Marcus Edblad hoppas på många deltagare i helgens SM. Foto: Privat

Följa

Längst slag vinner

Slår du långt? Nu har du chansen att utmana de bästa. Det är dags f��r SM i longdriving. Alla får kvala.

Text: Karin Klarström • 2015-06-11 Uppdaterad 2015-06-11

Nu väntar nya bud inom longdrivingvärlden. Tävlingarna ska inte längre kosta multum att vara med i, och de feta prischeckernas tid är över. Nu ska det handla om glädjen att tävla, och stoltheten över att vinna.

Det är i alla fall ambitionen hos Marcus Edblad, mångårig eldsjäl inom svensk longdriving och ansvarig för kommande SM som arrangeras på lördagen.

– Vi tänker helt nytt i år. Det är en helt öppen tävling, inga deltagare är klara på förhand utan man kommer och kvalar och den som går vidare får vara med i huvudtävlingen, säger Edblad till Svensk Golf.

Han kommer själv att vara med, men då i “gubbklassen”, det vill säga senior, för den över 40.  Det finns ytterligare fyra klasser att tävla i: Open, Super Senior 50+, Amatör samt Damer.

Spelplatsen är Orresta GK, mellan Enköping och Västerås. Det är en anläggning som ofta arrangerar longdrivingtävlingar för de bästa svenskarna.

– De har en riktigt lång range där, den mäter upp till 420 meter innan man når upp på tågspåren bakom. Men det krävs. Om det blir lite medvind kan det nog bli några slag uppåt 400 meter, säger Edblad.

Hur långt måste man slå för att kunna kalla sig longdriver?
– Som kille kollar man på killarna på touren. Om de snittar 280-290 meter bör man ju slå längre än dem. Men visst kan man vinna på drivar under 300 meter i en tävling om det är tuffa förhållanden. Samma sak för tjejerna, man kollar tourspelarnas snitt och sen ska man slå längre än det.

Hur kort kan man slå och ändå vara med i tävlingen?
– Vi mäter inga drives under 250 meter på herrsidan. På damsidan är det lite kortare, det brukar börja runt 180-190 meter.

Den svenske mästaren och mästarinnan koras på lördagen efter en final. Men vägen dit är lång, och tävlingen är som sagt öppen för alla. Första kvalet går på fredagskvällen och för 100 kronor får du sex chanser att slå dina längsta drives, och får du till det kanske du tar dig in i matchen om SM-bucklan. Att vara med i själva finalen kostar sedan 500 kronor. Deltagarna får göra så många kval de vill.

– Jag hoppas och tror att det kommer att bli fler deltagare nu, när det inte kostar så mycket att vara med. Jag vill att longdrivingen ska vara som den var för tio år sen, då man tävlade för att det var kul, säger Edblad.


Text: Karin Klarström • 2015-06-11
FöljaNyheter
Scroll to Top