Sadlowski lyfter fram sin bakgrund som hockeyspelare som en bidragande orsak till hans enorma drivar. Foto: Callaway Golf

Följa

Han slår längst i världen

Jamie Sadlowski är både kortare och betydligt lättare än sina konkurrenter, men när en golfboll ska slås så långt som möjligt är kanadensaren killen som alla vill slå.

Text: Oskar Åsgård • 2013-06-26 Uppdaterad 2013-06-26

Fakta

Ålder: 24 år

Bor: St Paul, Alberta, Kanada

Svinghastighet: 148mph

Längsta drive i tävling: 419 meter

Driver: Callaway X Hot Pro LD 5,5 grader, 48 tum, House of Forged XXX-skaft

Bästa score: 63 (-9), St Paul Golf Club 

Jamies bästa tips

“Okej! Du vill slå längre? Jag tävlar mot rejält stora grabbar, men jag vill inte biffa upp mig. Tack vare min kroppsbyggnad är jag väldigt flexibel och det är min nyckel. Jag kan sätta kroppen i positioner som konkurrenterna inte kan. Se till att bli mer flexibel, istället för att bygga muskler.”

“Fart! Det är vad du ska tänka. Inte ‘hårt’! De flesta amatörer jag träffar tänker att de ska slå hårdare när de vill slå längre, men när de gör det greppar de klubban hårdare och blir stela. Du måste tänka ‘fart’ och greppa klubban lätt för att kunna skapa rätt vinklar mellan händer och armar.”

“Mina svingtankar är mer åt golfhållet än vad de är long drive-aktiga. Du måste träffa bollen bra. Om du inte kan träffa bollen mitt i klubbhuvudet spelar det ingen roll hur snabbt du svingar. Då får du inte ut max.”

Jamie Sadlowski förklarade för producenten på amerikanska tv-kanalen Golf Channel att det förmodligen inte var någon bra idé att låta honom slå en drive i deras simulator.
Producenten tyckte däremot annorlunda.
Ett par sekunder senare skickade Sadlowski iväg en projektil som effektivt penetrerade nätet framför och skärmen på den 400 000 kronor dyra simulatorn.

– De svarade att de haft Bubba Watson och ett par andra långtslående killar där och att det inte var något problem. Så jag drog iväg den hyfsat hårt och den flög nästan ut genom bakdörren, säger Sadlowski.

Vid första anblick är 24-åringens 181 centimeter långa och knappt 76 pannor tunga gestalt inte särskilt skrämmande. Men när han kopplar greppet om din fyrtioåtta tum långa Callawaydriver är det lämpligt att hålla sig på behörigt avstånd.
När Sadlowski slår drivar dröjer det nämligen ofta över 400 meter innan bollen stannar. För att göra det krävs det en bollhastighet på osannolika 357 kilometer i timmer. Svinghastigheten mäter mäktiga 238 kilometer i timmen.

– Min flexibilitet är den stora nyckeln. Jag har alltid spelat hockey på vintern och golf på sommaren och började väl lira båda sporter vid två, tre års ålder. Det har absolut hjälpt. Tack vare min bakgrund inom hockeyn är jag stark i båda sidor av kroppen, men det är också lite av något man föds med. Det finns många som kan sätta klubban i precis rätt positioner, men det hänger på om du kan skapa den där pisksnärten, säger han.

Innan Sadlowski debuterade på longdrive-scenen satte hans slagskott skräck i målvakterna i Alberta Junior Hockey League, som regelbundet fick sina hjälmar deformerade när vänsterskytten drog till. Mätningar har visat att Sadlowski roterar sina axlar 166 grader och höfter 49 grader i baksvingen, vilket skapar en så kallad X-faktor (förhållandet mellan axel- och höftuppvridningen) på 117 grader. Det är mer än dubbelt så mycket som genomsnittsproffset på touren.

– 2011 mötte jag Bubba Watson, Robert Garrigus och Dustin Johnson i en tävling. I finalen drog jag den ungefär 50 meter längre än Bubba. De var nog lite förvånade, men det är verkligen två helt olika sporter, säger Sadlowski.

Sadlowski introducerades för longdrive som 14-åring och blev fångad direkt.

– En vän till familjen skulle försöka kvala in till VM. Tävlingsarrangören hade spelat hockey med min pappa och föreslog att jag skulle pröva. Eftersom jag hade drivern i bagageluckan på bilen testade jag och det slutade med att jag vann. Jag har varit kär i sporten sen dess.

Två gånger, 2008 och 2009, har kanadensaren vunnit RE/MAX World Long Drive Championship, longdrive-sportens världsmästerskap, och nått finaldagen (topp-8) samtliga sex år han deltagit i den öppna klassen. Innan dess vann han juniorklassen i VM både 2005 och 2006.

– Jag har haft det här som heltidssysselsättning sen 2008. Du kan inte räkna med att vinna VM varje år, det är väldigt tufft att göra det. Men jag gör drygt 50 företagsevent varje år och har en del bra sponsoravtal, säger han.

Under tre säsonger som back i hockeylaget Bonnyville Pontiacs samlade Sadlowski ihop 217 utvisningsminuter, varav 104 under en och samma säsong. Men fysiskt är det nästan lika krävande att avlossa 400-metersdrivar.

– Jag har inte haft några allvarliga skador ännu, men visst tär det på kroppen. Lederna exempelvis. Att min kropp är i trim är vad som tillåter mig att hålla på med det jag gör. När jag är ute och reser gör jag mycket underhållsarbete i gymmet, när jag är hemma kan jag köra hårt. Om jag är hemma i två veckor brukar det bli 14 gympass. Sen försöker jag vara väldigt försiktig med att slå för många drivar om dagen. Om jag kan slå en bra, drawad järntrea vet jag att min sving sitter. Då finns det ingen mening med att ösa iväg 500 drivar, säger han.

En bra järntrea för Sadlowski landar normalt runt 250-metersstrecket. När han spelar “vanlig” golf har han noterat ett par 63-ronder på hemmabanan och har ett plustecken framför siffran i scorekortet. För två år sedan klarade han cutten i en tävling på web.com-touren, undertour till PGA Tour.

– Folk frågar varje dag varför jag inte gör ett försök att spela professionellt. Men jag har hittat något som jag är hyfsat bra på, som jag kan livnära mig på och tycker är kul. Så länge det går bra så kommer jag att fortsätta, men när kroppen inte längre klarar av det kommer jag nog ge det ett försök. Men just nu är mitt fokus enbart att slå en golfboll så långt det överhuvudtaget är mänskligt möjligt.

Flest VM-titlar har landsmannen Jason Zuback med fem segrar. Ett rekord som Sadlowski gärna tar över.

– I vår sport är det som Jack Nicklaus 18 majorsegrar och något jag definitivt hoppas nå. Mitt mål är detsamma varje år och det är att vinna VM. Jag har tränat hårt under vintern och är förmodligen snabbare och jämnare just nu än någonsin tidigare så jag ser fram emot året.

När vi frågar om han någonsin blir trött på att slå drivar svarar han snabbt och utan att tveka.

– Egentligen inte. Jag älskar att slå drivar.


Text: Oskar Åsgård • 2013-06-26
FöljaNyheter
Scroll to Top