Andra hålet 1915. Hovstallmästare CG von Platen och amiral Henry Lindberg på tee.

Följa

100-årsfest på Råsundabanan

Lördag 1 september spelas en unik jubileumstävling med hickoryklubbor på parkmark i Råsunda där Stockholms Golfklubb en gång höll till. Prins Daniel slår invigningsslaget.

Text: Eric Franzén • 2012-08-31 Uppdaterad 2012-08-31

I år är det 100 år sedan de första slagen slogs på Stockholms Golfklubbs dåvarande bana vid golfängarna i Solna och Sundbyberg. För att uppmärksamma jubileumet öppnas temporärt sex av de tidigare tio hålen på banan lördagen 1 september.

Kärnan i programmet är tävlingen 100-årsslaget där hedersmedlemmen Prins Daniel slår invigningsslaget klockan 10.00. Publiken är välkommen att titta på och det finns även chans att prova på golf på den plats där det första hålet låg.

Råsunda golfbana öppnades för spel 1912 och var belägen på mark som idag används i ett kommunalt parkområde. Golfbanearkitekten Peter Nordwall, som också är hedersmedlem i Stockholms Golfklubb, och Golfhistoriska sällskapet har varit drivande i att återuppliva de sex hålen.

– Idag är det ett välskött parkområde där de klipper gräsytorna regelbundet. Banans kondition och standard kommer knappast att bli sämre än vad den var för 100 år sedan. Fairway är vad det blir, men däremot kommer vi att klippa ned de fyrkantiga greenerna något, säger Peter Nordwall.

Han besökte golfängarna redan 1973 tillsammans med Stockholms Golfklubbs mångåriga pro Ted Roberts som då visade var hålen låg. Denna kunskap tillsammans med mer exakta historiska skisser över banan samt fler uppdaterade besök på platsen ligger till grund för hur hålen läggs ut till jubileumtävlingen.

– På vissa ställen ser man fortfarande väldigt tydligt var utslagsplatserna låg. Jag kan också skönja var greenerna fanns på flera ställen. Där har marken höjts upp lite extra. Spåren är tydliga eftersom de trots allt hade banan där i 14 år, säger Nordwall.


Text: Eric Franzén • 2012-08-31
FöljaNyheter
Scroll to Top