5de4603eb4bd7

Nyheter

Vildsvin saboterar golfbanan

Klubben har köpt hela lagret av elstängsel för att kunna omringa golfbanan men ändå hittar vildsvinen in. Nu är förhoppningen att hela Friiberghs GK ska vara omringad till kommande säsong.

Text: Jesper Johansson • 2016-09-27 Uppdaterad 2016-09-27

Vildsvin har ingen respekt för golfbanor. Det har Friiberghs GK fått uppleva den här sommaren. Flera fairways har saboterats under säsongen.

– De har bökat på fairways, foregreens och runt om kring. Men aldrig på greenerna, säger Håkan Thern, greenkeeper på Friiberghs GK.

Vildsvin saboterar golfbanan
Vildsvinen förstör rejält. //Foto: Friiberghs GK

Arbetet med att sätta upp elstängsel är i full gång, men än så länge hittar svinen in på golfbanan.

– Vi har köpt upp allt staket de hade men det räcker inte. Vi väntar nu på att komplettera för att kunna stoppa dem från att förstöra banan.

Den torra sommaren har gjort att vildsvinen besökt golfbanan mer frekvent än tidigare. Det märks inte minst runt sprinklers på banan.

– Det är som mjukast vid vattenspridarna och där gillar de att böka. Det är väl stenhårt i backen inne i skogen så det underlättar antagligen för dem.

– På vissa ställen har de återkommit flera gånger, vilket gjort det svårt att lappa ihop det de förstört, säger Håkan Thern.

Vildsvin saboterar golfbanan
Medlemmar på klubben hjälper till för att laga de stora hålen i backen som vildsvinen skapar. //Foto: Friiberghs GK

Friiberghs banarbetare lägger många timmar på vildsvinens skapelser som de skulle kunnat lägga på annat. Men de får också hjälp av medlemmar på klubben.

– Annars hade det aldrig fungerat. Det är verkligen tur att vi har så många frivilliga som kommer och hjälper till.

För att förklara vilket bekymmer vildsvinen har varit för klubben berättar Håkan Thern om gårdagen.

– Vid 16.00 lämnade jag klubben och då hade vi lagat alla ställen som vildsvinen förstört. Sedan kom jag tillbaka vid 22.00 för att sätta igång olika högtalare och stängslet för att skrämma bort dem under natten. Men då hade de redan varit där.

Skadegörelse på Arvidsjaurs Golfklubb


Bankonsulenten om sabotaget: ”Värsta jag sett”


Text: Jesper Johansson • 2016-09-27
NyheterFriiberghs GKNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top