Funderar du på att köpa en spelrätt inför säsongen 2010? Här är några goda råd. Foto: Getty Images

Leva

Tips inför spelrättsköp

Funderar du på att skaffa en spelrätt den här säsongen? Här är några goda råd inför inköpet.

Text: CM Hellsten • 2010-03-22 Uppdaterad 2010-03-22

Är du kanske en av dem som funderar på att köpa en spelrätt under säsongen 2010?Då kan det vara bra att tänka på några saker. Thomas Bergman är ansvarig för föreningsfrågor på Svenska Golfförbundet, här är hans bästa råd:
– När du köper en spelrätt måste du vara beredd på att du kan förlora pengarna du har betalat för den. En spelrätt kan både sjunka och stiga i värde över tid eftersom den värderas av marknaden, säger Thomas Bergman.

Vad är det som värderas?
– Rätten att spela på en viss anläggning så länge nyttjanderätt finns att göra det. Givetvis speglar värdet av spelrätten också klubbens ekonomiska situation men även andra mer subjektiva faktorer påverkar prissättningen. Det kan vara värdet av att vara med i en välskött förening och delta i verksamheten eller värdet av att få tillgång till spel på en välskött golfanläggning. Med andra ord styrs värderingen av utbud och efterfråga. På ett ställe kanske omgivningen värderar det här till 1 000 kronor, på ett annat ställe kanske marknaden värderar det till 35 000 kronor. Det finns dock inget som säger att den värderingen är rätt, det är bara vad den individuella golfaren tycker.

Vad gäller vi utträde och vid försäljning av spelrätten?
– Vanligtvis sker utträde ur klubben och försäljning av spelrätten, till marknadspris, samtidigt. Klubbarna har olika bestämmelser kring de här frågorna och delar av dessa finns också i klubbens stadgar. Mitt råd är att noga sätta sig in i vad som gäller om man vill lämna klubben och göra sig av med spelrätten så att negativa överraskningar undviks. I vilka lägen blir man skyldig att betala innevarande års avgifter trots att du vill sälja och gå ur klubben exempelvis. En del klubbar erbjuder vidare möjlighet att hyra ut spelrätten under viss tid, vilket kan vara ett alternativ till att sälja för en del.

Kan golfaren lämna tillbaka en spelrätt?
– Ja, vi är inte livegna och innehavaren kan alltid lämna tillbaka spelrätten – för 0 kronor, men det blir ju bara aktuellt om den inte går att sälja. Frågan har ställts många gånger jag gissar att frågan har missförståtts ibland och blandats ihop med personens eventuella skyldighet att betala innevarande års avgifter. Tyvärr kan den här situationen uppstå när någon vill sälja men spelrätten inte har ett värde och inte går att sälja. Spelrättsinnehavaren tvingas då lämna tillbaka spelrätten till klubben utan ersättning om man ska undvika att debiteras med avgifter. Alternativet är att fortsätta vara medlem i väntan på en värdestegring.


Text: CM Hellsten • 2010-03-22
LevaNyheter
Scroll to Top