Ny inställning för Alexander Norén
Norén slår några väsande järn i blåsten på Bro Hofs drivingrange Foto: Olle Ericsson

Ny inställning för Alexander Norén

Om tre veckor peggar Alexander Norén upp för att försvara sin titel på Bro Hof. Svensk Golf tog pulsen på Alex inför ett träningspass på platsen där han bärgade sin överlägsna seger.

En till synes lunchdåsig Alexander Norén får nytt liv i ögonen vid åsynen av fem små chokladpraliner som en pressansvarig har med sig på en assiett.  Solen skiner utanför fönstret i Bro Hofs klubbhus när han förklarar att det är första gången för året som han tränar på anläggningen. Därefter skjuter han kvickt över assietten för att bjuda på en pralin.

Vad gör du hemma?
- Jag har varit och tittat på Nordea Tour i Kristianstad där min flickvän har tävlat.

Hur känns det att vara tillbaka på Bro Hof?
- Positivt! Det dyker upp en hel del minnen från förra året.

Vilka tankar flög genom huvudet inför sista varvet ifjol?
- Jag har aldrig känt mig så avslappad inför en rond och tänkte att med elva slags ledning kan jag inte torska, men det blev lite mer osäkert när det blåste så pass hårt på söndagen. 

Vistelsen på hemmaplan blir dock kortvarig. På onsdagen reser Alex tillbaka till lägenheten i Monaco för att träna inför nästa veckas Europatourtävling på Wentworth i England.

Hur ser uppladdningen inför Nordea Masters ut?
- Efter Wentworth åker Europatouren till Celtic Manor i Wales och däremellan spelar jag US Open-kval på Walton Heath. Det blir en bra förberedelse.

Har du några konstiga ritualer innan det är dags att slå ut?
- Jag värmer alltid upp exakt lika lång tid och har ett stretchprogram som jag kör innan varje rond.

Hur kommer det sig att ditt stretchprogram inte har fått samma uppmärksamhet som Jimenez?
- Jag kommer nog undan för att jag stretchar i klubbhuset.

Alex berättar att säsongen har börjat trögt men att formkurvan nu pekar uppåt efter att han ändrat sin mentala inställning.

- Tidigare under året funderade jag mycket över hur jag skulle svinga och göra i de olika delarna av spelet för att skjuta lågt.  Nu försöker jag i stället att träna på helheten och undvika att snöa in på någon specifik del av spelet.

Vad är största skillnaden på Alex idag och Alex för ett år sedan?
- Att jag är mer tillfreds och avslappnad. Jag har med hjälp av en mental coach insett att jag inte kan stressa fram mina resultat. Efter segern förra året tänkte jag genast på nästa tävling istället för att fira. Det är viktigt att stanna upp och glädjas över framgångarna också.

Är det en fördel att det gick bra förra året, eller är det jobbigt med ökad press?
- Bara fördel, jag är mycket gladare och ser lättare på saker och ting. Det ska bli kul!

Utöver det egna tävlandet står Alex bakom sitt eget träningsläger för ungdomar. Den 13-15 augusti kommer den första upplagan av Alex Golf Camp gå av stapeln på hemmaklubben Haninge Golfklubb. Lägret är riktat mot ungdomar mellan 12 och 17 år som vill lära sig hur Alex tränar och tänker golf.

- Min tränare Viktor Gustavsson ordnar med lägret just nu. Jag tycker det vore kul att jobba med ungdomar och jag hoppas att jag ska kunna titta förbi någon av dagarna.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!