Alex Norén gör sin sista finslipning på Bro Hof inför nästa veckas US Open. Foto: Viktor Gustavsson

Följa

Norén redo – med bredare repertoar

Det blev ett kort firande för Alex Norén. Nu är det full fokus på nästa utmaning: US Open. Sista finslipningen blir ett tufft test.

Text: Karin Klarström • 2015-06-11 Uppdaterad 2015-06-11

US Open

Bild 1115457

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Världsranking

I söndags fick Alex Norén äntligen kyssa en segerbuckla igen efter en lång skadefrånvaro och ovisshet om hur och när det skulle vända igen. Haningespelarens comeback har imponerat, och även om US Open väntar runt hörnet unnade han sig en liten segermiddag i alla fall efter framgången i Nordea Masters i förra veckan.

– Ja, lite firande blev det. Det blev en middag på måndagen och det var trevligt, men inget riktigt firande-firande, om du förstår vad jag menar? säger han till Svensk Golf när segern har hunnit landa.

Glädjen efter segern på PGA National är snarare en känsla av lättnad, eftersom han ledde inför sista dagen och hade de andra jagande bakom sig. När han kom i mål och säkrade sin fjärde ET-seger hade han svårt att smälta det.

– Det är helt olika känslor beroende på vad som händer. När man börjat spela bra bygger man upp förväntningarna och det är en helt annan känsla om någonting händer i slutet av tävlingen och allting vänder. Nu försökte jag hålla de andra bakom mig och jag är otroligt glad och lättad att jag lyckades, säger Norén.

På söndagen går planet över Atlanten och den amerikanska kontinenten för att landa på västkusten. Årets US Open spelas på Chambers Bay i delstaten Washington i nordvästra USA. Norén har aldrig varit där, men han har hört en hel del. Han och Henrik Stenson är de enda svenskarna i fältet, och Stenson har varit där och sett sig omkring.

– Jag pratade en del med Stenson om det under förra veckan, och han sa att det var som en Kingsbarns på steroider, ungefär så. Och jag har kollat en hel del på nätet, det finns bra fly-overs på hemsidan som jag har kollat.

Noréns bild av vad som väntar är en kombination av en klassisk tuff US Open-bana, lång och med riktigt svår ruff, och en linksbana med svåra avrinningsytor och greenområden. En mix av två tuffa ting, med andra ord.

Hur förbereder du dig inför veckan?
– Jag ska träna en del och så ska jag spela svart tee på Bro Hof. Jag vill spela så lång bana och träna så svårt som möjligt, eftersom jag vill att banan ska kännas kort när jag kommer dit, säger Norén.

Bro Hof spelas strax under 7400 meter från svart tee, och Chambers Bay spelas som längst 6900 meter under årets US Open.

Liknande test utsatte han sig för inför comebacken efter handledsskadan.

– Jag spelade så tuffa banor jag kunde när jag tränade inför att komma tillbaka. Jag ville att det skulle kännas lättare ute på tävling än det gjorde på träning. Då vet man att man inte behöver spela sitt livs golf för att ta sig runt, säger Norén.

Norén har spelat US Open två gånger tidigare, 2012 på Olympic och 2011 på Congressional.  Bäst gick det 2011 då han slutade på 51:a plats. På Olympic var det tuffare.

– Olympic var en annorlunda bana jämfört med hur det brukar vara på US Open. Det var jättesmala fairways, små greener, väldigt undulerade fairways och stenhårt. Det var riktigt svårt. Det blir nog lite annorlunda nu, lite mer generöst från tee, säger Alex.

En färsk seger ger alltid en extra bra känsla inför start i en major, och spelet känns bra och inte minst är han mentalt mer på banan än tidigare.

– Jag är mer schysst mot mig själv därute nuförtiden. Jag vet ju att jag kommer att slå dåliga slag, det är en del av golfen. Händer det, så händer det. Det är ingen idé att gräva ned sig över dåliga slag, man kan inte förvänta sig att allt ska vara perfekt.

Nu åker han till USA med en bredare slagrepertoar än tidigare. Norén har lagt ned tid och energi på att våga slå slag som normalt är utanför hans register, men det är nåt som krävs för att lyckas i de tuffaste tävlingarna.

– Jag måste spela banan som den är uppsatt, i stället för att spela den efter hur vilka slag jag är bekväm med. Om hela världseliten slår en draw, för att det är vad som krävs på banan, ja då får väl jag också göra det, även om det inte är mitt favoritslag.

– Det känns lite roligare att jobba med hela spelet. Jag måste ta lite mer risker för att bli bättre.

Nu väntar bara lite lätt träning, de dagliga handledsövningarna innan det är dags att fara västerut, och slå de slag som behövs på Chambers Bay.


Text: Karin Klarström • 2015-06-11
FöljaNyheter
Scroll to Top