Arlandastads krögare bjuder på ångad rödtungsfilé med brandade, senapcidersås, mandelpotatischips och skållande körsbärstomater. Foto: Karl Nordlund

Leva

Golfkrögaren Arlandastad

Svenska golfrestauranger håller hög standard och drivs ofta av skickliga krögare. Nu låter vi dem bjuda på sina middagstips.Först ut är en ångad rödtungsfilé från Arlandastad Golfrestaurang.

Text: Sylvia Luther • 2010-03-22 Uppdaterad 2010-03-22

Fakta Mat Arlandastad

Bild 1114131

Tommy Köhler (bilden) och Mikael Trygg driver Arlandastad Golfrestaurang sedan 2008. Kökschefen heter Linda Larsson (bilden).
– Vi vill alltid servera vacker, vällagad och välsmakande mat i harmoni med varandra.

Läs mer

Arlandastad
Säsongens svamptoast
Ångad rödtungsfilé
Glass med jordgubbar

Dalsjö
Matjestartar
Parmainlindad oxfilé
Lakrits- och rabarbermousse

Delsjö
Hemgjord hamburgare

Linköping
Getostmousse med skinka
Grillad kalvytterfilé
Vaniljpannacotta med jordgubbar

Mölle
Råraka med löjrom
Grillad ryggbiff
Hallongino med kokosglass

Wermdö
Carpaccio på hälleflundra
Grillad majskyckling
Vit chokladmousse

 

TRERÄTTERSMENY FÖR FYRA PERSONER:

Bild 1114127

Säsongens svamptoast
600 g shitakesvamp alternativt kantareller
formfranska
1 kruka färsk persilja
smör
GÖR SÅ HÄR:
Fräs shitakesvampen i smör i en het panna tills svampen blir glansig, blanda i lite persilja vid serveringen. Fräs brödet i smör tills det blir gyllenbrunt. (Använd gärna kantareller när de finns, då passar även lite finhackad bacon till.)

 

Ångad rödtungsfilé med brandade, senapcidersås, mandelpotatischips och skållade körsbärstomater
1 ask körsbärstomater med kvist
1 gul lök
smör
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin/matlagningsvin
3 msk cidervinägersenap
5 dl vispgrädde
salt & peppar
600 g rödtungsfilé
400 g mandelpotatis
2 citroner (en att garnera med)
1 kruka färsk timjan
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
100 g rökt sik
1 påse lättsaltade naturchips

GÖR SÅ HÄR:
Tomaterna:
Gör ett snitt på undersidan av tomaten och skålla dem i 5 sekunder tills skalet lossnar en aning. Ta upp tomaterna och lägg dem i en skål med isvatten. Vik sedan upp skalet som en krona.

Såsen (kan göras dagen före):
Finhacka löken och fräs i smör i en kastrull tills löken mjuknar men utan att den tar färg. Tillsätt vitvinsvinäger och låt den koka in tillsammans med löken. Slå på vitt vin och låt sjuda i cirka 5 min. Tillsätt senap och vispgrädde och låt sjuda på låg värme i 15 min. Smaka av med salt och peppar.

Rödtungan:
Ångkoka fisken i cirka 5 minuter med lite vitt vin, salt och peppar.

Brandade (kryddat mos):
Koka mandelpotatisen tills den faller sönder lätt. Riv skalet från en citron, ta av bladen från timjankvistarna och blanda med citronskal, olivolja och pressad vitlök. Mixa och blanda med potatisen. Rensa siken och blanda i.

Potatischipsen:
Gör antingen egna mandelpotatischips (hyvla mandelpotatis och bred ut på bakplåtspapper i ugnen i 150 grader till chipsen blir gyllenbruna) eller köp lättsaltade naturchips.

Bild 1114129

VANILJGLASS
med jordgubbar och hemgjord chokladsås
1 liter jordgubbar
0,5 liter vaniljglass
1 kruka färsk citronmeliss
1 dl socker
1 dl kakao

GÖR SÅ HÄR:
Chokladsås
: Koka upp 1 dl vatten, 1 dl socker och 1 dl kakao under omrörning och låt sjuda i 5 minuter. Ta av och låt svalna före servering. Välj din favoritvaniljglass och lägg upp tillsammans med halverade jordgubbar. Garnera med citronmeliss.

Smaklig måltid!


Text: Sylvia Luther • 2010-03-22
LevaNyheter
Scroll to Top