Ja, ni har säkert sett bilder från Cape Kidnappers förut, men den här banan kan man inte se sig mätt på… Foto: Getty Images

Leva

Banan du inte får missa

Det finns några måsten på golfresan, och åker du till Nya Zeeland är en bana given. Det tipsar reseexperten Fredrick Månsson - och tipsar om en bra start för links-rookies.

Text: Fredrick Månsson • 2010-11-26 Uppdaterad 2019-12-11

Fråga Reseexperten

Vad vill du veta om golfresor? Du kan fråga om vad du vill. Mejla din fråga till resefragan@golf.se

Läs alla svar

Är du intresserad av golfresor? Missa inte att ta del av Reseexpertens tidigare svar till läsarna. Här hittar du alla resetips – sorterade på olika regioner. Klicka här för att gå till avdelningen Fråga Reseexperten.

FRÅGA: Jag kommer att åka till Nya Zeeland i februari och undrar om du har några förslag på golfbanor som är värda ett besök?

SVAR: Då Nya Zeeland är ett ganska stort land och jag inte vet vart du ska så får jag ge generella tips som i slutändan kanske är helt värdelösa eftersom du kanske inte har vägarna förbi dessa. Gulf Harbour GC ligger 45 minuter norr om Auckland och bör inte missas. Det är en riktigt bra bana av Robert Trent Jones Jr. Några kilometer norr om Taupo ligger Wairakei Intl Golf Course som år ut och år in rankas som en av landets absolut bästa banor. Slutligen så är ju Cape Kidnappers den stora snackisen när det gäller golfbanor på Nya Zeeland och man behöver ju bara kolla lite bilder därifrån för att inse att det är en bana man inte bör missa. Ha en bra resa!

FRÅGA: Du som rest runt mycket: stämmer ryktet att vi svenskar spelar väldigt långsamt jämfört med andra, eller är det självkritisk bild som inte är sann?

SVAR: Då jag väldigt sällan har spelat sällskapsrundor utomlands så har jag bara mina otaliga proamrundor att jämföra med och jag kan enkelt konstatera att svenskar generellt sett är ganska långsamma. Det är just förberedelserna som tar tid, det vill säga att man inte är klar att slå när det är ens tur. Men det finns givetvis andra nationaliteter som är mer än lovligt långsamma. Dit hör tyskar och fransmän. De snabbaste är ändå de från Storbritannien. Men givetvis finns det undantag precis överallt.

FRÅGA: Jag ska till Filippinerna i december, har du tips på några banor? Hur gör man för att få spelpartners (det är tråkigt att spela själv).

SVAR: Jag har bara spelat golf i Manila och då på Wack Wack GC, East Ridge GC, Manila GCC samt Manila Southwoods GC. Den sistnämnda är ritad av Jack Nicklaus och har stått värd för Amatör-VM. En riktigt bra bana som du absolut inte bör missa. East Ridge ligger en bit utanför huvudstaden och är lite svårtillgänglig men orkar du åka dit så blir du inte besviken. Wack Wack är sisådär medans Manila GCC är finfin.

FRÅGA: Gran Canaria eller Egypten, vart tycker du man ska åka i slutet på januari? Vi är en fyrboll med handicap 18-36.

SVAR: Jag skulle välja Egypten under den tiden på året eftersom vädret där är betydligt mer solsäkert.

FRÅGA: Jag är sugen på att åka till Sydamerika i vinter, men kan inte bestämma mig. Argentina eller Brasilien. Vilket är det bästa golflandet, och varför?

SVAR: Argentina är ett betydligt bättre golfland än Brasilien. Det finns inte speciellt många banor i Brasilien även om det kommer fler och fler. Jag har spelat mycket golftävlingar i båda länderna och i Argentina är utbudet betydligt större och golfkunnandet betydligt bredare.

FRÅGA: Jag är på väg att boka en golfresa till Belek, men misstänker att det är trångt och fullt av golfturister. Är det ett bra och prisvärt resmål, jämfört med exempelvis Egypten, Tunisien eller andra närliggande vinterresmål? Tack för hjälpen.

SVAR: Måste erkänna att jag är dåligt uppdaterad på vad de olika arrangörerna tar betalt för sina resor men jag vet att man i Belek får bra golfbanor för pengarna. Välskötta med bra service. Det kan vara lite si och så med den biten i exempelvis Tunisien. Egypten har jag dock bara bra erfarenheter av. För att summera så har Egypten och Belek bättre golfbanor än Tunisien.

FRÅGA: Jag ska åka till Miami på semester i januari, men tycker det är så rörigt att få en överblick över vilka banor man ska spela i närheten. Kan du tipsa om några bra, som inte kostar skjortan? Tack!

SVAR: Jag är just hemkommen från Miami och kan tipsa om Carolina GC. En helt okej bana till ett bra pris. Via sajten www.teetimesusa.com så kan du hitta en mängd banor i trakterna kring Miami och dessutom få en prisöverblick innan du eventuellt bokar starttid online. Andra banor jag kan rekommendera för en billig penning är: Bonaventure, CC of Miami, Heron Bay GC (fd TPC at Heron Bay)

FRÅGA: Jag har aldrig spelat en linksbana och funderar på en resa till Skottland i sommar. Om jag ska ta mina första golfsteg i landet, var ska jag börja tycker du?

SVAR: Kul att du vill testa linksgolf. Det finns några riktigt schyssta links strax utanför St. Andrews som heter Lundin Links GC och Leven Links GC. Jag har spelat båda och de är oerhört spelvänliga och inte speciellt svåra. Dessa två banor är alldeles förträffliga och ger en bra upplevelse av linksgolf innan man kanske ger sig på lite större och tuffare banor.

FRÅGA: Ska till Tunisien på semester med familjen. Undrar om det värt att släpa med klubborna för att smita i väg och spela en tidig morgonrond?

SVAR: Det beror ju lite på vad det kostar att låta stickorna flyga med. Är golfbagen gratis så är det ju bara att tuta och köra men kostar det och du bara ska spela typ en runda så kan du ju lika gärna hyra/låna på plats. Man kan visserligen få riktiga skitklubbor att spela med men det har faktiskt sin charm…


Text: Fredrick Månsson • 2010-11-26
LevaNyheter
Scroll to Top