Henrik Stenson med sitt viktiga team – mentale coachen Torsten Hansson och caddien Gareth Lord. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Mannen bakom Stensons förvandling

DUBAI. Henrik Stenson återvände till sin mentala coach. Samarbetet blev en succé. Men när Torsten Hansson ska förklara framgången så hissar han en tredje person.

Text: CM Hellsten • 2013-11-13 Uppdaterad 2013-11-13

DP World Tour Championship

Bild 1122788

Datum: 14-17 november.
Bana: Jumeirah Golf Estates, Dubai, Förenade Arabemiraten.
Prispengar: $ 8 000 000.
Titelhållare: Rory McIlroy (2012).

Startlista

Race to Dubai

Aktuell ställning

Torsten Hansson är i Förenade Arabemiraten för att på plats följa Henrik Stensons jakt på segern i Race to Dubai.
Det är ett sällsynt besök på touren.
I normala fall brukar den mentale coachen inte närvara under tävlingar.
– Jag kommer att vara med under alla ronder och träningspass men det är inte så mycket som vi jobbar med under en sådan vecka om det inte visar sig att det hänt någonting. Vi lägger det stora arbetet under förberedelseveckorna inför tävlingarna. Vi tränar hårt och lägger alla planer som ska göras och korresponderar sedan via mail och telefon.

Torsten Hansson åkte i mitten av oktober till Florida för att träna med Stenson på Lake Nona inför European Tours Final Series där DP World Tour Championship är slutdestinationen.
Det var deras första pass sedan Tour Championship- och FedExCup-triumferna i Georgia månaden före.
Vad tror du Torsten sa till Henrik när de sågs?
“Grattis – men vad är det för skit med det här då?”
Han förklarar sin öppningsfras:
– Vi får sätta oss ner och se vad det kan vara för negativt med den här framgången och vad det värsta som kan hända är. Allting har nämnligen en positiv och en negativ sida. Det som kan hända är att Henrik blir nöjd. Hungriga vargar jagar bäst – mätta vargar ligger och slappar. Jag har ofta skickat mail till både Henrik och Peter (Hanson, som också ingår i Torstens coaching stall) med bilder på vargar och lejon som precis har käkat och är mätta. Sedan har jag även bifogat bilder på golfspelare som ser likadana ut. Jag vill att de ska få en klar och tydlig bild av det vi talar om.

66-årige Torsten Hansson har en bakgrund inom det militära, han har varit attackdykare, kapten i flottan men också arbetat som idrottslärare och undervisat i fysiologi, anatomi och biomekanik vid högskolan under ett decennium. 1984 fick han uppdraget att leda och utveckla marinens idrottsledarutbildning och tackade ja när kravet på att införa mental träning i kursen accepterades. Det här var på en tid när skeptiker trodde att mental träning var något som hörde hemma på mentalsjukhus.
– Men när vi (i skandinaviska ledarskolan) arbetade med skrinnaren Thomas Gustafson och fotbollsstjärnan Torbjörn Nilsson så förändrades allmänheten syn.

1994 ingick Torsten Hansson i Swedish Golf Team och träffade en yngling som visade upp en enorm vilja, energi, muskulär explosivitet och som kunde slå långt och skjuta lågt.
Henrik Stenson.
De samarbetade fram till 2008 och parterna gick skilda vägar strax före segern i The Players Championship. Sedan vann Stenson inte en turnering under tre och ett halvt år men sommaren 2012 fick Torsten Hansson ett samtal.
– Vi har aldrig haft någon schism och skildes som vänner. Vi var helt överens om att uppbrottet var det bästa för Henriks del vid den tidpunkten, men jag blev glad över att han tog kontakt igen. Henrik är som en son för mig. Han är lika gammal som min egen grabb och vi har jobbat jättelänge tillsammans. Jag led enormt över det som hände och ville inte se Henrik, med den potentialen, ligga och harva på under Europatournivå. Det var inte värdigt.

Hur förklarar du hans fantastiska förvandling?
– Många vill ju få det till att vara ett mirakel men hur tråkigt det än låter så är det inte det. Det är ganska enkelt att förklara. Henrik och jag jobbade tillsammans i 13 år och det finns ingen spelare som jag kan lika bra in i märg och ut i varenda muskelfiber. För mig är det inte svårare att förklara än liknelsen med fiske. Alla har vi fått en fnurra på tråden och står där vid vattnet och vet inte vad vi ska göra. Men får man bara tag i de rätta knutarna att dra i så löser det sig och så kan man fiska igen. Så gick det till…

Vad var det första du gjorde?
– Min metafor är att jag som är kapten i flottan har kört en massa fartyg och vet att det inte går att lägga kursen till något mål om du inte känner till var du befinner dig. Det får du lägga ner stort arbete kring. När man jobbar med spelare som varit väldigt framgångsrika så måste man, hur konstigt det än låter, skala av dem den erfarenheten och få dem att inse att just nu är de inte bättre än den aktuella situationen. Annars kan man inte gå vidare. Det är en av grunderna i det mentala arbetet. I stället fokuserade vi på: hur känner du nu och hur vill du känna?

Hur skiljer sig ert arbete då och nu?
– När man pratar om den stora förvandlingen så måste man lyfta fram ett namn – Gareth Lord. Caddien. Det samarbetet som jag har med honom hade jag inte innan och det har betytt oerhört mycket.

På vilket sätt?
– En caddie är den enda individen som under spelets gång har möjlighet att se vad som händer och möjlighet att kommunicera med spelaren. Om inte jag – som jobbar med hur spelaren ska agera, tänka, gå och känna – har en bra kommunikation med caddien som också är villig att hjälpa så funkar det inte. Gareth är alltid med när jag träffar Henrik. Jag har även speciella möten med caddien. Det här är ett riktigt lagarbete och förklaringen till att vi har kunnat få det att hålla under så lång tid.

Veckan innan Atlanta slog Henrik sönder både drivern ute på banan och skåpet i omklädningsrummet – hur ser du på det?
– Ett sundhetstecken. Hans aggressiva beteende har förbättrats till 75 procent men den resterande delen ska vi inte lösa. En individ som inte bryr sig om vad som händer kommer inte att nå några framgångar. Jag har aldrig sett någon person på hög nivå – artister, företagsledare, politiker eller idrottsmän – som inte blir frustrerad och irriterad när det inte går som de vill. Det är helt naturligt.


Text: CM Hellsten • 2013-11-13
FöljaNyheter
Scroll to Top