"Det är klart man är glad"
Samtidigt som kollegorna spelar Masters på Augusta jobbar Peter Hanson i Skåne med finslipningen inför tävlingarna i Kina. Foto: Peter Larsson

"Det är klart man är glad"

För tre år sedan gick Peter Hanson i ledarbollen i US Masters på Augusta. På fredagen tränade han på PGA National i Skåne inför sin hett efterlängtade comeback på tävlingsarenan.

Peter Hanson har fått mer eller mindre de två senaste säsongerna spolierade på grund av ryggproblem. Senaste tävlingen han kunde spela fyra varv var i september. Sedan har det bara handlat om rehab och vila. Han var till och med inne på att låta operera sig.

Men nu är ryggbesvären borta. Och Hanson sprudlar av energi och glädje.

- Det är klart att man är glad och lycklig när man får hålla på med det man älskar. Nu gäller det bara att inte gå fram för snabbt. Jag måste skynda långsamt, ta ett steg i taget, säger Peter, som har med sig sin rådgivare Torsten Hansson och tränaren Rickard Lindberg på rangen.

- Det ser mycket bra ut, säger Rickard Lindberg. Tekniskt är Peter redan långt framme. Det som behövs nu är mer mängdträning.

Och Torsten Hansson är noga med att påpeka att Peter ska gå sakta fram:

- Innan man bestiger bergstoppen måste man passera genom skogen. Jag vet att elitidrottsmän som en gång varit på toppen snabbt vill tillbaka. Men det finns inga genvägar.

När Peter är tillbaka där han en gång var, vågar inte ens Torsten sia om:

- Nej, det finns ingen anledning att spekulera. Det kan ta flera månader. Men det kan också gå snabbare än så.

Peter Hanson gör comeback i Shenzhen International i Kina nästa vecka. Sedan väntar Volvo China Open, en vecka senare.

- Tävlingarna i Kina blir en bra värdemätare. Sedan får vi analysera vad jag står, fortsätter Hanson, som satsar mer eller mindre helt på Europatouren i år.

- Det är så många bra tävlingar i Europa. Spelar jag bra har jag goda chanser att förbättra min ranking. Målsättningen är naturligtvis att komma tillbaka till PGA-touren och de stora mästerskapen.

Som bäst var han på 16:e plats på världsrankingen. Nu har han inlett den långa vägen tillbaka mot världseliten. Och drömmen om att spela OS finns fortfarande kvar.

För några år sedan pratade Peter till och med om att eventuellt lägga av efter ett eventuellt OS.  Möjligtvis har ryggskadan fått honom på andra tankar:

- Nu när jag inte kunnat spela insåg jag hur mycket jag saknade tävlingsgolfen. Kanske blir det så att ryggskadan kommer att förlänga karriären…