Grillad kalv landar på grillen denna gång. Parmesansås och potatis i ny dräkt ackompanjerar. Foto: Petter Knutsson
Golfkrögaren P2 Linköping
En vacker måltid dukas upp av restaurang P2 Golfinn vid Linköpings GK. Följ instruktionerna i lugn och ro så väntar en delikat måltid med ett ovanligt potatistillbehör till kvällningen.
Krögarnas matfilosofi
– Vår ambition är att ha en omväxlande meny grundad på svensk husmanskost med inslag av rätter från världens alla hörn. Vi är miljömedvetna och använder i den mån det är möjligt ekologiska och närproducerade råvaror, säger Petter Knutsson, köksmästare.
Läs mer
Arlandastad
Säsongens svamptoast
Ångad rödtungsfilé
Glass med jordgubbar
Dalsjö
Matjestartar
Parmainlindad oxfilé
Lakrits- och rabarbermousse
Delsjö
Hemgjord hamburgare
Linköping
Getostmousse med skinka
Grillad kalvytterfilé
Vaniljpannacotta med jordgubbar
Mölle
Råraka med löjrom
Grillad ryggbiff
Hallongino med kokosglass
Wermdö
Carpaccio på hälleflundra
Grillad majskyckling
Vit chokladmousse
FÖRRÄTT
Getostmousse med lufttorkad skinka, grillad paprika samt soltorkad tomat
(4 pers)
6 skivor lufttorkad skinka
200 gram getost
200 gram färskost
1 st gul paprika
1 st röd paprika
100 gram mixad soltorkad tomat
100 gram blandad örtsallad
GÖR SÅ HÄR:
Mixa getosten slät tillsammans med färskosten, lägg i spritspåse. Lägg ut skinkskivorna omlott på en bit plastfilm, spritsa ut moussen i en sträng mitt på. Rulla ihop skinkan och moussen med hjälp av plastfilmen. Tvinna ändarna på plasten så att konsistensen på rullen blir fast och stum, lägg att vila i kylen.
Skär paprikan i bitar och grilla i grillpanna eller ugn, kyl den och tärna därefter i halvcentimeter stora bitar.
Tag av plasten från getostrullen och skär upp den med en vass kniv. Servera rullen, den grillade paprikan och tomatmixen och garnera med örtsallad.
VARMRÄTT
Grillad kalvytterfilé med potatis- & purjolöksbaguette, ostronskivling samt parmesansås
(4 pers)
Sås
2 dl vitt vin
1 st gul lök
50 gram socker
3 st lagerblad
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
100 gram riven parmesanost
50 gram smör
Potatisbaguette
1 kg potatis
2 msk matolja
100 gram finstrimlad purjolök
1 st smördegsplatta
2 st äggulor till pensling
50 gram blåa vallmofrö
Kalv med garnityr
800 gram kalvytterfilé
200 gram ostronskivling
1 st strimlad rödlök
8 st grön sparrisar
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
Såsen: Koka vinet med grovhackad gul lök, socker och lagerblad tills hälften återstår. Tillsätt vispgrädde och crème fraiche, småkoka och låt reducera till hälften igen. Sila såsen. Vid servering värm försiktigt såsen med parmesan och smör, mixa till slät och krämig konsistens och smaka av med salt och peppar.
Potatisbaguetten: Koka potatisen, stöt den tillsammans med olja, purjolök, salt och peppar. Låt svalna. Kavla ut smördegsplattan något och lägg potatisen på plattan. Pensla kanterna på smördegen med äggula och rulla sedan ihop och forma som en baguette. Pensla med äggula och strö på vallmofrön. Baka i ugnen på 200 grader i 15 minuter, tills ytan på baguetten är gyllenbrun.
Kött och garnityr: Grilla kalvköttet i het grillpana, cirka 4 minuter på varje sida. Bryn svampen tills den blir knaprig. Garnera med lättstekt rödlök och lättstekt sparris.
EFTERRÄTT
Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
(4 pers)
4 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1 st vaniljstång
2 st gelatinblad
10 färska jordgubbar
2 st lime
citronmeliss eller mynta till garnering
GÖR SÅ HÄR:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljstång med vaniljfrön. Blötlägg gelatinet några minuter i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så att de löser sig. Sila av. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen ett par timmar så att pannacottan stelnar.
Dela jordgubbarna. Riv skalet på en lime och pressa ut saften över jordgubbarna, smaka eventuellt av med en nypa socker. Dela den andra limen för att ha till garnering.
Text: Sylvia Luther • 2010-08-04
Leva • Nyheter