Mats Lanner kom aldrig till Augusta som spelare men deltar nu i Masters som domare. Foto: Christer Höglund

Följa

Lanner rules

AUGUSTA, GEORGIA. Mats Lanner kom aldrig till Augusta National som spelare. Nu är han istället här som domare.- Det är en helt makalös upplevelse, säger Mats.

Text: CM Hellsten • 2013-04-11 Uppdaterad 2019-12-11

Läs allt

Här hittar du alla artiklar om veckans Masters Tournament

Masters Tournament


Datum: 11-14 april.
Bana: Augusta National GC, Augusta, Georgia.
Prispengar: $ 8 000 000.
Vinnare: Bubba Watson (2012).

Startfält
Startlista
Aktuell ställning

Mats Lanner kommer ut från klubbhuset elegant klädd i grå kostymbyxor med pressveck, vit skjorta och ljusblå slips med små Augusta National-loggor. På vänsterarmen sitter en grön bindel med fem gula bokstäver:
R.
U.
L.
E.
S.
Den här veckan arbetar han som domare under Masters Tournament. Han skulle egentligen ha varit ledig hemma i Mölnlycke utanför Göteborg men när domarkollegan Thomas Waldenstedt hastigt drabbades av hjärtproblem fick Mats Lanner frågan om han kunde rycka ut med kort varsel.
– Det som hände med Thomas är väldigt tråkigt men som tur är verkar allt ha gått bra. Jag skulle  egentligen ha åkt hit 2014. Nu får Thomas ta min plats nästa år i stället, säger Mats.

Det här är Lanners allra första besök på Augusta National. Som spelare på European Tour vann 52-åringen tre gånger men under hans tid som aktiv fanns inte dagens regel som ger världens 50 bästa spelare en inbjudan till Masters.
– Jag vet inte riktigt hur nära jag var att komma med här. De bästa chanserna hade jag i slutet på 80-talet men var du inte topp-5, topp-6 i Europa då så fick du ingen inbjudan. Och jag var väl 18:e som bäst. Det är i alla fall roligt att komma hit som domare.

Vilken roll får du under tävlingen?
– Den första dagen åker jag runt sista nio med John Paramour och klockar spelarna och jagar på dem. Rond 2 gör jag samma sak på första nio med vår andre chief referee Andy McFee. På lördagen sitter jag vid hål 11 och på söndag hål 1. Jag hoppas dock att jag inte blir den svensk som hamnar i centrum den här veckan – den rollen får Stenson, Hanson och de andra gärna ta hand om.

Mats Lanner landade i Atlanta i lördags och på vägen till Masters fick han chansen att spela East Lake GC där FedExCup-finalen arrangeras.
På måndag morgon kan han få spela Augusta National.
– De lottar ut några starttider bland de 50 domare som jobbar under veckan.


Text: CM Hellsten • 2013-04-11
FöljaNyheter
Scroll to Top