Katarina Vangdal hyllar Stensons prestation – och beklagar att han inte fick bragdguldet. Foto: Göran Söderqvist

Följa

”Ingen kan upprepa Stensons prestation”

Det är svårt att jämföra olika idrottsprestationer, men det Henrik Stenson har gjort kommer ingen någonsin att kunna upprepa. Det säger golfens förbundskapten Katarina Vangdal i en kommentar.

Text: Karin Klarström • 2013-12-03 Uppdaterad 2013-12-03

Klockan 16:00 på eftermiddagen, lokal Dubaitid, satt Katarina Vangdal, förbundskapten i Svenska Golfförbundet, klistrad vid datorn som så många andra. Skulle Henrik Stenson få Svenska Dagbladets Bragdguld..?

Hon medger att hon är besviken, men menar också att det är svårt att jämföra olika idrottsprestationer. En seger i en femmil är lätt att förstå, alla startar samtidigt, deltagarna befinner sig på samma bana och först i mål vinner. Det är enkelt.

– Vår största utmaning inom golfen är att få människor att förstå vad det är för prestation Henrik har gjort. Det är en bragd han är ensam om, och ingen kommer att kunna upprepa den, så svårt är det, säger Vangdal till Svensk Golf efter bragdjuryns besked.

Hon anser att Johan Olsson gjorde en fantastisk prestation när han tog hem segern i femmilen under skid-VM tidigare i år, och gratulerar honom till både den prestationen och till Bragdguldet. Och det borde vi bli bättre på här i landet, anser hon.

– Sverige är lite av en ankdamm. Jag är ju mycket i USA och där hyllar man idrottsmän och -kvinnor för deras framgångar på ett helt annat sätt. Här ska vi jämföra saker och hugga huvudet av varandra och det blir absurda diskussioner. Det blir småaktigt och det gynnar ingen, säger Vangdal.

Även om Stenson inte fick bragdguldet har hans insatser och fantastiska resultat under året smittat av sig, och bidragit till den positiva trend som just nu råder inom golfen, anser Vangdal. Personligen är hon inte bara imponerad av Henrik Stensons prestation, hon framhäver också vilken förebild han är som idrottsman.

– Han är en vanlig svensk kille som haft det tufft och kommit tillbaka flera gånger. Han gör ett bra jobb för golfen och har en härlig humor och personlighet, säger förbundskaptenen.

Om prestationen är så fantastisk, varför fick inte Stenson bragdguldet?
– Jag tror att vi bidragit själva genom att prata om att majorsegrar är det viktigaste. Och jag är helt övertygad om att vi snart kommer att få en svensk majorsegrare på herrsidan. Men det Stenson har gjort i år kan ingen någonsin upprepa, det är för svårt, säger Vangdal.

Förbundskaptenen tillägger dock att det fortfarande finns chanser för Stenson att ta hem några utmärkselser för sin historiska dubbel; han är en av kandidaterna till Jerringpriset, han är kandidat till utmärkelsen Årets manlige idrottare, samt i kategorin Årets prestation.

– Stenson kommer att ta hem något av priserna vid Idrottsgalan i januari, annars är det en skandal. Golfarna får mobilisera sig och rösta på Stenson i Jerringpriset, säger Katarina Vangdal.


Text: Karin Klarström • 2013-12-03
FöljaNyheter
Scroll to Top