KRÖNIKA: Stensons inbrottssäkra plan

Följer (nästan) alltid sin spelplan

KRÖNIKA: Stensons inbrottssäkra plan
Henrik Stenson följer sin plan. //Foto: Getty Images

Det har hänt förut och idag hände det igen.

En spelare med en till synes ointaglig ledning inför slutronden går ut sista dagen, får en trasslig start, blir lite defensiv, och tappar allt.

Det har hänt Dustin Johnson förut, jag minns i första hand US Open på Pebble Beach, där Graeme McDowell slank förbi när DJ sköt 82 sista ronden.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och Dj är en annan spelare nu än han var då.

Han kan stänga igen butiken på ett annat sätt idag och han har en betydligt högre lägstanivå, men han är fortfarande en människa.

Och när slagen börjar rinna iväg så är det oerhört svårt att plötsligt vända en rond, det vet både Johnson och Stenson och Jordan Spieth och alla andra som varit med. Man tycker att man gör allt rätt men ingenting studsar med.

Dj försökte och försökte men slog ett par dåliga slag när det verkligen inte behövdes på slutet och då är det oftast någon bakifrån som spelar tillräckligt bra.

Idag var det Justin Rose, men det kunde nästan lika gärna ha varit Henrik Stenson.

Stenson gjorde en helgjuten insats i sin första start sedan BMW Championship i mitten av september och jag är oerhört positivt överraskad, det trodde jag faktiskt inte.

Han övertygade i det långa spelet och såg bekväm ut på greenerna.

Stenson fick lite kritik över sin strategi på slutet, och över att han inte var mer aggressiv från tee på par-femmorna sista nio, av Viasat Golfs Johan Ryström.

Jag har själv frågat honom vid några tillfällen om liknande strategiska val och svaret blir ofta att de har vissa punkter på banan som de vill hamna på och spela ifrån. Firma Stenson och Lord har järnkoll på spelplanen och det som ändrar klubbvalen är nästan alltid vind eller yttre faktorer.

Punkterna på banan flyttar dock inte på sig.

Det handlar också om vad man eventuellt kan tjäna och naturligtvis vad man kan förlora.

Det handlar också om att börjar man tumma på en plan för ofta så tappar den till slut sin mening – det vill man inte.

Den typen av val har gett Stenson ganska stora framgångar och han slår inte sin drive sådär vansinnigt mycket längre än sin spoon och även om han slagit en bra drive finns inga garantier att han lyckats med sitt andraslag.

Jag tror att han bestämt sig ganska tidigt att spela sista hålet som ett par-fem utan att gå för green på två och det kan man väl tycka både bu och bä om men det är ju trots allt Stenson som ska slå slagen. Det är bara han och gareth som vet sina exakta längder och vilka förhållanden som råder.

Om jag tycker att han gjorde rätt?

Ja, den här gången utan minsta tvekan.

Ibland är det bara att lyfta på hatten och det tror jag verkligen att Stenson gör för sin polare Justin Rose. 

Den här tävlingen var engelsmannen bäst – nästa vecka kan det se annorlunda ut.

 

Stenson valde rätt?
Ja
448
106
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.