Henrik Stenson och Gareth Lord gör sitt tredje raka US Open ihop. Hittills läser resultatraden d21-d4, vad väntar i år? Foto: Harry How, Getty Images

Följa

Stenson inför US Open

US Open brukar lyftast fram som golfårets tuffaste mästerskap och Henrik Stenson är inställd på en prövande vecka på Chambers Bay. – Känns som jag har möjlighet att göra en bra tävling, säger han.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-17 Uppdaterad 2015-06-17

US Open

Bild 1115561

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Världsranking

Det finns ruff, även på Chambers Bay

Bild 1115562

Bild 1115563

Foto: Henrik Stensons facebook-sida.

Ovissheten om vilket slags US Open Chambers Bay kommer att ge oss den här veckan är stor. Henrik Stenson har hunnit med två inspelsvarv hittills, nio hål på måndagen och nio hål på tisdagen, och börjat få en bild av vad som kommer att krävas.

– Banan är ju som sagt av linkskaraktär, med en släng av Himalayas-puttinggreenen på St Andrews. Ibland kommer man inte närmre än 2-3 meter (för par) och då gäller det att håla ut bra. Det kommer krävas massvis med tålamod, säger Stenson till Svensk Golf.

Banans extrema unduleringar har varit föremål för mycket diskussion inför veckan och det återstår att se om USGA klarar av att presentera greenerna på Chambers Bay i ett balanserat skick under veckan.

Bild 1115560
En stor portion av inspelsvarven under veckan har ägnats åt att komma underfund med greenerna. Foto: Getty Images

Stenson besökte Chambers Bay för en första titt i slutet av april men beskriver att banan är betydligt hårdare och snabbare nu. Något som lär påverka vilka spelartyper som kommer att lyckas bäst i veckan.

– Den som vinner denna vecka slår ganska långt, gärna högt och puttar riktigt bra eftersom det blir en del 10-, 15-, 20-metersputtar. Mycket puttar från utanför green vid greenmiss så det rekommenderas att vara kompis med puttern hela veckan, säger Stenson.

En kravprofil som inte låter helt avlägsen de styrkor vi normalt tillskriver Henrik Stenson – vars slaglängd och pricksäkra, höga bollflykt med mellanjärn och långa järnklubbor varit en grundbult i de senaste årens framgångar.

När amerikanska Golf Digest sållade fram tre namn som segerkandidater inför US Open, baserat på spelarintervjuer, landade det i Rory McIlroy, Phil Mickelson och Henrik Stenson.

– Jag trivdes på Pinehurst förra året när vi spelade en annorlunda setup järmfört med de tidigare US Open jag spelat, som mer handlat om att hacka sig ut vid fairwaymissar. På Pinehurst hade du alltid ett andraslag och det kommer att vara likadant här, säger svensken.

I de senaste nio majormästerskapen har Stenson bara varit utanför topp-21 en gång och plockat fyra topp 4-placeringar – bland dessa en delad fjärdeplats i US Open i fjol.

Såväl sett till hälsa, spel och resultat har de senaste månaderna varit motiga för Stenson, vilket inneburit ett fall från andra till sjätte plats på världsrankingen, men redan under Nordea Masters för två veckor sen kunde vi höra tongångar som väckte hopp inför sommaren.

– Mitt spel känns okej och jag jobbar på med svingen vilket har varit den del som behövt mest jobb just nu. Det känns som jag har möjlighet att göra en bra tävling, säger han.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-17
FöljaNyheter
Scroll to Top