Anna Öqvist fick Tumbastipendiet
Anna Öqvist fick på fredagskvällens middag ta emot Tumbastipendiet från Stefan Tumba. Foto: Ove Ellemark

Anna Öqvist fick Tumbastipendiet

Anna Öqvist är historisk. Hon är den första mottagaren av det nyinstiftade Tumbastipendiet. Öqvist får det för att hon lyckas vara både inspiratör och entreprenör både hemma på Kallfors – men även ute i stora Golfsverige. På fredagskvällen fick hon ta emot utmärkelsen.

Anna Öqvist minns precis hur det började. Hon pluggade ekonomi i Göteborg när pappa Lars Flyning ringde och berättade att han tänkte starta en golfanläggning. Ville hon vara med? Det var 15 år sedan, och på den vägen är det.

Hon blev vd och klubbchef på familjeägda Kallfors Golf, och gjorde sig snabbt ett namn inom golfen som en inspiratör och idéspruta. Bland annat har hon jobbat inom golfdistriktet och var en av dem som drog i gång den så kallade golfens tankesmedja. Som ett kvitto på sin drivkraft och entusiasm fick hon på fredagens förbundsmötesmiddag ta emot det allra första Tumbastipendiet från Sven Tumbas son Stefan.

- Det känns helt fantastiskt. Det känns så "jag", säger hon till Svensk Golf. För mig finns det inget finare jag kan få.

Anna själv var ingen hängiven golfare när det hela började. Hon hade egentligen ingen golf i sig alls, och tog en nybörjarkurs när projektet sjösattes. Hon tror att det för hennes del varit en fördel att inte ha golfen i sig från barnsben. Det har hjälpt henne på vägen genom golfen – och förmodligen bidragit till att hon fått just detta stipendium.

- Jag tror det är lätt så att man sätter upp hinder om man har det i sig från början och vet "hur det ska vara". Jag har aldrig brunnit för golfen innan jag kom in i den själv, och jag tror det är därför vi har kommit så långt, säger Anna.

Sven Tumba själv, som fick stipendiet instiftat i sitt namn som en present på 80-årsdagen av förbundet, träffade hon först när det var dags för invigning av Kallfors. Då var Sven på plats för att klippa bandet tillsammans med pappa Lars Flyning.

- Pappa träffade honom på banan på 60- och 70-talet, men jag kände egentligen inte till honom innan han var med vid invigningen. Men han har gjort många människor glada och ville få med alla. Han vågade stå för sina idéer.

Det är Anna själv som fått utmärkelsen, men hon lyfter gärna fram hela sin familj. Pappa Lars, systrarna Lisa och Elin samt sin bror Johan Flyning.

- Även om det är jag som varit ansiktet utåt så är alla delaktiga i det här. Om vi inte hade varit den här konstellationen hade vi inte nått så här långt.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!