Nya klubban som gör golfen enklare

OK, du älskar golf men har inte riktigt tid att träna som tidigare. Men du vill spela bra på den kommande söndagsrundan med polarna och ha all hjälp du kan få av dina klubbor. Då är nya Cobra T-Rail klubborna för dig.

Nya klubban som gör golfen enklare

Hybriden är för många den mest lättspelade klubban i bagen. Så varför nöja sig med bara en eller två sådana i bagen? Varför inte gå all in och bygga ett helt set som hybrider, och på så sätt göra golfen både enklare och roligare? 

Precis den frågan ställde sig Cobra för några år sedan, och svaret blev att de ville testa och se vad resultatet skulle bli. Så under tre år har de kört datorsimuleringar på olika konstruktioner, byggt prototyper utifrån de simuleringar som presterat bäst, gått tillbaka till ritbordet för att förfina och till slut tagit några steg tillbaka och beskådat resultatet. 

Resultatet döptes till T-Rail, och det är en serie klubbor som inte liknar något annat. Vare sig till form eller prestanda. Nu är Cobra redo att lanseras T-Rail till golfare över hela världen. En serie klubbor med uppdraget att göra golfen enklare, och därmed roligare.

Cobra T-Rail är alltså en serie järnklubbor där alla klubborna är byggda som hybrider med en bred sula och ihålig konstruktion. Järnklubbornas längd på skaften har behållits för att du ska känna igen dig, men det är i princip det enda som T-Rail har gemensamt med dina vanliga järnklubbor. Den ihåliga konstruktionen har väldigt många fördelar jämfört med traditionella järnklubbor för att göra klubborna mer förlåtande och leverera längre slag. Cobra har till och med försett T-Rail med de rails som gjort deras hybrider så populära, och dessa rails gör att klubborna glider lättare genom gräset vilket leder till mer fart i bollträffen. 

Så vad är då hela grejen med att bygga järnklubbor som hybrider? Vad är det som gör dem så lättspelade? Här är fem saker som utmärker T-Rail.

1. Sulan

Den bredare sulan gör att klubborna inte gräver ner sig i gräset lika lätt som vanliga järnklubbor gör. Duffar du dina järnslag då och då kommer du att älska T-Rail. Är din miss istället att du träffar tunt så kommer du också att älska T-Rail eftersom du kommer att våga slå ner på bollen mer när du vet att de inte kommer att gräva ner sig.

 

 

2. Låg tyngdpunkt

Det här är den viktigaste grejen med T-Rail. Tack vare den breda sulan går det att placera väldigt mycket vikt lågt ner, och med en låg tyngdpunkt är det lättare att få upp bollen i luften. Högt upp i luften. Lägg till att låg tyngdpunkt ger mer spinn på bollen, vilket leder till högre slag med brantare landningsvinkel. Vilket i sin tur leder till bättre precision på inspelen. Låg tyngdpunkt ger alltså både mer längd och bättre precision.

 

3. Volymen

Den större volymen på klubbhuvudet gör att det går att flytta vikten mer ner, bak och ut åt sidorna än på en traditionell järnklubba. Det gör att klubban blir mycket, mycket mer förlåtande. De förlåtande egenskaperna är på en helt annan nivå än för traditionella järnklubbor, och du kommer att märka att dina dåliga träffar blir klart bättre med T-Rail.

 

4. Träffytan

Genom att bygga klubborna som hybrider kan Cobra använda samma E9 Face-teknologi som de har i sina drivers, träklubbor och hybrider. E9 Face är en träffyta som har olika tjocklek på olika ställen för att maximera trampolineffekten över hela facet så att du inte tappar lika mycket i längd om du träffar utanför sweet spot.

 

5. Rails

Cobras rails på deras fairwayklubbor och hybrider har prisats i test efter test eftersom de gör att klubborna glider genom gräset på ett sätt som inga andra klubbor gör. Därför var det självklart för Cobra att sätta sina rails på T-Rails, och effekten är densamma här – mer fart genom slaget eftersom kontakten med gräset inte bromsar klubban, och därmed mer längd på slagen.

"Tio rundor blir istället 20 när spelet sitter där"

Vi fick en pratstund med Cobras klubbutvecklare Tom Olsavsky, och frågade honom vem de tror kommer att ha mest nytta av att spela med T-Rail.

– Jag tror att det är en spelare som har spelat ganska mycket golf och som har varit hyfsat duktig, men som nu inte riktigt har samma tid för golfen och för att träna, säger Tom. I USA kallar vi dem för Weekend Warriors – golfare som tar en runda eller två varje månad med sina vänner och som spelare några företagstävlingar varje år. De tar sällan eller inga lektioner eftersom de är ganska trygga i sitt spel, men samtidigt vill de inte spela dåligt de 10–30 rundor de spelar varje år. Stigande ålder har gjort att slagen blivit tio meter kortare med varje klubba och precisionen är inte lika bra som tidigare. Med T-Rail får de tillbaka både längden och precisionen och kan spela på sin tidigare nivå. Golfen blir kul igen, och det är precis vad dessa spelare är ute efter. Och deras tio rundor blir istället 20 när spelet sitter där.

Det är viktigt att betona att T-Rail inte är några nybörjarklubbor. Det är premiumklubbor för de som tappat lite i svinghastighet, och som inte vill lägga någon större tid på träning för att bli bättre. Självklart är de lika lättspelade för nybörjare, men Cobra ser T-Rail mer som klubbor att landa i efter många år på golfbanan än klubbor att växa med. Det här är klubborna som aldrig sviker dig som i sinnet är en lika bra golfare idag som när du var på topp för 20 år sedan.

Ett T-Rail set består av en hybridfyra och sex hybridjärn (5–PW) för herrar och en hybridfemma och sex hybridjärn (6–PW samt SW) för damer. Alla klubborna har grafitskaft (stålskaft finns som custom för herrar), och klubborna finns för både höger- och vänsterspelare. T-Rail finns till försäljning från 1 november 2019 hos Cobras återförsäljare.