För två veckor sen dominerade Rory McIlroy fältet i Wells Fargo och vann sin elfte PGA Tour-seger med s-j-u slag. Foto: Streeter Lecka, Getty Images

Följa

Intervju: Rory McIlroy

Jack dominerade i 20 år, Tiger i tio. Men en ny era är här. För nu regerar Rory – och parallellerna med föregångarna är svåra att bortse ifrån. Vi fick en eftertraktad intervju med 26-åringen som kan bli den störste någonsin.

Text: Oskar Åsgård • 2015-05-27 Uppdaterad 2015-05-27

Irish Open Hosted by the Rory Foundation

Bild 1115019

Speldatum: 28 maj – 31 maj, 2015

Spelplats: Royal County Down GC, Newcastle, Nordirland

Par: 71

Titelförsvarae: Mikko Ilonen

Prissumma: 2 300 000 €

Svenskar i fältet: Robert Karlsson, Mikael Lundberg, Kristoffer Broberg, Magnus A Carlsson, Johan Carlsson, Alex Norén, Peter Hanson, Niclas Fasth, Rikard Karlberg.

Starttider

Aktuell ställning

OM TÄVLINGEN
För första gången är Rory McIlroy med och arrangerar Irish Open, via sin välgörenhetsorganisation Rory Foundation. Världsettans inblandning i tävlingen har lockat ett av de starkaste startfälten under hela året i en reguljär European Tour-tävling med namn som Rickie Fowler, Sergio Garcia, Martin Kaymer och Ernie Els i fältet.

Tävlingen är en kvaltävling till årets Open Championship och tre spelare, som inte redan är kvalificerade, som slutar topp-10 i Irish Open kommer att säkra en starttid på Old Course i mitten av juli. I skrivande stund är två svenskar klara för The Open, Henrik Stenson och Jonas Blixt.

Scenen var riggad för ett av de mest definierande avsnitten i sagan om Rory McIlroy. Med två raka majorsegrar i ryggen och bara en av de fyra stora titlarna kvar att bärga var det många som hoppades på en historisk karriär-grandslamfest i hjärtat av Georgia.

Det enda som saknades i Augusta andra veckan i april i år var huvudpersonen själv, så som vi numera lärt känna honom. Hans inledning på Mastersveckan var loj, oslipad och kantad av nonchalanta hafsbogeys. Att avslutningen, -15 sista 45 hålen, utklassade hela fältet räckte bara till en hedersam fjärdeplats när Jordan Spieth bestämde sig för att bryta så gott som vartenda Mastersrekord.

De historiska triumfrubrikerna för McIlroy uteblev och i en handvändning kretsade allt snack om Masterssegraren Spieth – som flera av bara farten lyfte fram som en ny Tiger Woods.

Men det dröjde ganska exakt 21 dagar innan McIlroy igen visade att han är bäst. Genom att vinna sin nästa tävlingsstart, WGC-Cadillac Match Play och befästa sitt grepp om världsrankingens förstaplats. Ett grepp som är så stenhårt kopplat att det är lika stort poängavstånd mellan McIlroy och Henrik Stenson på tredje plats, som det är mellan Stenson och Kevin Streelman – rankad 72:a i världen.*

– Enda sättet som jag kan förbli världsetta på är genom att vinna. Och viljan att behålla den positionen så länge som möjligt motiverar mig att gå till rangen och gymmet, säger McIlroy i en exklusiv intervju med Svensk Golf.

Vi hade länge jobbat på att få göra en personlig intervju med Rory McIlroy. Men det är många som slåss om hans tid numera och uppgiften visade sig bli svårare än vad vi hade hoppats. Med positionen som världsetta följer stort ansvar och många uppdrag av skiftande karaktär och det fullmatade schemat tillåter tyvärr sällan mer än gruppintervjuer där varje reporter som bäst kan få ställa två, möjligen tre frågor.

Men plötsligt fick vi napp.

Det handlade dock inte om något exklusivt möte men däremot en omfattande intervju via mejl – med möjlighet att få svar på många spännande frågor kring hans historia som tog sin början i ett våldshärjat Belfasts slitna förorter.

 

Ofta pratas det, kanske av gammal vana, om hur underbarn i olika idrotter föds med en närmast gudabenådad känsla och färdighet för sporten. Mer sällan pratas det om hur den begåvningen blir till, att en central del av det slentrianmässigt nyttjade begreppet “talang” är förmågan att faktiskt lägga ner det arbete som krävs för att bli bra eller för vissa bäst.

Rory McIlroy sov, åt och levde golf dygnets alla timmar i princip från dag ett.

– Eftersom jag kom från en golffamilj, med farfar, pappa och farbröder, antar jag att jag var förutbestämd att spela golf på någon nivå. Jag stack väl ut som ung golfare därför att jag vanligtvis var före barn i min egen ålder. I pojktävlingar var jag ofta yngst i laget. Men jag skulle aldrig säga att jag hade “det”, för det skulle antyda att jag inte behövde arbeta så hårt som jag gjorde och gör. Min golfförmåga kom inte bara av sig själv, säger stjärnan.

Ofta fick föräldrarna släpa honom av golfbanan, otaliga var gångerna när hans fem-, sex- och sjuåriga händer började bli både blåa och lila av den bitande kylan. När Rory väl kom hem chippade han boll efter boll från hallmattan in i familjens tvättmaskin �� en förmåga han som nioåring fick visa upp med hela Nordirland som publik i tv-showen “Kelly”, ett sevärt videoklipp som fortfarande drar gott om visningar på YouTube.

Vad var det som motiverade dig att träna hårt som junior?
– Jag tror att jag var hungrig på att bli bättre. Jag ville alltid tävla mot och slå bättre spelare än jag själv. Jag har nog alltid sagt till mig själv att jag ville bli bäst i världen. Vilket barn gör inte det, utan att verkligen förstå vad det betyder att vara nummer ett. Det var bara lite roligt. Jag började tro på tanken och på mig själv mycket mer när jag vann World Under 10 Championship i Florida vid 9 års ålder. Det gav mig rejält självförtroende att se att jag hade ett bättre spel än många andra barn i min ålder – inte bara lokalt utan även internationellt. De här killarna var också oftast äldre än jag, så det gav en ännu högre önskan om och motivation att vinna, svarar McIlroy.

Bild 1115017
Segern i PGA Championship i augusti förra året var McIlroys fjärde majortitel. Bara Jack Nicklaus och Tiger Woods har vunnit lika många majors före 26-årsdagen. Foto: Sam Greenwood, Getty Images

Hur skulle du beskriva dig själv sett till förhållandet mellan träningsprodukt och talang?
– Jag är benägen att säga 75 procent hårt arbete och 25 procent talang. Men jag måste betona att hårt arbete måste vara rätt arbete. Det måste vara strukturerat och koncentrerat på de rätta områdena – bra coachning och riktning är ovärderligt.

Även ur coaching-hänsyn är Rory McIlroy ett unikum i dagens proffsgolfvärld. Pappa Gerry McIlroy satte sin åttaårige son i händerna på idag snart 60-årige Michael Bannon, en PGA-pro från Nordirland med mild framtoning. Bannon är till denna dag den enda svingtränare Rory anlitat.

Men när vi frågar stjärnan vilken person som betytt mest för hans karriär är svaret inte Bannon. Det är heller inte en person, utan två.

– Min mamma och pappa. Båda på väldigt olika sätt men stödet jag fick när jag växte upp, och som fortfarande finns idag, har tillåtit mig att nå den här framgången, säger McIlroy.

Det här är ett utdrag ur intervjun med världsettan Rory McIlroy som finns att läsa i sin helhet i senaste numret av Svensk Golf, som landar i brevlådan den här veckan.

*Tidningen skickades till tryck innan Wells Fargo Championship spelades.


Text: Oskar Åsgård • 2015-05-27
FöljaNyheter
Scroll to Top