Young golfers

Nyheter

”Minst 20 000 fler golfare 2020”

För tredje året i rad ökar golfen i Sverige. Så här ska Svenska Golfförbundet förvalta det stora intresset.

Text: CM Hellsten • 2016-10-19 Uppdaterad 2016-10-19

SGF har sammanställt statistiken för årets säsong och siffrorna visar att 2016 var tredje säsongen i rad som de svenska golfarna blir fler och antalet aktiva golfmedlemmar ökade med 9 794 till totalt 486 631.

Det är den största ökningen sedan 2003.

Så kommenterar SGF:s biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson ökningen:

– Vi ser ingen onormal ökning i medlemssiffrorna i juli direkt efter Henrik Stensons seger i The Open, men självklart påverkar det intresset för golf att det är en ständig synlighet i media. Den historiska OS-comebacken med rekordsiffror för direktsänd TV-golf och exceptionellt stor publicitet i svensk press under hela 2016 bidrar ju till både ett ökat intresse och att folk spelar mer.

– Jag tror också att ökningen kommer från att klubbarna successivt utvecklar sin verksamhet att passa fler, och att bilden av golf har förändrats och ses som mer flexibel än tidigare avseende både spelformer och avgifter.

Har klubbarna kapacitet att ta emot alla som vill börja spela golf?

– Det finns kapacitet på banorna, och vi har traditionellt sett varit ganska duktiga i Golfsverige på att rekrytera nya spelare. Antalet nybörjare har inte ökat så mycket i år jämfört med tidigare år. Det är främst etablerade golfare som återkommer efter en paus, och också en minskning av antalet som lämnar golfen. Vi måste nu fortsätta utveckla Golfsverige så att vi blir ännu bättre på att behålla de nya spelare vi lockar till oss, där finns det fortfarande utvecklingspotential i klubbarnas verksamhet.

“Vi hör nu också allt fler signaler på att många klubbar mår bättre”

Kommer trenden att fortsätta även 2017?

– Vi har haft tre år med stigande siffror – i år med den största ökningen sedan 2003, så visst sänder det positiva signaler om en fortsatt positiv trend. Vi hör nu också allt fler signaler på att många klubbar mår bättre och ska börja investera i klubben och banan. Golf är dock väderberoende så det går aldrig riktigt att förutspå, särskilt när det gäller antalet spelade ronder.

 “Vi jobbar strukturerat med en tvåårsplan och tydliga mål”

Hur arbetar SGF med att förvalta det ökade intresset?

Ett nytt initiativ är Golfens dag som har premiär den 20 maj 2017, där det huvudsakliga målet just är att nå nya spelare och tillvarata det stora intresse som finns kring golfen i Sverige just nu. I övrigt kommer vi att fortsätta fokusera på klubbutveckling med sju klubbrådgivare på fältet som hjälper klubbarna med att förbättra och vidareutveckla verksamheten i klubbarna. Vi jobbar strukturerat med en tvåårsplan och tydliga mål, bland annat att Golfsverige ska ha minst 20 000 fler golfare 2020. Därutöver fokuserar vi på aktuella frågor som jämställdhet och golfens samhällsnytta med särskilt fokus på friskvårdsfrågan där det ju rör på sig ordentligt just nu.

 

Stensoneffekten i Golfsverige – 6,4 miljoner bokningar


Text: CM Hellsten • 2016-10-19
NyheterNyheter
Scroll to Top