Sophie på väg till Augusta
Någon grön kavaj blir det inte för Sophie men väl ett fint pris Foto: Getty Images

Sophie på väg till Augusta

RANCHO MIRAGE: Efter veckans major flyger Sophie Gustafson till Augusta. I år får hon ta emot Golfjournalisternas pris till golfare som kämpat sig igenom handikapp eller sjukdom. I Sophies fall handlar det om hennes stamning.

Svensk Golf träffar Sophie på Mission Hills mitt i förberedelserna inför torsdagens majorstart. Så fort spelet är slut på söndag flyger hon till Augusta i delstaten Georgia, liksom de flesta av golfjournalisterna. På plats i Augusta kommer Sophie att ta emot Ben Hogan-priset. Det är ett pris golfjournalisterna delar ut till golfare som kämpat sig igenom svårigheter. Sophie får det mycket för den bandade tv-intervju hon gjorde i samband med förra årets Solheim Cup, trots att hon lider av stamning. Tv-inslaget fick mycket uppmärksamhet, framförallt i USA, eftersom Gustafson har svårt med intervjuer på grund av sin stamning.

- Jag tycker det ska bli roligt att åka upp dit och ta emot priset. Jag tycket det är väldigt kul att de har uppmärksammat intervjun som de har gjort här i USA. Stamning blir ju lite bortglömt eftersom vi liksom inte pratar för oss själva och det är ju inget "handikapp" som syns på utsidan. Jag tror det kan vara viktigt för folk, speciellt unga, som stammar att se att det är ok att stamma och att du kan ändå nå dina drömmar.

Kan inte hålla tal
Hennes stamning har tidigare hindrat henne från att hålla segertal och kanske hållit henne tillbaka från att vinna vissa gånger, eftersom hon varit rädd för att behöva tala med pressen. Vid ett tillfälle hade hon Nancy Lopez som ersättare under segertalet. Om det blir några fler tv-framträdanden vet hon inte.

- Det vet jag inte. Men det hade varit roligt.

Istället har Sophie blivit en mästare på att använda sociala medier. Hon har närmare tiotusen som följer henne på twitter där hon utan tvekan är en av de mest frispråkiga och roligaste golfarna. Hon skriver även blogg på sin egen hemsida, där hennes humor och personlighet lyser igenom.

Formen är på gång
När det gäller veckans chanser i Nabisco Championship tycker hon att formen är i antågande.

- Det har varit ganska dåligt hittills den här säsongen men jag tycker att jag har spelat bättre än vad resultaten visar. Men så är det ibland. Men jag har jobbat på svingen den här veckan och det verkar som saker börjar klicka.

Om inte det blir något pris så blir det garanterat nästa vecka i Augusta. Sophie kommer även att ta med sig sin bror Pär som får chansen att besöka Augusta för första gången.