Christian Nilsson slutar
Christian Nilsson har klarat kvalgränsen i nio av de 25 tävlingar han spelat i år. Foto: Getty Images

Christian Nilsson slutar

Han har segrat på Europatouren och tog sig hela vägen till fjolårets Race to Dubai-final. Men efter ett mindre lyckat 2012 väljer nu Christian Nilsson att lägga proffskarriären på is framöver.- Jag har inte det riktiga suget kvar, säger han.

Förra fredagens 70-rond i UBS Hong Kong Open rundade av en 13-årig yrkesbana som professionell golfspelare. Christian Nilsson var då väl medveten om att han för sista gången packade in tourbagen i flygfodralet, innan han satte kurs mot hemmet i Karlstad.
 
- Jag har tagit ett år i taget, och kände nu att jag inte har det riktiga suget kvar för att träna och lägga den tid som krävs för att vara på denna nivå. Om jag ska vara ärlig har jag haft lite motivationsproblem redan innan jag kom ut på Europatouren. Jag har väl inte brunnit fullt ut för golfen. Men hade jag satt upp tuffa målsättningar och det har gått ganska bra stundtals. Det har varit rätt kul och varit värt alla uppoffringar man gjort. Fast den största anledningen är att jag vill vara hemma med mina barn som är fyra och två år nu. Jag vill vara med när de växer upp, så det var ett ganska lätt beslut att lägga ner nu, berättar Christian Nilsson för Svensk Golf.

Det är givetvis segern i 2009 års St Omer Open som hamnar i fokus under en snabb summering av Christians 160 starter på European Tour. Men sett i ett större perspektiv var fjolåret den säsong som tog honom till en ny nivå. Han slutade då på den europeiska penninglistans 60:e plats och fick avrunda 2011 med en efterlängtad start i tourfinalen. Årets säsong blev sedan en betydligt trögare historia, med en delad 31:a plats i French Open som främsta insats.

- Jag började lite halvrisigt och hade problem med det långa spelet. Jag kom aldrig tillbaka riktigt efter det. Jag tränade för fullt hemma, men kände mig väldigt sällan het där heller. Närspelet har funkat bra större delen av året. Det har inte varit något problem på eller runt greenen. Men jag har missat många fairways och greener, och fått kämpa för par. Det långa spelet har varit ljusår från vad det var under förra året, och på tok dåligt för att det skulle kunna bli någonting.

Christian Nilsson hade varit tvungen att spela nästa veckas finalkval i Spanien för att ta en plats på European Tour till nästa år. Men Christian tror inte att han resonerat annorlunda om kortet säkrats med några bra tävlingar i slutet av årets säsong.

- Nej, jag tror inte att det hade påverkat. I och med att jag tog beslutet främst för familjen och barnen så hade det inte spelat någon roll. Det är visserligen svårt att säga, jag kanske hade tänkt annorlunda om det löst sig. Men det hade varit kul att avsluta på ett bättre sätt. Det känns inte klockrent att sluta efter ett dåligt år. Men det hade nog blivit sista året ändå.

Under den närmaste tiden tänker 33-åringen främst ta det lugnt och landa mentalt i att han faktiskt slutat som professionell golfspelare. Längre fram siktar han på att inleda en ny yrkeskarriär – när han väl bestämt sig för vad han vill arbeta med.

- Inget är klart. Jag kan tänka mig att jobba inom golf. Det är något jag kan och tycker är roligt. Jag har haft eget företag i många år och kan väl en del om ekonomi och marknadsföring, och kan tänka mig att jobba med sådana bitar. Jag är egentligen ganska bred – sett till vad jag kan jobba med. Men sedan har jag inte mer än en gymnasieutbildning, så det blir väl svårt att få något riktigt bra jobb. Det fattar väl jag själv. Men jag vill hitta något som jag är intresserad av och ge järnet på det.

Hur länge tror du att spakarna stannar i garderoben innan du fingrar på dem igen?
- De kommer nog att stå där ett tag. Vi har en inomhushall i Karlstad där juniorerna och eliten tränar för fullt. Jag kommer säkert att vara där lite och titta till dem, och kanske slå något slag själv. Men det blir nog mest någon putt eller chip. Jag är inte så sugen på att ställa mig och titta på vinklar i en videokamera. Det kommer jag inte att göra på ett bra tag. Jag kanske dyker upp i något seriespel. Karlstad är ju med i elitserien, så jag kanske kan hålla igång för att ta en plats i laget. Det vore roligt.

Du stänger inte dörren helt för att dyka upp på touren igen någon gång i framtiden?
- Jag vet inte hur jag tänker om ett eller fem år. Det är dumt och säga att man slutar. Jag gillar ju golf och har spelat det hela livet. Det kanske finns ett bättre tillfälle för mig att testa det igen om jag blir sugen längre fram. Men jag kan inte säga att det är slut för gott. Jag kan ju vara bra när man är 50 plus, som Tom Watson och grabbarna. 

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!