Fairwayträffar och frågesport, två nycklar till ett lyckat US Women’s Open för Caroline Hedwall. Foto: Getty Images

Följa

Hedwalls knep, TP-frågor mellan slagen

TP-frågor om kultur och geografi – en nyckel för Hedwall i US Open. – Gör det lättare att koppla bort golfen, säger hon till Svensk Golf.

Text: Oskar Åsgård • 2015-07-08 Uppdaterad 2015-07-08

US Women's Open

Bild 1115891

Speldatum: 9-12 juli, 2015.

Spelplats: Lancaster CC, Pennsylvania, USA.

Titelförsvarare: Michelle Wie, USA.

Startfält

Starttider

Världsranking

Resultatmässigt har 2015 inte varit vad Caroline Hedwall velat. På tolv LPGA-tävlingar hittills i år har svenskan missat fyra kvalgränser, noterat fyra ronder på 77 slag eller högre och har en delad 26:e plats som bästa resultat.

– Jag har ju inte haft ett superkasst år, jag klarar ju cutterna, men det är inte på den nivån jag vill spela. Just nu fokuserar jag mest bara på att vända om spelet. Det känns som att det är på rätt väg. Jag försöker att inte bry mig så mycket om resultaten, jag har hamnat i ett läge där jag vill lite för mycket istället för att bara låta det komma, säger Hedwall till Svensk Golf.

Ingen ovanlig situation för golfproffs, där resultaten genom en karriär för de flesta är av cyklisk karaktär, men mentalt prövande förstås.

– Det går som en berg- och dalbana. Man försöker att inte fokusera på resultatet, men sen är man så fruktansvärt van att göra det. Nu har jag syrran som hjälper mig mycket, vi försöker göra andra saker mellan slagen och utanför banan också för att inte bara fokusera på spelet. Det är svårt att stanna i nuet när man ska slagen också, att inte tänka fyra, fem hål fram.

Ett sätt som ska hjälpa 26-åringen att bli bättre på att stanna i nuet är att syrran Jacqueline, som går caddie, matar frågor till Caroline mellan slagen.

– Vi har börjat med en ny grej, så vi kör lite frågesport mellan slagen. Jag har en f��rmåga när jag slår ett dåligt slag att nästan vilja jogga fram till bollen och kolla läget, det blir svårt att stänga av. Så istället tar vi en fråga och då blir det lättare att koppla bort det, då tänker jag inte ens på golfen på väg fram till bollen. I slutändan blir det lättare att fokusera över slaget och man blir mer nollställd istället, säger Hedwall.

Ämnena för frågorna?

– Vi har köpt TP (Trivial Pursuit, reds anm) faktiskt, så vi har en bunt med kort så det blir lite blandade frågor. Det var första tävlingen vi körde det senast och det funkade faktiskt bra.

Veckans duell med Lancaster Country Club kommer garanterat att vara av det tålamodsprövande slaget, med tjock ruff som kantar fairways och greener och extra lång (5 829 meter, par 70) på grund av den senaste tidens blöta väderförhållanden i området. Men Hedwall ser faktiskt fram emot just det.

– US Open är alltid en tuff utmaning, men jag tycker inte att jag har fått spela någon klassisk US Open-bana ännu. Blackwolf Run, Sebonack och Pinehurst i fjol har alla haft lite olika karaktär. Inte som de man såg på tv när man växte upp med smala fairways och tjockruff. Det ska bli kul. Jag vill ju tro att det är till min fördel om det är lite längre och tjockare ruff, säger hon.

En snabb titt i statistiken visar också att Hedwall både träffar fler fairways och greener än hon gjorde i fjol, då hon hade fem topp 25-placeringar varav en andraplats på LPGA-touren.

Håller den trenden i sig kanske ett årsbästa väntar i veckan.


Text: Oskar Åsgård • 2015-07-08
FöljaNyheter
Scroll to Top