Under invigningen av årets golfskola på Hills GC höll H.K.H prinsessan Birgitta ett vakande öga. Foto: Gabriella Karlsson

Leva

”Jag spelar golf varje dag”

HILLS, MÖLNDAL: Hon är ansiktet utåt för barngolfen som anordnas till förmån för Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Det är en kort visit hon gör i Sverige för sedan bär det av till Mallorca igen. - Golfen är mitt liv, säger H.K.H. prinsessan Birgitta.

Text: Gabriella Karlsson • 2010-05-11 Uppdaterad 2010-05-11

Till vardags bor hon på Mallorca, där spelar hon golf varje dag och njuter av livet till fullo. En vecka varje år åker hon tillbaka till Sverige för att delta i Barngolfen på Hills Golf Club i Göteborg. För tre år sedan fick hon en förfrågan av Tomas Gedda som är projektledare för Barngolfen om hon inte ville vara en del av den.
– Jag brinner för golfen och för de här barnen så det var en självklarhet att vara med, säger H.K.H. prinsessan Birgitta.

Hon berättar om hur hon ville ta Barngolfen ett steg längre än att “bara” vara en kändistävling.
– Jag har en vän i Kapstaden som var lika golftokig som jag men när han blev förlamad så trodde han, precis som vi andra, att hans golfdagar var över. Men han ville inte ge upp så han konstruerade en typ av golfbil som han kunde stå i och spela golf ifrån, berättar prinssessan och fortsätter:
– Så när Tomas frågade om jag ville vara med så kom jag med idén om att göra en golfskola för barn från sjukhuset. En idé som han tyckte var kanon.

Prinsessan är utöver golfen väldigt sportintresserad men det är golfen som får all hennes uppmärksamhet sedan ungefär elva år tillbaka. Hon blev så pass biten att hon lämnade Sverige för att kunna spela golf året om.
– Jag bara spelar och spelar, en del av mina vänner säger att jag är galen som spelar så mycket. Men jag är lite galen också så det passar mig rätt bra plus att jag älskar att vara ute i naturen, skrattar hon och fortsätter:
– Fast jag måste nog erkänna att jag inte var den bästa av elever när jag började spela golf. Jag har inget tålamod och ville att allt skulle funka på en gång.

Bild 1114212 

När hon är ute på golfbanan går hon alltid, hon vill dra golfvagnen och promenera i naturen. Men om hon har golfklubborna i en golfbil vill hon inte köra själv utan det får hennes spelpartner göra. Hon tar en golfklubba och går.
– Jag bara går och går. Men även här har jag dåligt tålamod, ibland kan jag gå för långt fram när någon slår, och det är ju inte så bra. Jag har säkert fått tusen golfbollar på mig, som tur är har jag inte skadats allvarligt. Jag borde lugna ner mig lite, säger prinsessan.

När hon följer barnens framfart på Hills GC ler hon och menar att det här är bland det bästa som hon vet. Hon drar paralleller mellan att lära sig spela golf och att leva med en allvarlig sjukdom.
– När man ska lära sig att spela golf så får man kämpa mycket, precis som barnen. De är en inspirationskälla för oss och genom de här dagarna får de träffa kändisar som de har sett på tv och kan bli inspirerade av dem, säger hon.

Vad tror prinsessan att en sådan här golfskola betyder för barnen?
– Det betyder nog oerhört mycket. De får lämna sin vardag på sjukhuset och testa något nytt. För mig betyder det väldigt mycket att det ens kommer hit och försöker, trots att de är allvarligt sjuka och kanske inte orkar så mycket egentligen. Men de tar hjälp av varandra och sedan av kändisarna som kommer hit.

Enligt H.K.H. prinsessan Birgitta gav det ena det andra och resulterade alltså i att Barngolfen utvecklade golfskolan och hon hoppas på att allting kan fortsätta att utvecklas och att det sprider sig till övriga Sverige och inte stannar i Göteborg.
– Det vore fantastiskt om det kunde ske och jag hoppas verkligen att det händer, för allt det här handlar ju om barnen inte om att kändisar ska ha det roligt, säger hon.


Text: Gabriella Karlsson • 2010-05-11
LevaNyheter
Scroll to Top