”Det lät som ett pistolskott”
Joakim Bodén träffades av en slicad golfboll på Bro Hof. Foto: Joakim Bodén

”Det lät som ett pistolskott”

Ett felriktat slag från ett parallellt hål kunde ha slutat mycket olyckligt för Joakim Bodén. Ingen skrek fore i bollen på hålet bredvid och han träffades rakt i pannan. - Jag hade en sån jävulsk tur.

Det var på Bro Hofs tolfte hål på Stadiumbanan som en slice den 14 augusti kunde ha slutat riktigt illa för Joakim Bodén. Hade golfbollen som kom susande från det femte hålet träffat några centimeter åt sidan eller i ögat hade det kunna bli förödande.

Hål fem är ett par 4 och hål 12 ett par 5, de går parallellt med ingenmansland emellan och den som slicar på femman kan landa bollen på tolftes fairway.

- Jag hade slagit mitt andra slag ur bunkern och hade precis gått ur och stod och tittade på min kollega. Jag vred mig bakåt mot tee, och skulle sen gå fram till min boll som låg längre bort på fairway och slå mitt tredje slag. Innan jag hann börja gå så smällde det till och jag fick en boll i huvudet, berättar Joakim Bodén om händelseförloppet.

Han kastade sig omkull och skrek och insåg direkt vad som hade hänt. Precis innan träffen hörde han ett susande ljud som en viskning, berättar han.

- Det lät som ett pistolskott sa kompisarna som stod omkring, jag var fullt medveten om att jag blivit träffad och skrek "var är den j-veln"? Jag var så förbannad och fick ett adrenalinpåslag som hette duga. De kom rusande från femman, bedrövade, men ingen hade skrikit fore. Det var vana golfare, de kände till banan och de bara förbannade sig själva att ingen hade skrikit. Det vet inte varför de inte gjort det, säger Bodén.

En av medspelarna i hans egen fyrboll var krögaren på banan och han ringde in till klubben som skickade ut tre bilar. Bodén fick avbryta spelet och fick skjuts in till klubbhuset där han blev väl omhändertagen och fick vila i klubbhuset med is på huvudet.

Efter en halvtimme kunde han köra hemåt men besökte en vårdcentral på vägen. Läkaren gav honom klartecken att köra hem till södra delen av stan, och Bodén fick även okej för att spela dagen efter då det väntade en tävling på Ullna.

- Då hade bulan gått ner ganska mycket och smetat ut sig och blivit större, men jag spelade.

Nu fyra dagar efter den olyckliga bollträffen har han fått ont i nacken och huvudvärk och under måndagen väntade ytterligare ett läkarbesök.

Bodén är medlem både i Bro Hof och Wermdö och har spelat golf länge, i 28 år. Han vill att problemet diskuteras på klubbarna, hur viktigt det är att skrika fore ordentligt och att klubbarna märker ut på banan där det behövs extra uppmärksamhet från spelarna. Det är lätt att de elektroniska hjälpmedlen tar över, att fokus sätts bara på det egna spelet och att man inte håller koll på varandras bollar längre, menar han.

Samtidigt är han otroligt tacksam för att det inte gick värre.

- Jag hade en sån jävulsk tur.

Bestraffningsärendena har minskat

Händelser som har lett till anmälning för bestraffning har minskat de senare åren visar statistiken.

- Det finns inga siffror på att antalet olyckor med direktträff ökar på banorna, säger Thomas Bergman på SGF. Men, händelsen på Bro Hof som kunde gått riktigt illa visar ännu en gång hur viktigt det är med golfutbildning, och vikten av information i klubbhus och på banan om skyldigheten att visa hänsyn och försiktighet.

Döms en golfare för farligt spel kan det leda till avstängning i mellan 3 och 24 månader.