Förra veckan kvalade Björn Åkesson in till European Tour och på torsdag är det premiär för säsongen 2013.

Följa

ET tjuvstartar – Åkesson har nått sitt mål

Förra veckan fixade Björn Åkesson kortet till European Tour. Redan på torsdag spelar han 2013 års första tävling - Nelson Mandela Championship i Sydafrika.

Text: CM Hellsten • 2012-12-03 Uppdaterad 2012-12-03

Nelson Mandela Championship

Bild 1119254

Datum: 6-9 december.
Plats: Royal Durban GC, Durban, Sydafrika.
Prispengar: € 1 000 000.
Segrare: Ny tävling.

Startfält
Startlista
Race 2 Dubai
Aktuell ställning

TV-TIDER

Bild 1119255

Torsdag. 12.30-16.30 i Viasat Sport.

Fredag: 12.30-16.30 i Viasat Sport.

Lördag: 11.30-15.30 i Viasat Sport.

Söndag: 11.30-15.30 i Viasat Golf.

Kommentator: Tommy Billberg.

I torsdags spelades den sjätte och avslutande ronden i kvalskolans sista steg på PGA Catalunya tio mil norr om Barcelona. För Björn Åkesson var det allra första gången som han tagit sig så långt och den 23-årige skånepågen lyckades till slut säkra ett av de åtråvärda korten till European Tour.
Hur Barsebäckspelaren firade framgången?
Hem till Malmö där han gratulerades av familj och vänner och sedan direkt vidare till Sydafrika där 2013 års säsong tjuvstartar redan på torsdag med Nelson Mandela Championship på Royal Durban GC.
– Visst hade det kanske varit skönt att vila lite efter kvalet men eftersom spelet känns bra så är det lika bra att dra igång direkt och det ska bli kul att spela igen, säger Björn på plats i Durban.

Varför lyckades du just i år?
– Tidigare har jag åkt ut i första och andra steget men en golfkarriär är lång och det är inte alltid man lyckas direkt. Spelet har utvecklats långsamt men framåt hela tiden och efter Challenge Tour-finalen hade jag tre veckor på hemmaplan där jag arbetade mycket med min tränare och gick igenom en del saker i svingen. Det visade sig ge resultat.

Tränaren är Christian Härdin och under kvalturneringen i spanska Katalonien hade Björn Åkesson “Kricken” på bagen.
– Det var jäkligt bra att kunna ha honom med och stämma av efter rundorna. Jag är väldigt nöjd med hur jag spelade och genomförde kvalet.

I Nelson Mandela Championship hoppas Björn Åkesson, trots en ny bagbärare, på fortsatt lycka och har därför anlitat en sydafrikan som kallas för… Lucky.
– Det var Pelle Edberg som rekommenderade honom och han går caddie åt mig under de två tävlingarna här nere.

Björn Åkesson gjorde under 2012 två gästspel på European Tour i samband med att Challenge Tour-tävlingar även ingick på ET-schemat.
Det blev en delad åttondeplats i franska Saint-Omer Open.
Senast European Tour besökte sydafrikansk mark (SA Open Championship 15-18 november) vann en annan spelare från Barsebäck G&CC.
– Henrik Stenson ja… Då får väl jag hoppas att det är min tur nu – det hade varit trevligt med en seger direkt.

Tio svenskar finns med i startlistan i Nelson Mandela Championship. Bland annat Peter Hedblom som förlorade kortet i kvalet men som nu har tilldelats en inbjudan av arrangören.

Innan European Tour tar jullov och återvänder till Sydafrika med ännu en tävling 10 januari så spelas även Alfred Dunhill Championship på Leopard Creek CC vid Krugerparken med start på Luciadagen.


Text: CM Hellsten • 2012-12-03
FöljaNyheter
Scroll to Top