Blixt anför svenskarna
Spelet stämde bra för Jonas Blixt på fredagen. Skulle 27-åringen vinna i Houston väntar majordebut på Augusta nästa vecka. Foto: Getty Images

Blixt anför svenskarna

Jonas Blixt klättrade till delad nionde plats i den ännu haltande resultatlistan i Shell Houston Open tack vare ronderna 70-66 (-8) på fredagen. I skrivande stund är Blixt tre slag från ledningen inför helgen. Henrik Stenson är ett slag efter Blixt.

Många spelare fick en lång fredag på jobbet i Shell Houston Open.

Jonas Blixt var en av dem.

Svensken hann aldrig ens påbörja sin öppningsrond på torsdagen på grund av det kraftiga regn som försenat tävlingen. Istället blev det 36 hål på fredagen, med start 07.50.

Men maratondagen verkade inte störa Blixt som satte ihop rondscorerna 70 och 66 efter bland annat nio birdies och en eagle. Sammanlagt är 27-åringen åtta under par och delar nionde plats i den påtagligt haltande resultatlistan – där 70 spelare fortfarande inte avslutat sina andraronder.

Även om Blixt visat prov på det vassa spel som ifjol tog honom till PGA Tour via Nationwide, har han hittills i år inte satt ihop fyra bra ronder på PGA Tour. Det finns knappast en bättre vecka att göra det än denna eftersom en seger säkrar en starttid på Augusta National nästa vecka.

Det saknas dock inte knivskarp konkurrens i toppen av ledartavlan. Bland de som hann slutföra sina andraronder är det Brian Davis och Louis Oosthuizen som anför fältet på -11. Två slag bakom lurar dessutom fjolårssegraren på Redstone GC – Phil Mickelson.

– Jag spelade ganska bra andra ronden, men fick inte ihop den score jag hoppats på. Jag måste blixtra till i helgen, sa Mickelson efteråt.

Om fjolårets helgronder i Shell Houston Open är någon indikation på vad Mickelson planerar kan resten av fältet räkna med en styv utmaning i helgen, Phil gjorde ifjol 18 birdies de sista 36 hålen.

Stenson fortsätter visa form
Av de två svenskar som vet att de får pegga upp på Augusta National nästa vecka är det Henrik Stenson som visar bäst form i Houston.

Precis som Blixt hade Stenson mycket golf att hinna med på fredagen, totalt hade 35 hål avklarats när Stenson signerade andra rondens scorekort för 68 slag.

Den förre världsfyran är sammanlagt sju under par, fyra bakom ledningen i skrivande stund, och fortsätter visa prov på den gryende form som hittills i år gett placeringsraden 21-3-15 på PGA Tour.

Även om kvalgränsen officiellt inte dragits ännu kan Peter Hanson ställa in sig på en extra träningsdag på Augusta, då svensken mycket sannolikt kommer hamna på fel sida om strecket efter ronderna 71-73.

Carl Pettersson, som toppade ledartavlan efter rond ett,  hann bara spela åtta hål på fredagen och är kvar på sju under par i skrivande stund.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!