Sexan på Anfi Tauro, banans signaturhål. Foto: Johan Sundqvist

Leva

Gran Canarias bästa golfbanor

I över 50 år har Gran Canaria varit svenskarnas charterfavorit. Men i dag är det annat än bad och färgglada drinkar som lockar. Häng med till den spanska ön vars golfutbud är hetare än någonsin.

Text: Johan Lindberg • 2012-11-16 Uppdaterad 2012-11-16

Guide Gran Canaria

Resmål: Gran Canarias sydkust. Valuta: Euro. Tidsskillnad: -1 timme. Golfsäsong: Året om, men det är den svenska vintern du ska fly ifrån och behagligast golftemperatur är det mellan november och april.

 

RESA DITDe flesta golfresearrangörer erbjuder resor till Gran Canaria. Många flighter innebär en mellanlandning men Norwegian flyger ibland direkt. Flighten tar sju till åtta timmar. 

 

BOBaobab ResortDe flesta golfresenärer bor i samma hotell- och butiktäta område i Meloneras-Maspalomas. Baobab tillhör Lopesangruppen och öppnade 2009. Ett fascinerande och 5-stjärnigt monsterkomplex med lika många pooler som restauranger.
www.lopesan.com

Palm BeachTyskt, elegant hotell i sparsmakad design som uppenbarligen fallit kräsna Designhotels på läppen. Strandpromenad och Atlanten runt knuten.
www.hotel-palm-beach.de

 

 

GOLFAMeloneras GolfAntal hål: 18.
Greenfee: Drygt 1 000 kr för 18 hål.
Kommentar: Slående vacker och hyfsat lättspelad 18-hålsbana med vackra vyer. Snabba, små och luriga greener.
www.lopesan.com

Salobre Golf & ResortAntal hål: 36.
Greenfee: 800–900 kr för 18 hål, beroende på säsong.
Kommentar: Spela den södra banan om du är ute efter en anständig rond på en tämligen lättspelad 18-hålsslinga. Spela norra banan om du vill ha något att berätta om i klubbhuset.
www.salobregolfresort.com

 

GOLFA MERAnfi Tauro GolfAntal hål: 18 + 9 (korthålsbana).
Greenfee: Cirka 1 000 kr för 18 hål.
Kommentar: De säger själva att det här är Gran Canarias bästa golfbana. Och det är bara att hålla med. Lika vackert som det är utmanande och varierande, inget hål är det andra likt.
www.anfi.com

 

ÄTACosi Come Sei är en italiensk finkrog som ligger ovanpå en parkering i den lilla byn Puerto Rico. I samma by finns ytterligare en fantastisk italienare, Minanas. De toppar Tripadvisors lista. Tryffel- och hummerpastan på Cosi Come Sei är gudomlig. 

 

PASSAR FÖRMedelgolfaren som inte kan få nog av solen. Spela Meloneras och Salobres södra för att bli varm i kläderna. Utmana sedan dig själv med den något svårare Anfi Tauro och till äventyrs även Salobre Norte.

 

3 MÅSTEN!1.Strandpromenaden i MelonerasFullsatt, folkligt och fläktande.

2. Ta med dig skoltyskanSom svensk kommer du att flera gånger misstas för tysk. Tyskan är minst lika gångbar som spanskan på Gran Canaria.

3.GolfbilNästan alla kör. Låter du bli så blir du bromskloss på banan.

Även fast det mesta i vår vardag går allt snabbare så stöter man emellanåt på saker som får en att tro att tiden trots allt står stilla. Eller rättare sagt: att tiden faktiskt stannade någon gång för trettio år sedan. Som när man råkar se ett avsnitt av TV3:s realityserie Danspalatset Playa Del Sol, där solskrynkliga nordbor skryter om att de åkt till samma plats femtio år i följd, för att det är ju så varmt och för att dansband som sjunger på svenska spelar på nattklubben. 

Det var på vippen att jag avbokade min biljett till Gran Canaria. 

En betydande del av de sammantaget två miljoner turister som varje år besöker Gran Canaria kommer från norra Europa. De som verkar vara allra flitigast att komma hit är tyskar, danskar och engelsmän – och svenskar. Alla har de minst en sak gemensamt, de törstar efter sol.

Men en minst lika bra anledning att ta sig till den största av de sju Kanarieöarna hundrafemtio kilometer utanför Nordafrikas kust är för att spela golf. Under 2011 tog nästan en tiondel av de två miljoner turisterna med sig golfbagen på resan.

Det Gran Canaria som i decennier varit svenskars förstaval för solsemestern har genomgått en uppryckning. Visst, det går fortfarande att hitta sina menyer på svenska, säkert köttbullar också om man letar noga. Men orterna Meloneras och Maspalomas som vilar på den sydöstliga spetsen är först och främst lyxresorts med det ena hotellet större och mer arkitektoniskt bombastiskt än det andra. Allt uppsmällt i ett ökenlandskap som man blir törstig bara av att titta på. Och hela tiden så gott som fullbokat.

Ute vid Lopesan Meloneras klubbhus är det dock öde. Vi är den enda bilen på parkeringen och på lunchrestaurangen vid det lilla klubbhuset, där minipizzorna naturligtvis heter Albatross och Birdie, är det bara två sällskap. Fem britter som beställer shandy och tvekar om de ska orka gå sista nio och två medelålderspar från Västerbotten som stolt bär och drar sina bagar runt de 18 hålen (de allra flesta som spelar golf på Gran Canaria väljer golfbil). Personalen betonar gång på gång att det inte kommer att se likadant ut om några veckor, det är från slutet av oktober och fram till mars, april som är den riktiga turistsäsongen. 

Lopesan Meloneras är en parkbana omgärdad av palmer men aldrig så många att de nämnvärt påverkar ditt spel. Banan börjar rakt och enkelt och blir smygande och gradvis allt svårare. Med fyra olika tees kan banan spelas långt och svårt för den som vill. Det är efter vändningen vid klubbhuset som de riktiga utmaningarna börjar. De sista nio är den allra vackraste slingan på hela Gran Canaria med en hänförande utsikt över Atlanten och de yachter som ankrat några hundra meter utanför kusten.

Ett besök på stranden nedanför berget på hål 14 skulle med en för kraftig hook från tee kunna innebära livsfara för solbadaren. Hålen längs vattnet, 12, 13 och 14, är en plats att drömma sig bort till. Men som när man väl är där, fullt fokuserad på att hålla bollen i spel, inte riktigt kan ta in. 

Golfens historia på Gran Canaria sträcker sig tillbaka till 1891 när den första banan byggdes på norra sidan. Real Club de Golf de Las Palmas är faktiskt hela Spaniens allra första bana och den klubb som lockar flest av de golfande öborna. Men det är här på sydkusten som de flesta och, enligt de flesta vi pratar med, också de bästa banorna finns. Och de ligger så nära varandra att det skulle funka att köra golfbil emellan. 

Någon mil väster om de stora hotellkomplexen och några kilometer upp i bergen ligger Salobre Golf, Gran Canarias enda 36-hålsanläggning. I rondellen där man tar av från motorvägen vidare till klubben har man fått upp en skylt med klubbnamnet och en talande slogan – Salobre Feel the warm side of life. För varmt blir det. Här är det fler bilar på parkeringen, mest överdimensionerade tyska modeller, de flesta med reflexskydd i framrutan för att hålla den värsta hettan borta. Personalen kommunicerar via komradio och när vi anmäler oss i receptionen får han som tar hand om golfbilarna kommando att köra fram en buggy och fylla kylväskan med vatten. 

Den södra artonhålsslingan är inte helt olik Meloneras i sin parkbanekaraktär. Någorlunda lättspelad med flera par fyror och par femmor som lockar till att försöka nå green på ett slag mindre än vad som kanske är tänkt. Salobres klubbhus ligger högt ovanför den södra banans nionde och artonde green och efter en lunch efter 18 hål frestas man att stanna hela eftermiddagen på restaurangens terrass. Och kanske borde man göra just det istället för att gå på den norra slingan. 

Salobre Norte är ny sedan bara några år tillbaka. Man tvingades stänga strax efter invigningen då det visade sig att den var för svår, fairways var för smala. Det är svårt att se hur de skulle kunna vara smalare än de är idag. Banan har helt logiskt fått öknamnet Beast Course. Det bergiga landskapet påminner om månen, men med den tryckande hettan uppe i bergen är det snarare som att spela på någon himlakropp bra mycket närmare solen.

Den här banan är en av de man tycker om att säga att man har spelat mer än man gillar att spela där. Visst, det är spektakulärt med golfhål insprängda i bergen, med par femmor där varje slag går över olika raviner, med par fyror som går brantare uppför än en genomsnittlig rulltrappa. Men det är inte här du sänker din handicap.

Den andra veckan i oktober är solen uppe precis halva dygnet, hela veckan. Fåglarna gör sig först hörda strax före åtta varje morgon och tystnar när det blir mörkt igen exakt tolv timmar senare. Holländskan i hotellreceptionen påstår att den södra sidan av Gran Canaria är den mest solsäkra platsen på jordklotet (nej, det stämmer inte). Däremot stämmer det att den här delen av ön är den soligaste. Molnen stannar i bergen mitt på ön som sträcker sig dryga 2 000 meter över havet.

Termometern visar 28 grader när vi vaknar. Vid hotellpoolen pratar de flesta hotellgäster tyska och nästan lika många verkar läsa “Fifty Shades of Grey”. Själva har vi ett besök på Gran Canarias mest exklusiva och kaxigaste golfanläggning på agendan.

För att komma fram till klubbhuset på Anfi Tauro måste man passera en uniformsklädd herre som sitter i en vaktkur och öppnar vägspärren om man ser tilräckligt mycket ut som en golfspelare. Den unge mannen som ansvarar för golfbilarna fyller en kylväska med vatten och kommer med ett tips inför ronden.

– Se till att landa bollarna tidigt på greenerna, det är hårt där ute.
– Ni har inte haft så mycket regn i år va?
– En dag på hela året. Det var för några veckor sedan och det höll i sig i 25 minuter.

Anfi Tauro har ett säljbudskap som är mer rakt på sak än grannklubben Salobre. Här säger skyltarna utanför klubbhuset helt enkelt Anfi Tauro – the best golf on Gran Canaria. Och ja, om man spelar mycket och har en låg handicap så är det säkert sant.

Anfi Tauro är den senast anlagda av golfbanorna på Gran Canaria. Och den enda på sydkusten som bjuder på både berg och hav under samma rond. Här har designern Robert Von Hagge låtit banan formas med naturen och inget hål är det andra likt, utan att bandesignen för den skull känns ansträngd eller inkonsekvent. 

Banan har genomgående en högre finish än sina konkurrenter. Bunkrarna är både fler, vackrare utförda och smartare placerade.

Det sjätte hålet, en lång par trea med ett pyramidformat vulkanberg just bakom green och i förgrunden av Atlanten, är det kanske flitigast fotograferade av alla golfhål på Kanarieöarna. 

Precis här skulle tiden gärna kunna få stanna.

 


RAFAEL CABRERA-BELLOS PROFFSTIPS OM MELONERAS

Din hemmabana är Meloneras. När spelade du den senast?
– I slutet av september tillsammans med min pappa Rafael Sr, vi tränade inför Dunhill Links. Jag gick fem under par, säger det spanska ET-proffset.

Vad är det lägsta du gått på Meloneras?
– 63 slag. Jag är inte säker, men jag tror att det kan vara banrekord.

När på året ska man spela golf på Gran Canaria?
– Det fina med att bo här är ju att det går lika bra att spela hela året. Men banorna är som bäst i november–december och i maj.

De fem bästa golfhålen på Gran Canaria?
1. Hål 12 på Meloneras.
2. Hål 14 på Real Club de Golf de Las Palmas.
3. Hål 15 på El Cortijo.
4. Hål 7 på Maspalomas.
5. Hål 18 på Anfi Tauro.

Enligt en amerikansk golftidning är du den tourspelare med längst resor varje år. Varför bor du kvar så långt från fastlandet?
– För vädret. För att det är här jag har min familj och mina vänner. Och för att det finns så många ställen där jag kan utöva världens bästa hobby, boardsurfing, 


Text: Johan Lindberg • 2012-11-16
LevaAnfi Tauro GolfBanor & resorMeloneras GolfResorSalobre Golf & ResortSpanienVeckoresa
Scroll to Top