Segerlycka i Colorado 2013. Foto: Getty Images

Följa

Solheim Cup-dokumentär på Nyårsdan

När Europa vann Solheim Cup i somras fanns SVT:s Jens Lind på plats för att skildra tävlingen i en dokumentär. Filmen visas 1 januari med flera svenskor i huvudrollerna. - Det blev en fenomenal avslutning, säger Lind.

Text: Sylvia Luther • 2013-12-30 Uppdaterad 2013-12-30

Så sänds filmen

SVT2 – onsdag 1 jan – kl 20.00Repriser:
SVT World – torsdag 2 jan – kl 13.00 o 15.15
SVT2 – torsdag 2 jan – kl 00.00
SVT24 – lördag 4 jan – kl 12.10
SVT2 – lördag 4 jan kl 22.00

 

Solheim Cup – vinnarnaColorado 2013 – EU vann
Killeen Castle, Irland 2011 EU vannRich Harvest Farms 2009 – USA vann
Halmstad Sverige 2007 – USA vannCrooked Stick 2005 – USA vann
Barsebäck, Sverige 2003 EU vannInterlachen 2002 – USA vann
Loch Lomond, Skottland 2000 EU vannMuirfield Village 1998 – USA vann
Marriott St. Pierre, Wales 1996 – USA vann
Greenbrier 1994 – USA vann
Dalmahoy, Skottland 1992 EU vannLake Nona 1990 – USA vann

Totalt: USA – EU 8-5.

Nyårsfesten brakar snart igång med fyrverkerier och gala men en annan fest kulminerade tidigare i år när ett stjärnbestrött Europa slog USA i överlägsen stil. På Nyårsdagen får vi chansen att minnas tillbaka i ett 60 minuter långt program.

Filmen börjar med historien om en flickjunior från Finspång som tar sig hela vägen till kaptensjobbet för Europas lag.

Kaptenen Lotta Neumann har själv inte sett filmen och är tillbaka i USA efter ett Sverigebesök när den visas i SVT.

Du pratar om the Swedish House Mafia i dokumentären – hur var det att ha så många svenskar på plats, i och runt laget?

– Det kändes väldigt tryggt att ha Carin och Annika som mina vicekaptener. Vi har känt varandra länge och spelat mycket golf tillsammans och vi har alla varit i pressade situationer i många tävlingar så jag lyssnade och tog emot deras hjälp och idéer. Det var också enormt kul med alla svenskar på plats som gav oss så mycket stöd och förtroende. Att se Anna och Caroline spela och hantera pressen var fantastiskt, säger Liselotte Neumann.

I dokumentären får vi se tävlingsbilder från Solheim Cup varvat med flera intervjuer. Mark Scott, Lotta Neumanns caddie i 20 år, har också en bärande roll. Här syns bilder på en rejält uppumpad amerikansk publik i rött, blått och vitt, skanderande “U-S-A all the way”, medan den mindre blågula EU-publiken till slut växer och börjar känna doften och smaken av guld.

– Jag har tänkt mycket på att få göra en film om golf. Golf har betytt väldigt mycket för mig och varit en bestående kärlek. Jag har lärt mig om själva lidandet och förstått att de andra lider på en högre nivå, och där någonstans kan jag ställa frågor. Det blev mitt uppdrag att berätta om det, säger journalisten Jens Lind, själv en duktig golfspelare med hcp 2.

Dokumentären “Segern – let’s make history” sänds klockan 20.00 i SVT2 och kommer till stor del att handla om Liselotte Neumann och spelarna Caroline Hedwall och Anna Nordqvist. Alla golfsvenskor blev historiska under de tre magiska dagarna på Colorado GC:

Lotta Neumann, för att hon coachade laget till seger på amerikansk mark för första gången någonsin, Europalaget hade försökt sex gånger sedan premiären 1990.

Caroline Hedwall, för att hon satte ett outstanding tävlingsrekord genom att vinna alla sina fem matcher, något ingen spelare mäktat med tidigare. “Carro” har en både självklar och ödmjuk huvudroll i filmen när hon berättar om hur det gick till.

Anna Nordqvist, för att hon placerade en järnsjua i koppen på det 159 meter långa 17:e för ett hole-in-one andra dagen. Det var det första HIO-esset som presterats i tävlingens historia. På plats vid fullträffen fanns även det svenska tv-teamet med två rullande kameror.

Du har bevakat många golftävlingar, hur var känslan att uppleva den här segern på plats?

– Det var nog det största, och det var ju mitt projekt också, säger Jens Lind. En dokumentär som skulle göras och sändas ett halvår senare. Det var viktigt att det skulle gå bra, åtminstone vara jämt så att man kunde berätta någonting men det här kunde jag inte drömma om. Därför var jag extra glad både för dem och för mig själv. Jag punktmarkerade inte Lotta utan det gällde att hitta sidohistorier, vi visste ju inte att det skulle bli Caroline Hedwall. Men nu ramlade allt i knäet på mig.

Hur många timmar hade du med dig hem?

– Vi hade väl en femton, tjugo timmar plus att det var sändning 30 timmar. Det är så mycket som inte kommer med, som är bra. När jag tänkte att nu kan vi inte ta bort en bild till, då var det tre timmar kvar och så fick vi ta bort två timmar till.

Förbundskaptenen Katarina Vangdal var på plats både i Parker, Colorado, och vid en förhandsvisning av filmen strax före jul.

– Det här är ju en historieberättelse men också en färsk händelse som lyfter fram golfsporten på ett fantastiskt sätt. Jag blev ju nervös här nu, fast jag visste hur det gick. Det är väl ett gott betyg, säger hon och skrattar.

Två och en halv månad tog klipparbetet och den 12 december las de sista detaljerna på filmen som ju slutar lyckligt.

– Det blev en fenomenal avslutning och dramaturgin föll på plats, säger Jens Lind.

När Lotta Neumann först fick frågan om att leda Europalaget tackade hon nej, men ångrade sig. Resten är historia.

Vad har du för speciella Solheim Cup-minnen genom åren?

– Det är nog vinsterna 1992, 2000 och när tjejerna lyfte upp mig på sina axlar efter segern i Colorado, säger Lotta, som själv har spelat tävlingen sex gånger.

Europa har nu vunnit den tunga glaspokalen två gånger på raken. 2015 spelas tävlingen på Leon-Rot GC i Tyskland innan Cupen återvänder till USA och Des Moines G&CC i amerikanska mellanvästern 2017.

 

Foto lagbilden: David Cannon, Getty Images. Svenska segerkvintetten: Caroline Hedwall, Annika Sörenstam (vicekapten), Liselotte Neumann (kapten), Carin Koch (vicekapten) och Anna Nordqvist.


Text: Sylvia Luther • 2013-12-30
FöljaNyheter
Scroll to Top