Peter Dawson och Pierre Bechmann från R&A besökte på tisdagen SGF:s kansli i Danderyd norr om Stockholm. Foto: Göran Söderqvist

Följa

R&A: “Sverige är ett fantastiskt golfland”

The Royal and Ancient Golf Club reser runt i världen och besöker olika golfförbund. På torsdagen hälsade de på i Danderyd.- Sverige är ett fantastiskt golfland, säger kaptenen Pierre Bechmann.

Text: CM Hellsten • 2013-02-21 Uppdaterad 2013-02-21

Anrika och mäktiga R&A arrangerar vart fjärde år en golfkonferens i St Andrews och i april är det dags för nästa sammankomst då förbund från hela världen närvarar.
Under de tre intensiva dagarna är det svårt för generalsekreteraren Peter Dawson och klubbens kapten Pierre Bechmann att hinna med djupare samtal med deltagarna.
Därför åker den mäktiga duon i stället ut och besöker förbunden i deras egna länder.
Tre europeiska associationer står på schemat – Frankrike, Tyskland och så Sverige.

På tisdagen var det dags för Golfens hus i Danderyd norr om Stockholm att få fint främmande
Peter Dawson och Pierre Bechmann träffade bland andra generalsekreteraren Gunnar Håkansson och förbundsordförande Christer Bergfors och R&A arrangerade även en frågestund med kanslipersonalen.
– Sverige är ett fantastiskt golfland som har producerat massor av duktiga spelare. Jag har personligen följt svenskar i närmare 40 år, amatörer såväl som proffs. För oss i R&A är det viktigt att komma hit och få ta del av hur det svenska golfförbundet ser på saker och ting och ta reda på hur vi kan hjälpa till, säger Pierre Bechmann.

Han är en 55-årig fransos som pratar oklanderlig brittisk engelska. Till vardags jobbar han som advokat i Paris men just nu är han tjänstledig för att arbeta som kapten för The Royal & Ancient GC.
Det var fredagen 21 september 2012 som Pierre Bechmann tillträdde sin post och han blev då den förste kaptenen från kontinentala Europa.
– Det är förstås en enorm ära och när jag fick höra talas om nomineringen så trodde jag inte att det var sant. Jag blev nästan chockad, säger Pierre Bechmann vars förordnande gäller i ett år.

Hur ser en kaptens roll ut?
– Primärt fungerar jag som en ambassadör och närvarar vid flera olika golfrelaterade tillställningar, officiella middagar, klubbars hundraårsfiranden och så är jag förstås med på flera av mästerskapen, säger Pierre Bechmann.

Den tyngsta turneringen är givetvis British Open. 1999 var Pierre Bechmann på Carnoustie i egenskap av domare och det slumpade sig så att han fick gå med i Jean van de Veldes boll på söndagen.
På nära håll fick alltså Monsieur Bechmann se sin vän och landsman svara för en klassisk kollaps på det 18:e hålet och tappa en till synes klar ledning.

Efter besöket vid Svenska Golfförbundet åkte R&A-potentaterna till Arlanda för att flyga hem men redan på lördag reser kapten Pierre Bechmann vidare för att besöka ett nytt golfförbund.
Det i Bangladesh.


Text: CM Hellsten • 2013-02-21
FöljaNyheter
Scroll to Top