Jonas Blixt är tillbaka i Sverige för att spela Nordea Masters. Han möttes av kyla men hoppas hamna i hetluften. Foto: Göran Söderqvist

Följa

“Nordea Masters är som ett svenskt mästerskap”

Efter fem missade cutter i rad klarade Jonas Blixt kvalgränsen i helgen. Nu är han laddad för Nordea Masters.

Text: CM Hellsten • 2015-06-03 Uppdaterad 2015-06-03

Nordea Masters

Bild 1115158

Datum: 4-7 juni.
Bana: PGA Sweden National, Lakes Course.
Titelhållare: Thongchai Jaidee.
Prissumma: € 1 500 000.

Startfält
Tee times
Race to Dubai
Aktuell ställning 

Inledningen av juni-månaden i Skåne har präglats av kyla, kraftiga vindar och regn.
Men efter ovädret kommer en Blixt.
Jonas Blixt.
Värmlänningen var nära att vinna Nordea Masters redan för två år sedan men fick då nöja sig med en andraplats på Bro Hof Slott GC. I stället var det finländaren Mikko Ilonen som fick ta emot segerpokalen från H.K.H. Prins Daniel.

2014 flyttade den svenska European Tour-tävlingen från Stockholmstrakten till Bara utanför Malmö och ny spelplats blev PGA Sweden National.
Jonas Blixt kom ifjol till start med stora förväntningar från hemmapubliken efter succén och silverplatsen i Masters Tournament på Augusta National.
Hur det gick i Nordea Masters?
Ronderna 74-74 resulterade i en ledig weekend.
Nu är Jonas Blixt tillbaka på svensk mark för att försöka ta revansch.
– Om jag ska vara ärlig så är det här ingen bana som passar mig. Jag har spelat rätt bra på öppna banor förut men då har det inte blåst så mycket. Jag är inte så jätteduktig när det blåser extremt mycket, så jag hoppas att det blir lite lugnare under veckan. Men ska man bli bland de bättre spelarna i världen så måste man behärska alla förhållanden. Det ska i alla fall bli jättekul att spela här.

Med sig i bagaget från USA har Jonas Blixt en motig säsong och fram till söndagens 30:e plats i AT&T Byron Nelson i Texas hade Karlstadkillen fem raka missade kvalgränser. Han är 126:a på FedExCup och 115:e på världsrankingen.
Det har varit strul med svingen och puttern har inte riktigt fungerat.
– Åh, gud vad jag har letat efter förklaringar, jag har vänt upp och ner på varenda sten. Jag har lagt ner fruktansvärt mycket tid på att försöka slå bollen bättre. Allt sätts på sin spets och det är inte så att man har en månad på sig att hitta en lösning utan det handlar om ett par dagar till nästa tävling börjar.

– Självklart jobbar man långsiktigt också men torsdag, fredag, lördag och söndag måste du prestera det bästa du kan – det spelar ingen roll om du är sjuk, om det hänt någonting i familjen eller andra yttre faktorer som du inte kan påverka. Sedan blir man inte jätteglad på golfbanan heller när det går dåligt under en längre tid. Man blir lite… gubbgrinig.

Trendbrottet på TPC Four Seasons Resort i Dallasförorten Irving förra veckan var dock ett steg i rätt riktning.
Så här beskriver Jonas nuläget:
– Jag känner att det här är det bästa som det varit sedan i höstas, så det börjar ta sig. Jag gör så gott jag kan varje dag. Jag försöker hitta lösningar. När det inte funkar gör jag allt jag kan för att det ska bli bättre. Jag lägger ner tid och själ i det här – det är mycket som jag offrar för golfen.

Vad betyder Nordea Masters för dig?
– Det var den här tävlingen, Augusta och Ryder Cup som jag tittade på när jag var yngre. Masters var den första tävlingen som jag kunde se golfproffs spela och som verkligen fick mig att börja fundera på en karriär, så den är jättestor för mig.

Förra året följdes Jonas av en stor supporterskara från Värmland. De kommer tillbaka för att stötta Blixt även nu.
– Jag vill absolut prestera min bästa golf när det kommer hit folk som man känner. Det är jättekul att vara hemma igen, få snacka lite svenska och träffa familj och vänner. Förhoppningsvis ska jag spela bra för det är ju ganska onödigt att kompisarna kommer hit om jag inte spelar bra…

Hur skulle det vara att stå som vinnare just här?
– Masters är som ett svenskt mästerskap för mig. Som svensk är den här tävlingen det största man kan vinna. Jag tror att alla svenska spelare här vill vinna eftersom de har så många nära och kära på plats. Att få vinna inför hemmapubliken vore extra speciellt.

Jonas Blixt hoppas kunna vara med och utmana världsfyran Henrik Stenson om titeln.
– Kul att han är här. Självklart är Henrik storfavorit men sedan är det golf också, det är inte så att vi ska gå ut och springa 1 500 meter och så vet man att han slår oss alla med 30 sekunder. Då är det bara att ge honom förstapriset direkt.

Onsdagens pro-am genomförde Jonas Blixt med fotbollens förbundskapten Erik Hamrén och hans assistent Marcus Allbäck.
Rond 1 och 2 spelar Blixt med Sam Walker och David Howell.
Trion startar 13.10 på torsdagen. 


Text: CM Hellsten • 2015-06-03
FöljaNyheter
Scroll to Top