigt som golfarna ler åt att snön smälter bort är det bråda dagar för landets greenkeepers. Har de otur uppenbarar sig otäcka svampsjukdomar hos gräset när snötäcket försvunnit.

Den vanligaste är snömögel, som lämnar efter sig fula cirkelformade områden där gräset antingen dött eller växer dåligt.

Varför får man snömögel?
– Ja, det vet egentligen ingen. Det finns överallt. Snömögel kan förflytta sig på flera olika sätt, bland annat så fastnar mycel (den vegetativa delen hos svampar, reds anm) på våra skor och transporteras vidare. Man tror också att det är luftburet. Sen finns snömögel latent i gräset och slår till vid rätt luftfuktighet och temperatur, säger Kim Sintorn, bankonsulent på SGF.

Om man drabbas, vad innebär det och hur lång tid tar det för gräset att läka?
– Det beror på hur hårt det tar. I värsta fall kan det ta så hårt att gräset dör helt och hållet. Då tar det så lång tid som det tar för nytt gräs att växa upp och det kan ju vara bra lång tid. Ibland får du dock skador som är lite mildare, där gräset inte slås ut helt och hållet. Då kan plantorna överleva och direkt börja växa och läka, vilket kan gå ganska snabbt.

– Vitgröe är alltid värst drabbat, men snömögel kan drabba alla gräsarter. Det kan slå illa även på krypven, även om det är inte lika vanligt. På till exempel rödsvingel kan du få fläckar, men hela plantan dör sällan och det ser mest bara illa ut för ögat.

Vad gör man om man råkat ut för snömögel?
– Man vertikalskär, hjälpsår och dressar. Det gäller att få upp värmen så fort som möjligt. Innan det är fem, sex  grader i marken händer inget. Därför kan det ibland vara bra att lägga ut dukar som täcker gräset på våren.

Har årets långa och snörika vinter varit bra eller dålig från ett golfbaneperspektiv?
– Den har varit lite lustig, för på många ställen har man fått precis det man vill ha. Nämligen frusen mark och sen snö. Många har därför haft ett snötäcke, men ingen is. Jag har redan sett flera greener som är fantastiskt bra här på västkusten. Det är knappt man tror att det är sant hur gröna och sjukdomsfria de är. Naturligtvis finns det också banor som har stora skador, där de råkat ut för is. Får du is är du oftast rökt. Det man kan säga är att det förmodligen kommer variera väldigt mycket mellan olika banor efter den här vintern.

Förutom svampsjukdomar som snömögel finns det fler skador som kan uppkomma hos gräset. Exempelvis åkommor som isbränna, frystorka och bara ren köld – vilket i sig kan räcka för att döda gräsplantorna. 


Text: Oskar Åsgård • 2010-04-01
SpelaNyheter
Scroll to Top