På fredagens sista hål föll Jason Day ihop på väg mot green och det var länge osäkert om han skulle kunna fullfölja US Open. Foto: Getty Images

Följa

Day gick från sjukhuset till ledarbollen

Jason Day föll ihop på banan i fredags och vårdades på sjukhus efter ronden. Nu delar han ledningen i US Open ihop med ytterligare tre spelare på fyra under par. Henrik Stenson är delad nia, fem slag från ledningen.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-21 Uppdaterad 2015-06-21

Noterbara resultat

Woods bottenrekord – sämsta majorn som proffs

Spieth jagar Grand Slam – slog Ben Hogans rekord på fredagen

Noterbara resultat
d1. Jason Day (68-70-68), Branden Grace (69-67-70), Dustin Johnson (65-71-70), Jordan Spieth (68-67-71), 4

d5. Louis Oosthuizen (77-66-66), -1

d9. Henrik Stenson (65-74-72), Patrick Reed (66-69-76), +1

d25. Rory McIlroy (72-72-70), +4

d66. Phil Mickelson (69-74-77), +10

US Open

Bild 1115637

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Aktuell ställning

Det var obehagliga TV-bilder som kablades ut från Chambers Bay i fredags när Jason Day helt plötsligt föll ihop på väg ner mot nionde hålets green, hans sista hål för dagen.

Efter att akutläkare varit framme och Day legat orörlig i några minuter kunde han resa sig och med uppenbara balansproblem avsluta hålet.

Direkt efter ronden lämnade han banan för att åka till ett lokalt sjukhus där han fick läkarvård.

Diagnosen? Yrsel.

Jason Day har lidit av dessa problem i nästan fem år och var så sent som förra månaden tvungen att dra sig ur AT&T Byron Nelson på grund av yrselproblemen.

Samtidigt var Day inför lördagen delad nia i US Open, bara tre slag från ledningen, och bestämde sig för att göra ett försök att genomföra tredje ronden.

Starten var knackig, med två tidiga bogeys, och det syntes att Day inte var hundraprocentig. Han hade svårt att böja sig ner för att plocka bollen ur hål och att läsa i sin banguide.

– Jag mådde inte bra i början av varvet, kände mig groggy av medicinerna som sen gick ur kroppen på sista nio. Men sen kom yrseln tillbaka, jag började skaka på 16:e tee och försökte bara ta mig in. Jag vill bara komma i mål, säger Day efter lördagsronden.

Men den trefaldige PGA Tour-segraren gjorde mer än att bara ta sig i mål. 27-åringen rullade i fem birdies sista nio varav tre stycken sista fyra hålen och kom i mål med 68 slag (-4 totalt) och delar nu ledningen med en rond kvar av US Open.

– Målet idag var att bara försöka ta sig igenom dagen och se hur det gick, sa Day under det korta mötet med media efter ronden innan han drog sig tillbaka för att försöka återhämta sig.

På söndag slår han, förhoppningsvis, ut i ledarbollen i US Open på jakt efter sin första majortitel.

 

Men om Day inte kan prestera till hundra procent på söndag lär han få svårt att lämna Chambers Bay med US Open-pokalen i bagaget. För tillsammans med honom på fyra under par återfinns ytterligare tre spelare – Branden Grace, Dustin Johnson och Jordan Spieth.

Kvartetten är tre slag före ytterligare fyra spelare som delar femte plats.

– Det var sådär. Jag visste att par skulle vara en bra score idag, men när jag var sju under vill jag inte sluta på minus fyra – oavsett vilken bana vi spelar, säger Spieth som noterade sin första rond över par (71, +1) i en major hittills i år.

Som Chambers Bay spelades i slutet av den tredje ronden, hårdare och snabbare än någon gång hittills i veckan, är det dock sannolikt att de sista grupperna på söndagen kommer att mötas av de absolut tuffaste förutsättningarna den här veckan och att någon i kölvattnet har chansen att komma ikapp om ledarna tappar slag.

Något som fortfarande skänker visst hopp för Henrik Stensons chanser att blanda sig i segerstriden.

Bild 1115636
Henrik Stensons långa spel var fortsatt starkt under lördagen. Foto: Getty Images

Svensken fick en kämpig start på tredjeronden med tre tidiga bogeys på hål 4, 6 och 7. Men Stenson stretade emot och gick ett under par de sista elva hålen vilket gav en 72-rond (+2) och han är delad nia på sammanlagt ett över par.

Spelmässigt så träffade svensken 12 av 14 fairways och 14 av 18 greener på lördagen och är i toppen av båda dessa statistik-kategorier för veckan. Med något bättre flyt på greenerna under söndagen, som Stenson hade i torsdags, så finns fortfarande en chans att slåss om segern.

Klockan 23.00 svensk tid inleder Stenson finalronden.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-21
FöljaNyheter
Scroll to Top