Foto: Getty Images

Följa

Ett fruktat hav av sand

Den ligger bredvid Lake Michigan, och har över tusen bunkrar. Möt Pete Dyes omtalade skapelse.

Text: Eric Franzén • 2015-08-12 Uppdaterad 2015-08-12

Den öppnades för spel strax efter millennieskiftet. Sedan dess har Whistling Straits i rekordfart etablerat sig som värdbana för PGA of Americas absolut största evenemang.
Inom loppet av endast elva år har PGA Championship avgjorts där tre gånger. Och 2020 väntar det riktigt skarpa logistiska eldprovet i form av Ryder Cup.

Pete Dyes intention var att skapa en moden design med klara influenser från irländska linskbanor. Det vill säga i form av majestätiska dynformationer och dramatiska konturer.
Är Straits Course en linksbana? Nej.
Däremot är det en bana med viss linkskaraktär. Men spelmässigt ställs fältet mot element som vanligtvis präglar en major på nordamerikansk mark, där den som undviker den matiga ruffen får en del chanser att attackera för birdies mot banans mjuka greener.

– Den ser definitivt ut som en linksbana men spelar inte direkt med snabba och hårda ytor, konstaterar Rickie Fowler under tisdagens presskonferens.

Vid sidan av de intagande vyerna mot Lake Michigan handlar också The Straits Course till stor del om bunkrar. Arkitekten Pete Dye vet inte själv hur många som finns på banan. Amerikanska Golf Digests banredaktör Ron Whitten har därför, med hjälp av en caddie, räknat bunkrarna för hand inför de två senaste upplagorna av PGA Championship. Första gången stannade siffran på 967 stycken. Men under detta år landade räkneverket vid 1012 stycken, då vissa av de större sandytorna knoppats av i flera mindre bunkerområden.

Visuellt sett är inte helt lätt att avgöra vad som är en bunker eller inte, vilket fällde Dustin Johnson under 2010 års PGA Championship. Han tilldrog sig då två pliktslag, och en missad plats i det väntande särspelet, efter att ovetandes ha grundat klubban i ett område som tävlingsledningen definierat som bunkeryta. För att undvika liknande situationer till i år har tävlingsledningen på förhand noga kommunicerat att alla sandiga områden kommer att räknas som bunkrar. Punkt.

– Jag har sett ett antal meddelanden om detta, både på väggarna i omklädningsrummet och i form av inlägg på sociala medier. Så jag kommer att göra mitt bästa för att vi ska hålla oss borta därifrån, och om man hamnar där får man se till att allting sköts korrekt, säger Rickie Fowler.

Drygt 6850 meter utmanade Pete Dye-design står nu redo att testas av fältet. Men som på många andra banor av den snart 90-årige arkitekten krävs det mer än bara ren längd för att verkligen lirka de främsta linjerna in mot flaggorna.

– De långa hålen kommer att spelas riktigt långa, men de korta spelas riktigt, riktigt knepiga. Och du måste förstå hur de ska spelas. Om du drivar bollen bra kommer du att ha korta järn in, och då krävs det ett och annat extra ögonkast eftersom du matar bollen in mot de områden på greenerna som han definierar – men missar du dessa så väntar en del jobb. För det finns gott om plats både från tee och in mot greenerna, men om du inte träffar dem så kommer du att ha någonting mindre roligt framför dig. För Pete belönar bra slag, men han straffar verkligen de dåliga, berättar Tiger Woods under tisdagens presskonferens.


Text: Eric Franzén • 2015-08-12
FöljaNyheter
Scroll to Top