Greenernas konung

Greenernas konung

Efter en kavalkad av sänkta långputtar vann Jordan Spieth FedExCup.
Vår svenska världsstjärna Henrik Stenson slutade tvåa.

Efter (ännu) en makalös uppvisning i hur man hanterar den ädla konsten puttning vann 22-årige Jordan Spieth Tour Championship, och FedExCup-slutspelet på East Lake GC utanför Atlanta. Varje gång svenske världssexan Henrik Stenson slog ett bra slag kontrade Spieth med att slå i en långputt. Till slut tröt orken för Stenson som ändå höll andraplatsen.

– Jag spelade mycket bättre idag men fick ju tyvärr inte i några puttar. Jordan puttade lika bra idag som han gjorde när vi spelade de två första varven på Augusta och det är bara att lyfta på hatten för honom, säger Stenson till Svensk Golf efteråt.

Och Spieth var oerhört lycklig och rörd efter segern. Han har vunnit både Masters och US Open, var med och högg på en Grand Slam och vann FedExCup som den yngste hittills. Ingen i PGA-tourens historia har spelat in så mycket pengar under en säsong som Spieth gjorde i år.

– Det känns otroligt och jag kan ärligt säga att jag har inte slagit bollen särskilt bra. Min puttning har däremot varit där och har verkligen räddat mig, sa den unge men oerhört värdiga segraren. 

 

Henrik Stenson lyfter på hatten för en värdig segrare

Många gånger under avslutningsronden tycktes Stenson koppla grepp på Spieth i den matchsituation som ledarbollen nästan befann sig i. Men på hål åtta, nio och elva satte amerikanen tre puttar på totalt drygt 30 meter som rent moraliskt vann segern. Stenson kände att han var tvungen att sätta upp alla slag nära sista nio men hade egentligen inte marginalerna med sig någonstans. Särskilt inte på tolvan när vinden spelade svensken ett elakt spratt.

– Det var lite tungt att slå ett kanonslag men vinden vände precis och tryckte ner den i bunkern istället för att den hade varit vid pinnen, berättar Henrik.

Spieth passade också på att hylla sin svenske spelpartner som i stora stycken av slutronden spelade klart bättre än slutsegraren.

– Henrik är en stor spelare och en god vän. Att han gratulerade mig efter putten på elvan visar vilken karaktär han har. Det var en oväntad putt och den gjorde att jag kunde behålla greppet, sa Spieth efter segern.

Trots allt hade Stenson "bara" tre slag upp inför det luriga utslaget på 17:e hålet. Ett hål som Spieth skyr som pesten. Men den här gången lyckades han pressa ut driven på högersidan av fairway.

– Jag sa till min caddie innan slaget att om jag slår ut den här bland publiken till höger så är det ganska bra. Allt annat än vänster liksom, men jag lyckades få ut den i fairway med lite hjälp av vinden, berättade Spieth, som sedan slog upp sitt andraslag på green för ett säkert par.

 

 

Henrik Stenson nådde inte ända fram trots storspel periodvis

Stenson å sin sida valde tillsammans med caddien Gareth Lord mellan en softad åtta och en full nia. Resultatet blev en halvsocket med åttan ut bland publiken till höger och i slutänden en dubbelbogey. 

– Är det något slag jag vill slå om så är det den. Det kändes som att jag hade alldeles för mycket klubba och bara slutade på den. Shit happens.

På sista hålet fick svensken lite retroaktiv utdelning då han rullade i en 18-metersputt för birdie. Den lyfte honom till en delad andraplats i tourfinalen och till en andraplats i FedExCup. 

I och med segern tog Jordan Spieth också tillbaks platsen som världsetta, en position som han lånade ut till australiern Jason Day en vecka.

Slutställning

FedExCup

Har du sett någon putta bättre än Jordan Spieth?
Ja
9
69
Nej