Följa

Golfen säker för två OS

I september bestämmer Internationella Olympiska Kommittén vilka sporter som står på programmet för OS 2020. Golfen är sedan tidigare klar för dessa spel.

Text: Karin Klarström • 2013-02-12 Uppdaterad 2013-02-12

Vid toppmötet i Köpenhamn 2009 beslutade Internationella Olympiska Kommittén att släppa in golfen som ny sport på OS-programmet för spelen i Rio 2016. Enligt IOK:s pressavdelning är det kutym att en ny sport får vara med i minst två olympiska spel innan det händer någonting för denna sport i OS-sammanhang.

– Sporterna bestäms sju år före varje nytt spel, och efter varje spel görs en utvärdering, säger IOK:s pressavdelning i Lausanne till Svensk Golf.

Nu är det dags att utvärdera spelen efter fjolårets tillställning i London, och redan nu är det klart att IOK:s styrelse vill stryka brottning som en av de så kallade nyckelsporterna från 2020 års OS-program. Det slutgiltiga beslutet tas först vid IOK:s möte i Buenos Aires i september, och där bestäms också vilken ny sport som i sådant fall tar brottningens plats. Brottningen kan mycket väl hamna på programmet för 2020, men då alltså utanför listan över nyckelsporter.

De nya sporterna golf och sjumannarugby tillhör i dagsläget inte heller olympiska rörelsens lista över 25 nyckelsporter, för att hamna där krävs att sporten uppfyller knappt 40 olika kriterier.

Om IOK är missnöjda med hur golf fungerar som OS-gren 2016, finns det risk att sporten stryks inför 2020?
– Nej, alla nya sporter får två spel på sig, säger pressansvarig vid IOK:s kontor i Lausanne, Schweiz.

Även om sporten får vara med även 2020 kommer golfens framtid på OS-programmet att avgöras vid utvärderingen 2017. Då beslutar IOK vilka sporter som får vara med vid sommarspelen 2024.


Text: Karin Klarström • 2013-02-12
FöljaNyheter
Scroll to Top