Följa

Singh frias av touren

Vijay Singh kommer inte att stängas av för sitt bruk av hjorthornsspray, meddelade PGA Tour under tisdagen. Detta eftersom internationella dopingorganet WADA inte längre klassar användning av själva preparatet som förbjudet.

Text: Eric Franzén • 2013-05-01 Uppdaterad 2013-05-01

PGA Tour startade sin utredning av Vijay Singh efter januari månads reportage i Sports Illustrated, där flera kända idrottsprofiler namngavs som kunder till SWATS – Sports with Alternatives to Steriods. 
Singh medgav utan omsvep att han använt företagets hjorthornsspray, som innehåller den förbjudna tillväxthormonen IGF-1. 

PGA Tour bekräftar nu att de redan i februari fann Vijay Singh skyldig till brott mot tourens dopningspolicy, baserat på detta erkännande. Singh överklagade beslutet innan det offentliggjordes, vilket innebar att utredningen fortsatte under sekretess. Under denna process klargjorde WADA att bruk av hjorthornsspray inte länge kommer att klassas som förbjudet, om inte den utpekade har testats positivt för IGF-1.

WADA anser också att mängden IGF-1 som finns i sprayen är mycket liten och inte kan särskiljas  i ett test från exempelvis omedvetet intag via mjölk eller annat.

Eftersom Singhs muntliga erkännande, och inte ett faktiskt test där upptag av IGF-1 säkerställdes, låg till grund för det misstänkta brottet mot PGA Tour dopningspolicy väljer därför den amerikanska herrtouren att avskriva fallet.

– Med hänsyn till denna nya information och WADA:s ledande roll i att tolka vad som ska listas som förbjudet eller ej har PGA Tour beslutat att det inte längre är rättvist att behandla Singhs användande av hjorthornsspray som ett brott mot tourens anti-dopnings-program, meddelade PGA Tours överhuvud Tim Finchem i ett uttalande som han läste upp under tisdagens presskonferens på Quail Hollow.

Finchem påpekar att det ännu inte är fastställt vilka nivåer av IGF-1 som inte är tillåtna, samt att tourens nuvarande dopningskontroller (som sker via urinprov) inte kan upptäcka IGF-1.

– Det kan inte heller testas via ett normalt blodprov. Och svårigheten med IGF är också att fastställa en rimlig nivå att överträda, som därmed innebär att någon kan klassas som dopad. IGF finns i kroppens system naturligt och vi har det alla i oss hela tiden.


Text: Eric Franzén • 2013-05-01
FöljaNyheterVijay Singh
Scroll to Top