Stenson visade upp sin bästa sida när han träffade fairways, greener och sänkte puttar under öppningsronden på Chambers Bay. Foto: Getty Images

Följa

Stensons smakstart – personbästa och ledning

US Open beskrivs som det ultimata kraftprovet. Henrik Stensons inledande 65-rond fick det att se ut som vilken PGA Tour-tävling som helst. – Jag slog några riktiga kvalitetsslag vilket gav mig många birdiechanser, säger stjärnan.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-18 Uppdaterad 2015-06-18

Noterbara resultat

d1. Dustin Johnson, Henrik Stenson – 65 (-5)

3. Patrick Reed – 66 (-4)

d7. Jordan Spieth – 68 (-2)

d14. Miguel Angel Jimenez, Phil Mickelson, Colin Montgomerie – 69 (-1)

d52. Rory McIlroy – 72 (+2)

d79. Alex Norén – 73 (+3)

d152. Tiger Woods – 80 (+10)

155. Rickie Fowler – 81 (+11)

US Open

Bild 1115595

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Aktuell ställning

Inför tävlingen pratade Henrik Stenson om hur veckans US Open skulle “kräva massvis med tålamod”. Torsdagens öppningsvarv såg knappast ut att fresta särskilt mycket på svenskens tålamod, åtminstone inte vid en genomläsning av scorekortet.

Sju birdies, 65 slag, nytt personbästa i US Open-sammanhang och delad ledning.

Vad sätter du för betyg på dagen?
– Puttning 9/10, mentalt 8/10 och ballstriking 7/10. Kul med en bra start, men det är bara just det. Tre varv att gå och det är mycket golf innan söndag eftermiddag men givetvis bra att vara med från början, säger Stenson till Svensk Golf.

Om vi fokuserar på torsdagens rond så innehöll den gott om positiva ingredienser.

– Jag slog några riktiga kvalitetsslag vilket gav mig många birdiechanser. Jag var inom två meter för birdie de första tre hålen och missade faktiskt den kortaste, från dryga metern på ettan. Jag lyckades lämna den kort, jag trodde att den skulle vara blixtsnabb.

Men birdies på tvåan och trean, den senare efter ett magiskt utslag till den gömda flaggplaceringen precis intill vänsterbunkern, gav flyt direkt ur startblocken. En bonusbirdie på sjuan, efter att Stenson tappade utslaget långt till höger men landade på en gångväg och därifrån kunde slå upp en strålande pitchingwedge till birdieavstånd, antydde att det här kanske var svenskens dag.

– Mentalt var jag väldigt lugn, fokuserad och hade bra tålamod där ute. Att lyckas behålla det hela veckan kommer vara en av de tuffaste uppgifterna, att fortsätta köra när det inte går din väg. Idag gick det min väg för det mesta, vilket gör det lite lättare.

 

En som förmodligen fick kämpa hårdare för att ta sig runt Chambers Bay utan missöden på torsdagen var Stensons caddie Gareth Lord, som under onsdagens inspelsvarv halkade och tvingades gipsa en skadad vänsterhand.

– Den kan vara bruten eller så är det bara utslitna ledband. Så visst, han är inte i något toppenläge med handen, men lyckades cadda åt mig idag och gjorde ett bra jobb. Han säger att det är okej, berättar Stenson.

Svensken var ett under par efter nio och levererade sedan en avslutning av hög klass. Tre raka birdies på 14-16 och sen satte världssexan punkt med att rulla i en sista birdie på 18:e från knappa tio meter.

– Det var en bra dag på greenerna, särskilt de sista fem hålen. Jag slog några fantastiska puttar och lyckades få några att slinka i. Det är fortfarande en lång väg att gå, men en bra start hjälper ju. Jag är väldigt nöjd med dagen, säger Stenson.

Bild 1115593
Stenson kunde fira en avslutande birdie som tog honom till delad ledning. Foto: Getty Images

Som vi har hört Stenson berätta de senaste veckorna så har mycket jobb lagts på att få ordning på det långa spelet och under torsdagen såg mycket av det jobbet redan ut att ha burit frukt. 39-åringen missade bara tre fairways och fyra greener, vilket var klart bättre än fältet.

– Jag stannar normalt bollen ganska snabbt (på inspelen) och kände att jag kunde göra det idag. När det blir hårdare på eftermiddagen tror jag att du måste börja fundera på att landa bollen 5, 10, 15 meter kort om hål. Jag spelade ändå ganska aggressivt in mot green, säger svensken som är övertygad om att tävlingsledningen kommer att tuffa till banan under veckan.

– Om vi fortsätter att notera röda siffror tror jag definitivt att vi kommer se ett par teekulor flyttas längre bak. USGA lät oss göra lite birdies idag men banan går att göra hur svår, eller ospelbar, som helst så vi ser fram emot vad som kommer härnäst.

Om det blir så har Stenson åtminstone skaffat sig ett par värdefulla slag tillgodo när svårighetsgraden skruvas upp några nivåer.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-18
FöljaNyheter
Scroll to Top