Äntligen blev det Jason Days tur att vinna en major och han spelade hem US PGA Championship på ett imponerande vis Foto: Getty Images

Följa

This is your Day, Jason!

Efter tre andraplatser blev det äntligen Jason Days tur.Han höll undan för världsettan och sina egna demoner.

Text: Martin Strömberg • 2015-08-17 Uppdaterad 2015-08-17

PGA Championship

Bild 1116966

Spelplats: Whistling Straits, Sheboygan, Wisconsin, USA

Titelförsvarare: Rory McIlroy

 

Starttider

Världsranking

Ställning

 

Svenskar i fältet: Henrik Stenson, David Lingmerth och Carl Pettersson.

Relaterat:

31 slag första nio

Stenson: Hälsan och spelet är bättre”

Rory: “Jag förväntar mig att spela bra”

Dukat för fest

Svenskarna borta från striden

Äntligen blev det Jasons dag. Efter nio topp tio-placeringar i majors och tre andraplatser vann han US PGA Championship på Whistling Straits. Och han gjorde det i sådan stil att man bara häpnar. Den 27-åriga australiern blev den första att gå en major 20 under par och han höll den nya världsettan, Jordan Spieth bakom sig trots hård press hela dagen.

– Det här var mitt svåraste golfvarv någonsin. Jag trodde att det skulle bli tufft men inte så här tufft. Jag har lärt mig mycket om mig själv ännu en gång och alla mina erfarenheter från majors tidigare var definitivt till stor hjälp idag, sa en rörd Jason Day efter segern.

Bild 1116962

Han växte upp i Queensland och hade enligt egen utsago en besvärlig uppväxt. Jasons pappa Alvin dog i magcancer när Jason var 12 år och han fick problem med både alkohol och svårigheter i skolan.

– Jag brydde mig inte om någonting, hamnade i slagsmål hela tiden och var olycklig en lång period. Det var inte lätt att förlora en så nära familjemedlem och jag hade svårt att hantera det, berättade Day i en intervju med Daily Telegraph i Australien.

Familjen hade dålig ekonomi och tvingades koka vatten för att kunna tvätta sig och duscha, man hade ingen varmvattentank. När Jasons mamma Dening såg hur dåligt Jason mådde valde hon att sätta honom i en annan skola i Kooralbyn, en halvtimmes bilväg från deras hem. Det blev räddningen för unge Jason som där hittade en bok om Tiger Woods samt en tränare och fadersfigur vid namn Colin Swatton. Samma Colin som går caddie för honom än idag.

Bild 1116963

– Jag har honom att tacka för väldigt mycket och att kunna dela den här segern med honom och min familj känns som mer än jag någonsin kunnat drömma om.

Han började träna åtta timmar golf om dagen och gjorde stora framsteg. Han kom bort från både dåliga vanor och dåligt sällskap och spenderade nästan all sin tid på golfbanan, nu ser man resultaten av den tiden.

Det blev dramatiskt sista dagen men aldrig riktigt jämnt. Jason Day höll hela tiden tre slag och Spieth kom aldrig riktigt intill. Men Day kunde heller aldrig riktigt slappna av förrän han hade en kort parputt på sista hålet. Två, tre slag försvinner snabbt på Whistling Straits om man tappar fokus.

– Att spela med Jordan och lyckas slå honom är otroligt. Han är den bäste killen man kan spela med och att han gratulerade mig hjärtligt och ärligt när vi satt och signerade korten betyder mycket för mig, sa Day.

Bild 1116965

Segermarginalen blev tre slag men Spieth kom ensam tvåa och passerade därmed Rory McIlroy som världsetta. Och Spieths resultatrad i årets majors är anmärkningsvärd och snudd på overkligt bra: Etta-etta-fyra-tvåa.

– Det här var min bästa förlust hittills. Jag har spelat så bra jag har kunnat och kunde inte gjort mer. Jason spelade helt fantastiskt, han slog varje drive så hårt och hela tiden mitt i fairway. Han missade kanske två slag på hela ronden och gjorde också bara två bogeys. Rätt spelare vann den här veckan och det såg ut som att han vunnit sju eller åtta majors tidigare, sa Spieth generöst.

Som också var överlycklig över att ha nått förstaplatsen på världsrankingen. Ännu ett av hans stora mål uppnått redan som 22-åring.

– Det är helt fantastiskt och ett mål som jag haft länge. Detta kan ingen ta från mig och ger mig enormt självförtroende inför min framtida karriär och det gör den här andraplatsen väldigt lätt att bära. 

Också den förre världsettan Rory McIlroy gratulerade Spieth till platsen som ny världsetta.

– Så som han spelat i år är det mycket välförtjänt och något som han definitivt spelat sig till. Jag vet hur svårt det är att bli etta och är den förste att gratulera Jordan.

Tredjeplatsen gick till sydafrikanen Branden Grace som avslutade starkt medan engelsmannen Justin Rose fortsatte att rada upp topplacering i och med sin fjärdeplats.


Text: Martin Strömberg • 2015-08-17
FöljaNyheter
Scroll to Top