Björn Åkesson är en av de svenskar som efter fem varv satt sig i position för att slå sig in på Europatouren. Foto: Getty Images

Följa

18 hål från Europatouren

Björn Åkessons golfande har under året mestadels varit fokuserat på Challenge Tour. Med sin topp 25-placering är han nu endast 18 hål ifrån att säkra ett av de eftertraktade ET-korten i kvalskolans sista steg.

Text: Marcus Lindgren • 2012-11-28 Uppdaterad 2012-11-28

Nittio spelade hål – men ännu återstår det en runda av slutkvalet innan 25 spelare kan kvittera ut sina tourkort. Efter fem dagars spel har fyra svenskar hittat in bland de placeringar som belönas med en plats på touren. Björn Åkesson stod tillsammans med suveräne Mikael Lundberg för dagens lyft då de med sina 70-rundor klättrade tre viktiga placeringar för att ta sig ett steg närmre det hägrande målet.

Lundberg är efter en något tam fjärderunda tillbaka i storstilat slag och presterade åter röda siffror under dag fem. Totalt är han nu -12 och delad femma. Den rutinerade Lundberg spelade sin första ET-tävling redan 1993 och har sedan dess segrat två gånger på touren varav den senaste triumfen kom 2008. Under torsdagen spelar han för att behålla sin status på touren där han i år slutade på 128:e plats.

För den sexton år yngre Björn Åkesson kan det däremot vänta en helt ny tillvaro efter morgondagens varv. Malmöiten har under året fått smaka på ET-livet vid två tillfällen, senast visade han med en imponerande 8:e plats att han har för avsikt att göra avtryck på touren i framtiden – en framtid som nu verkar stå för dörren. Åkesson är delad 7:a och ett varv ifrån en plats på den europeiska touren.

Fyra slag före 26:e plats har Joakim Lagergren parkerat efter fem varv på PGA Catalunya Resort. Svensken hade under dagen dalar och toppar och kom slutligen i mål på +2. Lagergren föll därmed tillbaka till en 12:e plats på totalt -8, men har trots det alltså en marginal på fyra slag ner till den fruktade 26:e platsen.

Oscar Florén var med tre birdies på de avslutande nio hålen på god väg att skapa sig en betryggande marginal till konkurrenterna, en dubbelbogey på dagens sista hål gjorde dock att han är totalt -6 med ett varv kvar att spela.

I dagsläget krävs det -5 eller bättre för att säkra spelrättigheterna. För svensk del jagar närmast Mikael Jonzon och Peter Hedblom som är totalt -4 respektive -3. Därmed har de båda en del kvar att bevisa under torsdagens sjätte och avslutande dag.


Text: Marcus Lindgren • 2012-11-28
FöljaNyheter
Scroll to Top