Fyra segrar på två veckor. Det ligger hård träning, mycket tålamod och bra förberedelser bakom, enligt förbundskapten Katarina Vangdal. Foto: Getty Images

Följa

”Visar styrkan i svensk golf”

Hårt arbete lönar sig. Det visar de senaste två veckorna: fyra svenska segrar, varav en premiär. "Det visar styrkan i svensk golf", säger förbundskaptenen.

Text: Karin Klarström • 2015-06-08 Uppdaterad 2015-06-08

Läs också

Lingmerth höll hela vägen Tog sin första PGA-seger

Norén är tillbaka Alex säkrade sin andra seger i hemmatävlingen

Nordqvist slog till igen Svenskan säkrade första segern i år

Fahrbring tog andra CT-segern Laddar för Nordea Masters

Det är dags för Svenska Golfförbundets förbundskapten Katarina Vangdal att skära upp en rejäl tårtbit . Det går bra nu för svensk golf.

För en vecka sen tog Jens Fahrbring sin andra seger på Challengetouren, Anna Nordqvist följde upp med sin sjätte LPGA-seger.

I helgen var det dags igen. Först visade Alex Norén att han verkligen är tillbaka genom att spela hem sin fjärde ET-seger hemma i Nordea Masters. Senare lyckades en iskall David Lingmerth hålla hela vägen genom särspelet och säkra sitt livs första seger på PGA-touren.

Fyra segrar på fyra olika tourer är otroligt viktigt för svensk golf, enligt Vangdal.

– Det är verkligen jättekul. Det är kul för spelarna som lyckas efter allt hårt jobb och det är kul för andra spelare som blir inspirerade av att andra lyckas. Det är också kul för svensk golf och visar styrkan i bredden som vi har, säger hon.

De svenska proffsen som är ute och kämpar på de olika tourerna jobbar hårt vecka ut och vecka in för att lyckas. Och de senaste segrarna är ett bevis för att det hårda slitet verkligen ger utdelning.

– Vi har så bra spelare som är med och slåss i toppen, och ju fler gånger spelaren är med i den situationen desto större är chansen att de lyckas. Det är många om budet i toppen, men så kommer veckan då allt stämmer. Som för Lingmerth nu, han sänkte ju alla puttar inom två meter, säger Vangdal.

Även om hon firar de svenska segrarna lite extra så är hon också mycket glad över prestationerna som exempelvis Sebastian Söderberg och Marcus Kinhult levererade under helgens Nordea Masters.

– Det var en värdemätare som visar att de hör hemma i toppen. De har det som behövs, de har sitt team, de har spelet och allt de behöver är lite mer tid. De behöver vara i den situationen fler gånger för att lära sig hur man hanterar det.

Anna Nordqvist, Alex Norén och David Lingmerth är alla 80-talister som har kämpat några år på touren efter amatör- och collegekarriären.

När är det dags för 90-talistera att slå igenom på de högsta tourerna?
– Det är lite svårare på herrsidan, det tar lite längre tid eftersom de måste gå via web.com för att ta sig in på PGA-touren. Man brukar säga att man slår igenom i 30-årsåldern, så det betyder att vi kanske kan vänta oss att de slår igenom om fyra-fem år.

Under helgen sände SVT Nordea Masters och med de färska segrarna bli golfen omskriven i media, det snackas mer golf och sporten blir mer intressant. Nu gäller det bara att ta vara på energin, enligt Vangdal.

– Det gäller att komma ihåg att spelarna kommer alla från små klubbar ute i landet. Det är Skaftö (Kinhult), Delsjö (Söderberg), Torshälla (Nordqvist) och Tranås (Lingmerth). Det är i klubbarna det händer och det gäller nu för klubbarna att vara redo att ta emot de unga killar och tjejer som kommer och vill bli nästa Anna Nordqvist eller Marcus Kinhult.

Redan den här veckan händer det nya spännande saker som kan leda till nya svenska framgångar.

De bästa amatörerna på damsidan är på plats i Nordirland för Ladies British Open Amateur Championship, där Sverige har 14 spelare i startfältet. De bästa damerna på proffssidan har landat utanför New York för majorn KPMG’s Women’s PGA Championship. Här finns sex svenskor, bland dem förra veckans segrare Anna Nordqvist.

– Vi har många duktiga svenska spelare på plats. Det ska bli spännande att se hur det går, säger Katarina Vangdal.

Äntligen, Lingmerth!
Inget US Open för Lingmerth

Text: Karin Klarström • 2015-06-08
FöljaNyheter
Scroll to Top