I augusti är det dags för Eurogames på Ågesta GK. Foto: Ågesta GK

Följa

Stockholm får HBTQ-tävling

Det är åtta år sen. Men nu har HBTQ-golfarna en ny tävling att se fram emot. I augusti är det dags för Eurogames i Stockholm.

Text: Karin Klarström • 2015-06-11 Uppdaterad 2015-06-11

FAKTA: Eurogames

Eurogames arrangeras i Stockholm 5-9 augusti. Invigningsceremonin äger rum i Kungsträdgården och avslutningsceremonin på Stockholm Stadion. En punkt på programmet är ett framträdande av Idrottsminister Gabriel Wikström, som ska tala om idrott och jämlikhet.

Här hittar du anmälan och hela programmet.

2007 gjorde Pride Masters stor succé. Samarbetet mellan Svenska Golfförbundet och Stockholm Pride lockade fullt startfält på nolltid vilket visade intresset för en golftävling med HBTQ-inramning. Tävlingen spelades på Arlandastad, i anslutningen till den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Masters. Planen var att den skulle få en fortsättning, men så blev det inte.

Bild 1115447I augusti är det dock dags för en ny chans. Då arrangeras Eurogames, ett stort idrottsevent med 29 olika sporter med HBTQ-inramning. Det är första gången tävlingen arrangeras i Sverige och redan nu är 5000 personer anmälda.

En sport som dock fortfarande har många tomma platser i anmälningslistorna i detta mästerskap är golfen. Drygt hälften av platserna är fyllda, till största del av utländska deltagare, och nu hoppas golfansvariga Christer Shipley (bilden) på att det trillar in lite fler anmälningar från svenska spelare.

– Vi har skickat ut information till alla svenska klubbar, men det kanske inte har gått vidare. Jag tror att det finns ett mycket större intresse för tävlingen än vi har sett hittills, säger han till Svensk Golf.

Golfdelen av Eurogames avgörs den 6-7 augusti och spelas över två ronder, 36 hål, fördelat över tre klasser:

Klass 1: hcp upp till 14. Slagspel
Klass 2: hcp 15-25. Slaggolf
Klass 3: hcp 26-36. Slaggolf

Alla tre klasser ingår i en bruttoklass, det vill säga en scratchklass, där lägst antal slag vinner tävlingen. Guld-, silver- och bronsmedalj delas ut i samtliga klasser.

– Vi har inte delat upp i dam- och herrklass utan alla spelar i samma klass. Däremot är det olika tees. Vi har däremot inte valt gemensam tee för alla, som det var i Pride Masters (som spelades med regnbågstee, reds anm).

– Tävlingen är öppen för alla, oavsett sexuell läggning eller etnisk bakgrund, det är det som är själva grundtanken med Eurogames. Män, kvinnor, transpersoner, personer med funktionshinder, vi utesluter inte någon, säger Shipley.

Hur gayvänlig skulle du säga att golfen är?
– Jag spelade i Ågestas elitlag under många år och jag har aldrig bemötts med annat än öppna armar. Klubben är också väldigt engagerad i hela Eurogames och alla tycker det är fantastiskt roligt.

– Men det är klart att man undrar varför det inte finns en enda öppet homosexuell elitspelare, men det kanske är lite så i golfen: man vill inte sticka ut.

För golfaren kostar det 150 euro att vara med i Golf Championship Eurogames 2015, då ingår två tävlingsvarv och ett inspelsvarv på Ågesta, som är värd för tävlingen. Dessutom får deltagaren access till Eurogames som helhet. Det finns mycket mer än sport på schemat, det är även en politisk och kulturell vecka med många olika programpunkter.


Text: Karin Klarström • 2015-06-11
FöljaNyheter
Scroll to Top