Henrik Stenson ser fram emot sin åttonde raka start i Masters på Augusta National. Foto: Christer Höglund

Följa

Stenson: Jag kan vinna Masters

AUGUSTA, GEORGIA. Henrik Stenson säkrade biljetten till Augusta i sista stund. Nu har han stora förhoppningar inför majorn som startar på torsdag.- Jag tror att jag kan vinna Masters, säger Henrik.

Text: CM Hellsten • 2013-04-09 Uppdaterad 2013-04-09

Läs allt

Här hittar du alla artiklar om veckans Masters Tournament

Masters Tournament

Bild 1120499
Datum: 11-14 april.
Bana: Augusta National GC, Augusta, Georgia.
Prispengar: $ 8 000 000.
Vinnare: Bubba Watson (2012).

Startfält
Startlista
Aktuell ställning

Henrik Stenson kommer ut från spelarnas matsal efter lunchen.
Han är mätt.
Men ändå hungrig.
Och vet redan vad han vill äta.
– Om jag vinner är det självklart att det blir köttbullar, lingon och brunsås. “Swedish meatballs” ska de inte slippa undan om en svensk vinner, oavsett om det är jag eller någon annan. Jag fick frågan om vad som är bästa traditionen och svarade “champions dinner”. Vi får se om man kommer dit någon gång.

Det var under Masters Tournament 1952 som titelhållaren Ben Hogan fick för sig att bjuda in alla tidigare vinnare till en trevlig tillställning och middagen blev början på en tradition som finns kvar än i dag.
Därför står Bubba Watson som värd för tisdagens sittning och han får även välja vad som ska finnas på menyn.
Om Henrik Stenson skulle skriva historia på Augusta National den här veckan och bli Sveriges förste manlige majorvinnare så blir det hans tur 2014.

Stenson spelar nu sitt åttonde Masters i rad. Vid de tidigare tillfällena har han långt i förväg kunnat planera sitt besök i Georgia men den här gången fick han kämpa mot klockan för att få sin inbjudan och först efter åttondeplatsen i Arnold Palmer Invitational på Bay Hill och andraplatsen i Shell Houston Open 31 mars stod det klart att det räckte för en biljett.
– Nästan alla de andra gångerna har jag kommit till Augusta och försökt leta efter spelet och det är varken rätt tid eller plats för att hitta någonting eftersom banan är för svår och man missar lätt för mycket förberedelser. I stället för att lägga tid på närspel och puttning så står man och matar säckvis med bollar på rangen för att hitta slagen. Därför är det kul att komma hit med bra spel i ryggen, säger Henrik.

Både 2007 och 2008 blev det en delad 17:e plats. Det är Stensons främsta insatser i turneringen.
– Jag är väldigt nöjd med spelet och hur det känns. Nu har jag både erfarenheten och självförtroendet. Jag har nog aldrig varit så här hoppfull inför Masters. Jag tror att jag kan vinna. Segern på Sawgrass gav det kvittot – kan man göra ett sådant avslutningsvarv på en sådan bana i en sådan tävling så har man vad som krävs för att vinna majors också, säger Henrik.

Det var i maj 2009 som Stenson svarade för en lysande comeback under söndagen och hämtade in Alex Cejkas försprång på fem slag och vann The Players Championship.
TPC kallas för den femte majorn.
Då var Henrik Stenson världens fjärde bästa spelare.
Nu vill han vinna en major på riktigt.
– Ska jag göra ett bra resultat så gäller det att hålla sig till rätt grejer – mentalt, strategiskt och ha tålamod. Det är en krävande vecka och bana. Kan jag ta med mig bra spel ut så gäller det att mala på för att sätta sig där uppe bland de sista fem, sex gubbarna när det är nio hål kvar på söndagen. Min coach Pete sa för många år sedan att om man är inom två-tre slag på sista nio så har man alltid chansen. Det är 63 håls positionering inför upploppet.

Efter triumfen i TPC gick Henrik Stenson segerlös i tre och ett halvt år men under förra sommaren återupptog han samarbetet med mentale coachen Torsten Hansson och började under hösten träffa tränaren Pete Cowen mer frekvent.
Det gav utdelning.
I november 2012 var han äntligen tillbaka på vinnarspåret.
– Jag var på gränsen till rörd i höstas när jag kände all support från vänner och fans som var riktigt glada för min skull. Framför allt är det kul att spela igen när man känner att man kan konkurrera. Tidigare var det som att åka en Formel 1-tävling med en begagnad Datsun, jag fick vara med i racet – men hade inget att köra med.

Bakom Henrik Stenson passerar Mark Steinberg förbi, han är agent åt en viss Mr Woods.
– Vad jag tror om Tigers chanser? Det råder inget tvivel om att han är den hetaste segerkandidaten.

Förra året fick Henrik Stenson en fantastisk start på tävlingen och efter två eagles och en monsterputt från tio meter på tian var han -6 lite drygt halvvägs på torsdagen.
– Då sa jag till min caddie – vi kan i alla fall säga till barnbarnen att vi åtminstone vid något tillfälle har varit i ledningen i Masters.

I år vill han tillbaka till den positionen. Under sista nio på söndagen.
När intervjun är över tar Henrik upp sin telefon och visar ett foto som han tagit av en skylt som finns i huset som han hyr.
Det står:
Life is a game.
Golf is serious.


Text: CM Hellsten • 2013-04-09
FöljaNyheter
Scroll to Top