Claes Kinell ger proffsen draghjälp i början på karriären. Foto: PGA of Sweden National

Följa

Kinell hjälper proffsen

PGA Future Fund är Sveriges största idrottsstipendium och har delat ut 4,5 miljoner kronor. Snart utses pristagare för nästa år. Vi tog ett snack med Claes Kinell - mannen som lade grunden för fonden.

Text: info@golf.se • 2012-10-24 Uppdaterad 2012-10-24

Alla stipendiater

2012: Joakim Lagergren
Elin Emanuelsson
Björn Åkesson
Jens Dantorp

2011:Caroline Hedwall
Louise Larsson
Caroline Westrup
Oscar Florén
Joel Sjöholm

2010:Fredrik Ohlsson
Pernilla Lindberg

2009:Anna Nordqvist
Oskar Henningsson
Åke Nilsson

2008:Louise Friberg
Sofie Andersson
Oskar Bergman

2007:Christine Hallström
Alexander Norén
Pontus Ericsson
Per Barth

2006:Christian Nilsson
Nina Reis
Wilhelm Schauman
Karin Sjödin
Anders Sjöstrand
Louise Stahle

2005:Emelie Svenningsson
Peter Gustavsson
Johan Axgren
Leif Westerberg
Joachim Bäckström
Pelle Edberg

2004:Mikaela Parmlid
Steven Jeppesen
Marlene Hedblom
Anders Hultman

2003: Helena Svensson
Fredrik Widmark

2002:Maria Bodén
Mattias Eliasson

2001: Susanna Berglund
Carl Pettersson
Peter Hanson
Henrik Stenson

2000: Marie Hedberg
Johan Sköld
Richard S Johnson

1999:Åsa Gottmo
Pernilla Sterner
Per Nyman
Henrik Nyström

1998:Maria Hjorth
Fredrik Henge
Kalle Brink

Det började för snart 15 år sedan med att Claes Kinell donerade en större summa pengar för att stötta unga lovande professionella golfspelare. I dag är PGA Future Fund Sveriges största individuella idrottsstipendium.

– Jag såg på nära håll hur lyckad SAAB:s satsning med Team SAAB var, säger Claes Kinell. Min bror Krister ingick ju i teamet. Spelarna fick all tänkbar hjälp under tre år och lyckades också utmärkt ute i Europa. Sedan kom fastighetskrisen i början på 90-talet och det var inte många spelare som fick någon större ekonomisk hjälp. Det var i det skedet jag tyckte att vi borde hitta ett lämpligt sätt att initialt hjälpa nya, unga spelare som klarat sina tourkort.

Med Claes Kinells ekonomiska bidrag plus ett antal sponsorer växte PGA Future Fund ganska snabbt. Sedan starten 1999 har 55 PGA-proffs erhållit stipendier från fonden. Totalt har över 4,5 miljoner kronor delats ut.

Många som stöttats i början på karriären har sedan etablerat sig i världstoppen. Carl Pettersson, Peter Hanson, Henrik Stenson, Anna Nordqvist och Caroline Hedwall är några av stipendiaterna.

Så här säger Peter Hanson om vad den ekonomiska hjälpen betydde:
– PGA Future Fund gav mig möjligheten att förverkliga min dröm. Pengarna gav mig möjligheten att åka ut i Europa och skaffa erfarenhet som gav mig förutsättningar att lyckas på touren. Jag är evigt tacksam för de människor som hjälpte mig i början av min karriär. De vet vilka de är och PGA Future Fund tillhör dem.

Kinell uppskattar naturligvis Peters ord.

– Men det stannar inte bara vid ord. Några spelare, bland andra Peter, har betalat tillbaka eller stöttar PGA Future Fund på annat sätt.

Årligen delar fonden ut cirka 400 000 kronor. Tre eller fyra spelare, som klarat kortet till någon av tourerna, ET, Challengetouren, PGA-touren, LPGA och LET, får dela på pengarna.

– Meningen är att stödet ska räcka till de tre fyra första tävlingarna på touren innan spelarna själva har hunnit spela in några pengar.

Dessutom förfogar PGA Future Fund över cirka 600 000 kronor som Caroline Hedwall donerade efter sin seger i Wales. Dessa pengar går till spelare lite längre ner i hierarkin, exempelvis de som kvalat in på Nordea Tour.

– Vi är mycket tacksamma för att Caroline valde Future Fund som mottagare och fördelare av dessa pengar.

PGA Future Fund delar även ut ett stipendium till den klubbpro som utmärkt sig på ett positivt sätt under året.

Vilka får då stipendium i början på nästa år?
– Vi avvaktar naturligtvis de olika tourkvalen, säger Claes Kinell. Men varken Kristoffer Broberg eller Jonas Blixt har fått stipendiet tidigare, fortsätter han lite lurigt.

Själv är Claes en hängiven golfare och scratchspelare. Men brorsan Krister är den som haft störst framgång på de olika golfscenerna. Claes valde en framgångsrik karriär inom näringslivet istället. Han fick till och med finna sig i att lokaltidningen ÖC skrev rubriken “Fel Kinell vann kvalet”, när han vann JSM-kvalet i Linköping 1973.

Fast i dag, när Claes inte har några direkta operativa uppgifter inom näringslivet, utan jobbar med investeringar, har han mer tid för golfen. Nu är det såväl nationella som internationella seniortävlingar som gäller. Samtidigt följer han elitgolfen noga för att tillsamman med bland andra Ove Sellberg och Mikael Sorling se till att man får rätt stipendiater i PGA Future Fund, som gärna tar emot fler sponsorer, villiga att stötta svensk pro-golf.

Det är heller ingen hemlighet att Claes Kinell starkt bidragit till att PGA fått en hemvist på PGA of Sweden National i Bara utanför Malmö.

– Från start var tanken att det bara skulle bli en 18-hålsbana. Men det blev mycket mer och mycket bättre än vad man hade vågat hoppas. Mycket positivt har hänt med anläggningen i och med att Mats Paulsson, Ulf Eklöf med flera kom in i bilden.


Text: info@golf.se • 2012-10-24
FöljaNyheter
Scroll to Top