Golfbanorna du ska spela i London
Walton Heaths klassiska hedlayout är en godbit för Londonbesökaren Foto: Getty Images

Golfbanorna du ska spela i London

Somliga lockas av traditionen och atmosfären. Andra av skicket och de läckra banorna. London är golfhuvudstaden som bara en plånbok kan tycka illa om.

Det finns många sätt att förstöra en score på. Att försöka slå järnsexor i ljung, så de vackert lilafärgade blommorna yr i den ostliga vinden över hedarna söder om London, är ett av de sämre.

För det gör ju inte bara ont i handlederna.

Det smärtar minst lika mycket i själen att den boll, som ser ut att ligga så tillgängligt och fint, förvandlas till näst intill ospelbar mellan de spensliga och sega små kvistarna och i bästa fall kan transporteras några meter.

Men ska man nödvändigtvis ägna sig att slå golfbollar i snårigt ljungris så är det här en bra plats att göra det på.

Klassiker håller än
Anläggningen heter Walton Heath, ligger några mil utanför London och här finns 36 traditionstyngda golfhål att svinga loss på för den som känner sig kallad. Banan, eller banorna, är två klassiska mästerverk från 1900-talets begynnelse och av atmosfären att döma i det murriga klubbhuset har mycket lite förändrats sedan dess. Här finns ett förbud mot mobil-telefoner, en medlemskader som inte direkt är något tvärsnitt av den brittiska folksjälen och klädkoden kan i bästa fall ses som konservativ, men lugnet är påtagligt och behagligt bland temuggarna och gin-glasen på terrassen.

Klubbhusets väggar är fyllda av spännande minnessaker och som storögd besökare är det lätt att irra sig tillbaka till det förgångna och slå ihjäl timmar genom att studera James Braids scorekort från 20-talet.

I bilen på vägen tillbaka mot staden diskuterar vi vad som överraskat oss mest.

Att klubben arrangerade Ryder Cup så sent som för 29 år sedan.

Eller att James Braid har haft två slag i på vartenda av anläggningens 36 hål.

Kan bli kostsamt
Walton Heath är bara en av de läckra golfbanor som finns på armlängds avstånd från Europas kaxigaste huvudstad. Bland övriga juveler i Londons glittrande golfkrona hittar vi banor som Wentworth, Sunningdale, The Grove och London Golf Club och alla är i sig värda en resa.

För kanske är det så man ska uppleva Londons mest prestigefyllda golfbanor, var och en för sig. Annars blir det lätt lite för mycket av det goda, men också ett kalas som utan större vidlyftigheter blir väldigt kostsamt.

Greenfeen på ovan nämnda banor går sällan på mindre än 1 500 kronor och ska man dessutom ha caddie, äta och dricka så skenar notan enkelt i väg. Därför är tipset att krydda sin resa med en av superbanorna och sedan välja något av de billigare alternativ som staden också kan erbjuda.

Det blir garanterat en höjdarresa.

Men se upp för ljungen.