5de48d6a5ddcd

Följa

Bred järnlansering av Mizuno

Mizuno-Christian tittade förbi kontoret nyss och med sig hade han två bagar fullmatade med nya ljuvliga kreationer från den japanska klubbtillverkaren. Ni har möjligen redan sett lite bilder här och där på vad Mizuno har i kikaren inför 2015 (Bloggen hintade exempelvis om en nyhet redan i maj – den lanseringen dröjer dock till just

Text: Svensk Golf • 2014-09-15 Uppdaterad 2014-09-15

Mizuno-Christian tittade förbi kontoret nyss och med sig hade han två bagar fullmatade med nya ljuvliga kreationer från den japanska klubbtillverkaren.

Ni har möjligen redan sett lite bilder här och där på vad Mizuno har i kikaren inför 2015 (Bloggen hintade exempelvis om en nyhet redan i maj – den lanseringen dröjer dock till just 2015 så vi får anledning att återkomma till den längre fram). Här är en samlad sammanställning av nyheterna på järnfronten.

MP-15 (järn, ersätter MP-59).

MP-H5 (järn, ersätter MP-H4).

JPX-850 (järn, ersätter JPX-825).

JPX-850 Forged (järn, ersätter JPX-825 Forged).

Låt oss ta en närmare titt på respektive järn nedan.

MP-15

MP-15 tar som sagt vid där MP-59:orna slutade. Precis som föregångaren är det ett järn smitt i 1025-kolstål med en insert i cavityn. Mizunos ingenjörer har dock lyckats frigöra 38 gram, jämfört med 20 gram i MP-59, eller motsvarande cirka 15 procent av klubbhuvudets totalvikt som kan distribueras för optimal prestanda. Den nya inserten, av titan, har dock blivit 4 gram lättare och fått en ny design för att bättre smälta samman med klubbhuvudet i övrigt och ge en skönare känsla.

Sulan har gjorts något bredare och lite kortare än hos MP-59 och resultatet av alla förändringar ska enligt Mizuno vara ett något högre MOI (både horisontellt och vertikalt) och en större “sweet area” – med andra ord ska de vara lite mer förlåtande.

Rekommenderat pris är 1 350 kronor per klubba och standardskaftet är ett True Temper Dynamic Gold.

MP-H5 

På tourerna spås såväl Luke Donald som Charles Howell III de kommande veckorna sätta MP-15 ovan i spel, men sannolikt i kombination med nya MP-H5 i de långa järnen. MP-H5 ersätter MP-H4, ett set som inte såldes i sin helhet i Europa (utan som hybrider från 2-5), och är som filmen ovan talar till mer förlåtande än MP-linjen i övrigt. Skalan bland Mizunos nuvarande uppställning, sett till spelbarhetsgrad, blir MP-4, MP-15, MP-54 och till sist MP-H5.

“MP-H5 kommer att passa spelare som har växt upp med traditionella järn, men inte vill hamna efter. Inom tio år kommer majoriteten av tourspelarna använda järn som dessa.” spår Chuck Couch, Vice President of Product Management på Mizuno.

Bild 1132358

De längsta järnen (3-6) har en fullt ihålig konstruktion, vilket tillåter maximal viktförflyttning till perimetern. Järn-7-PW har en halvt ihålig konstruktion för lägre bollflykt och mer känsla och kontroll.

Precis som MP-15 är riktprislappen 1 350 kronor per järn och de är utrustade med KBS Tour C-taper Lite-skaft som standard.

JPX-850

Efter fjolårets lansering av JPX-EZ-serien, med sin för Mizuno okarakteristiska design, blir JPX-850 ett välkommet steg tillbaka för Mizuno-lojalisterna. Återigen är det krom och glans som syns på klubbhuvudets utsida. Inuti däremot, ska det ha hänt grejor.

I alla fall hos den smidda modellen, JPX-850 Forged. Järnet är nämligen smitt i ett delvis nytt material eftersom Mizunos ingenjörer valt att blanda i boron i 1025-kolstålet. Resultatet ska vara ett material som är 30 procent starkare, vilket möjliggör en tunnare träffyta och mer bollhastighet. Jämfört med JPX-825 Pro har dessutom mer vikt kunnat frigöras och flyttas runt i klubbhuvudet för ökat MOI.

JPX-850 är ett järn med hög COR och en stor yta på vilken maximal bollhastighet uppnås. Bland annat tack vare att klubbhuvudet, sett i genomskärning, har gjorts tunnare i såväl toppen (under topplinjen) som i sulan.

 

Bild 1132359

 

Prismässigt går JPX 850 Forged loss på 1 225 kronor per klubba med stålskaft och JPX 850 kostar 950 kronor klubban med stålskaft.

Bloggen kommer att testa klubborna i dagarna och återkommer med lite intryck därefter, så håll an om ni är nyfikna.


Text: Svensk Golf • 2014-09-15
FöljaJärnUtrustning
Scroll to Top