Henrik Stenson hoppas vara med i segerstriden på söndag, allra helst med ett leende på läpparna. Foto: Getty Images

Följa

Stenson har laddat i gymmet

I fjol fick han "soppatorsk på slutet". Nu har han byggt upp kroppen, men räcker bränslet hela vägen?

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-03 Uppdaterad 2015-06-03

Nordea Masters

Bild 1115193

Datum: 4-7 juni.

Bana: PGA Sweden National, Lakes Course.

Titelhållare: Thongchai Jaidee.

Prissumma: € 1 500 000.

Startfält

Starttider

Race to Dubai-ranking

Aktuell ställning

Fjolårets Nordea Masters-premiär på PGA Sweden National var i det närmaste perfekt regisserad. Publiken hade strömmat till Bara, en svensk supertalang – Marcus Kinhult – hade presenterat sig för de bredare massorna och i 71 och ett halvt hål såg Henrik Stenson ut att kunna infria en hel golfnations samlade segerförhoppningar.

Men den birdie som behövdes på det 72:a hålet för att nå särspel förvandlades till en snöplig bogey och den dåvarande världstvåan slutade femma – Stensons tredje topp-5 i Nordea Masters på sina senaste sex försök.

Som Stenson själv summerade det till Svensk Golf på tisdagen:

– Jag hade ju ett hyfsat läge förra året men fick lite soppatorsk på slutet.

Men samtidigt som den friska skånska brisen river i flaggor, sponsortält och spelare under onsdagens pro-am känns fjolåret sen länge glömt. Få minns säkert ens vem som till slut vann Nordea Masters (Thongchai Jaidee, reds. anm.) och Stenson bär, som fältets överlägset högst rankade spelare, på nytt favoritskapet på sina axlar.

– Det är klart att det är naturligt att (favoritskapet) faller på mig. Men formmässigt går det att hitta några andra, som min spelpartner Sören Kjeldsen, som verkar vara i god form, säger Stenson på onsdagens presskonferens.

Stensons egen form är svårare att sätta en tydlig stämpel på. Senaste tourstarten gav en delad 58:e plats i Wells Fargo Championship för tre veckor sen. Efter det har svensken fokuserat på att bygga upp den fysiska form som fick sig en törn efter en dryg månad präglad av både influensa och kräksjuka.

– Jag har fokuserat ganska mycket på att komma i form fysiskt igen. Efter sjukdom och annat så gick det nästan fem veckor utan gymträning så min fokus de senaste tre veckorna har varit att få igång kroppen i gymmet. Jag har lite problem med nacken, men i övrigt känns kroppen bra och spelmässigt så går det också åt rätt håll, säger Stenson.

Vilket spel behöver du ta med den här veckan för att vinna?
– Min lägstanivå brukar ju vara ganska hög. Kan jag plocka ut ett hyfsat spel hoppas jag att det ska räcka för att i alla fall vara med bland de tio bästa och ha en chans att slåss om segern på söndag. Jag har absolut vunnit en del av mina tävlingar utan att ha mitt “a-game”. Vi har ju en major om två veckor så detta blir enda genrepet så det är ett ypperligt tillfälle att se var jag står. Förhoppningsvis ska jag kunna plocka fram lite bra spel nu i sommar.

Bild 1115191
Pete Cowen och Henrik Stenson har slipat på världsfyrans spel inför Nordea Masters. Foto: Göran Söderqvist

Vid Stensons sida under de rangepass som klarats av hittills under veckan har svingtränaren Pete Cowen funnits. Duon har framför allt slipat på det, normalt sett, knivskarpa långa spel som tagit Stenson till världstoppen.

– Det långa spelet är det som under säsongen inte varit så bra som jag vet att det kan vara. Det var mycket jobb med puttningen i början av säsongen vilket gav utdelning. Närspelet har varit okej, men det är mer sving och det långa spelet som inte varit som det ska. Det är därför Pete är här, säger Stenson.

Att väderprognosen för tävlingsdagarna skvallrar om fortsatt blåst, med mellan 10-20 sekundmeter starka vindbyar, välkomnar ändå Stenson – trots det pågående arbetet med svingen.

– Det är ju lite av banans försvar. Är det väldigt lite vind blir det ganska låga scorer där ute. Lite vind är att föredra, det sållar alltid bort några. Förhoppningsvis inte en själv, ler världsstjärnan slugt.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-03
FöljaNyheter
Scroll to Top