Följa

Sörenstam en av de första kvinnorna i R&A

För ett halvår sedan beslutade R&A att tillåta kvinnliga medlemmar. Nu har Annika Sörenstam utsetts till hedersmedlem.

Text: Karin Klarström • 2015-02-10 Uppdaterad 2015-02-10

Diskussioner om huruvida kvinnor ska få vara medlemmar i The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews har eskalerat under senare år, inte minst med tanke på att en annan manlig institution öppnat dörrarna: Augusta National. I september 2014 sade så de manliga medlemmarna till sist ja till att släppa in kvinnor, efter 260 år som herrklubb.

Och nu blir alltså en av de första kvinnliga medlemmarna en svensk före detta världsetta.

Annika Sörenstam har tillsammans med sex andra kvinnor valts in som hedersmedlem i klubben, meddelade R&A på tisdagen. De andra sex är prinsessan Anne av det brittiska kungahuset, Laura Davies, Louise Suggs, Renée Powell, Belle Robertsson och Lally Segard.

– Det här är en historisk dag för klubben och vi kunde inte vara mer stolta över att välkomna kvinnor som har utmärkt sig själva inom golfen under så många år, sa R&A:s ordförande George Macgregor i ett uttalande i samband med att nyheten släpptes.

Annika Sörenstams dominans inom damgolfen tog slut 2008 då den tidigare världsettan lade spelarkarriären på hyllan, men jobbar fortsatt vidare inom golfen, bland annat med sin akademi, men framförallt med arbetet för flickjuniorer runt om i världen genom exempelvis sin tävling Annika Invitational.

Renée Powell är tidigare LPGA-proffs och blev Storbritanniens första golf pro, Laura Davies är landets mest kända golfspelare – majorsegrare och flerfaldig Solheim Cup-spelare. Louise Suggs var med och grundade den amerikanska damproffstouren LPGA och vann bland annat elva majorsegrar under sin tid som spelare.

– Jag blev glad när jag hörde att R&A skulle släppa in kvinnliga medlemmar. Att bli en av de första att väljas in är en otrolig ära. Jag kommer fortsätta att göra mitt bästa som representant för kvinnor och R&A samtidigt som jag jobbar med att förse våra ungdomar med möjligheten att spela golf, sa Sörenstam själv i ett uttalande.


Text: Karin Klarström • 2015-02-10
FöljaNyheter
Scroll to Top